-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 17 /17:38

JAV nežada greito Mosulo išlaisvinimo, laukiama masinio gyventojų bėgimo

Irako pajėgų pirmadienį pradėta operacija, per kurią bus mėginama atkovoti džihadistų judėjimo „Islamo valstybės“ (IS) kovotojų užgrobtą Mosulo miestą, gali užtrukti savaites ar „galbūt ilgiau“, sakė su šiais džihadistais kovojančios JAV vadovaujamos koalicijos vadas.
Irako pajėgos pradėjo IS kontroliuojamo Mosulo puolimą
Irako pajėgos pradėjo IS kontroliuojamo Mosulo puolimą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Generolas leitenantas Stephenas Townsendas perspėjo, kad pergalei paskutiniame svarbiame IS bastione Irake gali prireikti laiko.

„Ši operacija antrojo pagal dydį Irako miesto kontrolei atgauti tikriausiai truks savaites, galbūt ilgiau“, – sakoma jo pareiškime.

Irako premjeras Haideras al Abadi anksčiau pirmadienį paskelbė, kad ilgai laukta operacija Mosului atsiimti jau vyksta.

„Tai gali pasirodyti esanti ilga ir sunki kova, bet irakiečiai jai pasirengė ir mes juos palaikysime“, – sakė S.Townsendas.

Šį miestą, kurio gyventojų daugumą sudaro sunitai, 2014-ųjų birželį IS gana lengvai užėmė, nes vietos bendruomenė buvo smarkiai nusistačiusi prieš šiitų dominuojamas saugumo pajėgas.

JAV vadovauja koalicijai, kurią dabar sudaro daugiau kaip 60 valstybių ir kuri remia kovą su IS Irake bei Sirijoje.

Koalicija vietos pajėgoms pagalbą daugiausiai teikia rengdama aviacijos smūgius prieš džihadistų taikinius ir apmokydama karius. Tačiau regione taip pat veikia ir amerikiečių, prancūzų ir britų specialiosios pajėgos, kurios patarinėja vietos pajėgoms per karo veiksmus.

S.Townsendas sakė, kad koalicija parengė ir aprūpino daugiau kaip 54 tūkst. irakiečių karių.

Tuo metu Jungtinių Tautų aukšto rango pareigūnė, cituodama Irako kariškius, pirmadienį pranešė, kad nepraėjus nė savaitei gali prasidėti masinis žmonių bėgimas iš Mosulo regiono.

„Mūsų prognozės, kurios remiasi iš kariuomenės gauta informacija, yra tokios, kad netrukus išvysime didžiulį gyventojų judėjimą, tai gali prasidėti per artimiausias penkias šešias dienas“, – sakė Lise Grande, JT humanitarinės pagalbos koordinatorė Irake.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius