Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV palieka Egiptui spręsti nuversto prezidento Hosni Mubarako likimą, bet ragina paleisti Mohamedą Mursi

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį vengė atsakyti į klausimus dėl buvusio Egipto prezidento Hosni Mubarako paleidimo iš kalėjimo, sakydamos, kad šiuos reikalus turi spręsti Kairas, tačiau paragino paleisti jo nuverstą įpėdinį Mohamedą Mursi.
Hosni Mubarakas išskraidintas iš Toros kalėjimo
Hosni Mubarakas išskraidintas iš Toros kalėjimo / „Scanpix“ nuotr.

„Kalbant apie Mubarako teismą ir priimtus sprendimus – tai Egipto vidaus teisinis reikalas, – sakė JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki. – Mūsų pozicija dėl pono Mursi lieka ta pati. Manome, kad turėtų vykti procesas dėl jo paleidimo.“

Žurnalistai jau kelias dienas prašė Valstybės departamento pakomentuoti dėl iš pažiūros paradoksu virtusią tų dviejų buvusių lyderių padėtį. H.Mubarakas, kuris buvo nuverstas 2011-ųjų pradžioje, buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Tačiau šis nuosprendis buvo atšauktas, o jo bylą nurodyta nagrinėti iš naujo.

Ketvirtadienį 85 metų H.Mubarakas buvo perkeltas iš kalėjimo į vieną karinę ligoninę, kur bus laikomas namų arešto sąlygomis.

Tuo tarpu M.Mursi, pernai tapęs pirmuoju demokratiškai išrinktu Egipto vadovu, šių metų liepos 3-iąją buvo nuverstas kariškių ir dabar yra laikomas nenurodomoje vietoje. Per saugumo pajėgų susidorojimą su M.Mursi šalininkais Egipte žuvo šimtai žmonių.

J.Psaki pareiškė: „Kad vyktų visas stovyklas įtraukiantis procesas, įtraukiantis politinis procesas, manome, kad visos šalys turi turėti galimybę dalyvauti. Tai sunku padaryti, kai keli vienos šalies nariai yra suimti.“

JAV demonstravo nesvyruojantį palaikymą H.Mubarako režimui, kol šis lyderis 30 metų vadovavo Egiptui. Po Arabų pavasario sukilimo 2011-aisais Vašingtonas priėmė M.Mursi išrinkimą, spausdamas jį imtis demokratinių ir ekonomikos reformų. Tačiau Jungtinės Valstijos iki šiol nepripažino M.Mursi nušalinimo kariniu perversmu, o toks žingsnis reikalautų automatiškai nutraukti JAV pagalbą Kairui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius