-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV nurodė Turkijai iki liepos 31-osios atsisakyti pirkti rusiškas raketas

Jungtinės Valstijos penktadienį suteikė Turkijai laiko iki liepos pabaigos atsisakyti svarbios sutarties dėl Rusijos gamybos oro erdvės gynybos sistemos pirkimo, kurią Vašingtonas laiko nesuderinama su Ankaros dalyvavimu naikintuvų F-35 plėtros programoje.
Priešraketinė sistema „Patriot“
Priešraketinė sistema „Patriot“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Jeigu Ankara iki liepos 31-osios neatsisakys sistemų S-400, turkų pilotai, besimokantys Jungtinėse Valstijose valdyti F-35, bus išsiųsti iš šalies, o sutartys su Turkijos įmonėmis dėl šių radarais sunkiai susekamų lėktuvų dalių gamybos bus atšauktos, žurnalistams sakė JAV gynybos sekretoriaus pavaduotoja pirkimų ir aprūpinimo reikalams Ellen Lord.

Pasak E.Lord, nustatytas galutinis terminas „suteiks pakankamai laiko Turkijos personalui, susijusiam su F-35 programa, perkelti ir išvykti iš Jungtinių Valstijų... kad būtų paspartintas Turkijos dalyvavimo [šioje programoje] tvarkingas nutraukimas“.

Ji grindė šio ultimatumo būtinybę faktu, kad NATO narė Turkija jau yra išsiuntusi savo kariškių į Rusiją pradėti mokytis valdyti S-400.

Antradienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad jo šalis pasiryžusi laikytis susitarimo su Rusija.

JAV pareigūnai reiškė viltį, kad Turkija persigalvos ir pasirinks amerikietiškas oro erdvės gynybos sistemas „Patriot“. Tokiu atveju Ankara galėtų toliau dalyvauti F-35 programoje.

Turkija planuoja įsigyti 100 amerikietiškų F-35, o jos gynybos pramonė yra daug investavusi į šių lėktuvų komponentų gamybą.

R.T.Erdogan nurodė pasakęs Jungtinėms Valstijoms, kad Ankara inicijuotų „Patriot“ pirkimą tik tuo atveju, jeigu Vašingtono siūlomos sąlygos bus tokios pačios palankios kaip Maskvos.

„Tačiau, deja, „Patriot“ klausimu negavome teigiamo pasiūlymo iš amerikiečių pusės, kokį esame gavę iš Rusijos dėl S-400“, – pažymėjo jis.

Gynybos sekretoriaus pareigas einantis Patrickas Shanahanas sakė išsiuntęs laišką Turkijos gynybos ministrui Hulusi Akarui, kad informuotų jį apie Vašingtono sprendimą.

Pasak Pentagono vadovo, JAV pasiūlymas dėl „Patriot“ buvo „labai konkurencingas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius