Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV pajėgų Europos vadas Benas Hodgesas: sunku dirbti be ambasadorių

„Dabar nėra tinkamas metas neturėti ambasadoriaus Vokietijoje“, – pareiškė JAV sausumos pajėgų Europos vadas generolas leitenantas Benas Hodgesas, taip įgėlęs prezidento Donaldo Trumpo administracijai.
Benas Hodgesas
Benas Hodgesas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

B.Hodgesas leido suprasti, kad paskirti ambasadorius svarbių JAV sąjungininkių sostinėse neskubanti D.Trumpo administracija riboja amerikiečių galimybes vykdyti Vašingtono politiką pasaulyje.

„Skauda, kai neturime ambasadorių“, – atvirai interviu „Politico“ pripažino B.Hodgesas.

Šalių sąrašas iš tiesų ilgas. D.Trumpas dar nėra nominavęs JAV ambasadorių Prancūzijoje, Vokietijoje ir prie Europos Sąjungos.

Taip pat – Austrijoje, Danijoje, Suomijoje, Airijoje, Vengrijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose, Norvegijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Šveicarijoje. Amerikos atstovai nėra paskirti ir į Jungtinių Tautų postus Ženevoje, Romoje bei Vienoje.

Nominacijos paskelbtos dėl atstovybių prie NATO, Jungtinėje Karalystėje, Italijoje, Belgijoje, Portugalijoje, Čekijoje ir Vatikane. Tačiau būsimieji JAV diplomatinių atstovybių vadovai dar turi laukti, kol bus patvirtinti Senate.

Ir tai tik Europa – laisvų postų visame pasaulyje dar daugiau.

B.Hodgesas, vadovaujantis maždaug 30 tūkst. po Europą išmėtytų JAV karių, teigė, kad ambasadoriaus trūkumas ypač jaučiamas Vokietijoje. JAV armijos Europoje centrinė būstinė yra šioje šalyje, Vysbadeno mieste.

Svarbu atsiminti ir tai, kad įtampa JAV santykiuose su Vokietija ir taip pakilusi dėl nuolatinių D.Trumpo reikalavimų NATO narėms Europoje didinti gynybos finansavimą.

Dar nė neinauguruotas D.Trumpas pareikalavo, kad visi jo pirmtako Baracko Obamos paskirti – politinio paskyrimo – ambasadoriai tučtuojau paliktų postus.

Vokietija yra ekonomiškai pajėgiausia Aljanso narė po JAV, tačiau 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) skyrimo gynybai klausimas čia jautrus – ir dėl istorinių priežasčių.

Berlynas gynybai per metus skiria 35,2 mlrd. eurų, tačiau tai sudaro vos 1,2 proc. BVP. Vokietijos pareigūnai nemano, kad siekti būtinai 2 proc. BVP yra protinga ir praktiška.

Be to, gynybos ministrė Ursula von der Leyen yra atmetusi D.Trumpo priekaištus, esą Vokietija skolinga JAV didžiules sumas.

Ministrė teigia, kad yra kitų būdų skaičiuoti įnašą į NATO veiklą. Vokietijos pareigūnai taip pat yra viešai suabejojo, ar D.Trumpas žino, kaip veikia Aljansas.

Dar nė neinauguruotas D.Trumpas pareikalavo, kad visi jo pirmtako Baracko Obamos paskirti – politinio paskyrimo – ambasadoriai tučtuojau paliktų postus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Barackas Obama
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Barackas Obama

Nors įprasta, kad politinio paskyrimo diplomatai pasitraukia, JAV prezidentai paprastai nustatydavo pereinamąjį laikotarpį – kad svarbios pareigos neliktų neužimtos ilgą laiką.

Tiesa, pats B.Hodgesas būtent D.Trumpo administracijos neišskyrė: esą ambasadorių postai dažnai būna laisvi Baltuosiuose rūmuose keičiantis administracijoms.

„Tai nėra unikalu šiam administracijų pasikeitimui. Tad nenoriu to sureikšminti. Tačiau noriu pasakyti, kaip svarbu turėti ambasadorius ir pareigūnus“, – tvirtino kariškis.

B.Hodgeso teigimu, jam svarbu galimybė užsienio partneriams nuolat demonstruoti faktą, kad Amerikoje kariškiai paklūsta renkamai, civilių politinei vadovybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius