Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pareigūnai dėl įtarimų korupcija suėmė nemažai merų ir rabinų (video)

JAV teisėsaugos agentai vykdydami kovos su korupcija operaciją ketvirtadienį areštavo dešimtis politikų ir rabinų, kurie įtariami dėl pinigų plovimo, politinio prievartavimo, kyšininkavimo ir net žmogaus organų kontrabandos.
JAV dėl prekybos žmonių organais ir korupcijos suimta keliasdešimt rabinų ir politikų.
JAV dėl prekybos žmonių organais ir korupcijos suimta keliasdešimt rabinų ir politikų. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per šį pribloškiamą reidą Naujajame Džersyje visoje valstijoje, kuri jau seniai laikoma viena korumpuočiausių šalyje, suimti 44 žmonės.

Tarp įtariamųjų yra penki rabinai, Hobokeno, Sikokuso ir Ridžfildo miestų merai, Džersi Sičio mero pavaduotojas ir tarybos pirmininkas, du valstijos asamblėjos nariai ir daug kitų politikų, paskelbė kaltintojai. Prokuroro pareigas einantis Ralphas Marra per spaudos konferenciją sakė, jog šie areštai rodo „visur plintantį viešojo sektoriaus korupcijos pobūdį šioje valstijoje“.

Pinigų plovimo tinklas, kaip įtariama, driekėsi nuo Naujojo Džersio ir Niujorko iki Izraelio ir Šveicarijos, o JAV politikai lengvai išnaudojo valstijos įstatymų spragas ir kyšius vaizdavo kaip aukas kampanijoms. „Šie politikai noriai parsiduodavo, o dvasininkai savo plačią nusikalstamą veiklą slėpė už teisumo fasado“, – sakė R.Marra.

Valstijos gubernatorius, demokratas Jonas Corzine'as sakė, kad „korupcijos mastas, kurį matome, yra paprasčiausiai siaubingas ir negali būti toleruojamas“.Nors Naujasis Džersis labiau garsėja Italijos mafijos šeimomis, šiame nusikalstamame tinkle pagrindinį vaidmenį, kaip įtariama, atliko žydų dvasininkai. Teisingumo departamento pareiškime sakoma, kad šis tarptautinis tinklas „per labdaringas, ne pelno institucijas, kurias kontroliuoja rabinai Niujorke ir Naujajame Džersyje, išplovė mažiausiai dešimtis milijonų dolerių“. Tuo tarpu kyšininkavimas buvo susijęs su lėšų rinkimu atkaklioms merų ir miestų tarybų rinkimų kovoms Džersi Sityje ir Hobokene.

Pareigūnai atliko kratas keliose sinagogose, o tarp areštuotų asmenų yra Sirijos žydų vyriausiasis rabinas Jungtinėse Valstijose. Rabinas Levy Izhakas Rosenbaumas taip pat buvo apkaltintas sąmokslu tarpininkauti parduodant žmogaus inkstą transplantacijai.

Pasak R.Marros, L.I.Rosenbaumo „darbas buvo sugundyti pažeidžiamus žmones už 10 tūkst. dolerių atiduoti vieną savo inkstą, kurį jis parduodavo už 160 tūkst. dolerių“. Įtariama, kad žmogaus inkstais jis prekiavo visą dešimtmetį.

Reidai pradėti vos išaušus, sakė pareigūnai. Manoma, kad tai viena didžiausių tokio pobūdžio operacijų, kokios tik yra vykdytos šioje valstijoje, glaudžiais ryšiais susijusioje su organizuotu nusikalstamumu. Valstija garsėja dar ir tuo, kad joje vyksta populiaraus televizijos serialo apie mafiją „Sopranai“ veiksmas.

Pareigūnai nurodė, kad minima operacija yra dalis 10 metų trunkančio ir dar nesibaigusio tyrimo kodiniu pavadinimu „Bid Rig“. Jei įtariamųjų kaltė bus pripažinta, jiems grės kalėjimo iki 20 metų bausmės už politinį prievartavimą ir pinigų plovimą, 10 metų kalėjimo bausmės už kyšio siūlymą pareigūnui, ir penkerių metų kalėjimas už sąmokslą gabenti žmogaus organus.

Valstijos gubernatorius, demokratas Jonas Corzine'as sakė, kad „korupcijos mastas, kurį matome, yra paprasčiausiai siaubingas ir negali būti toleruojamas“.

Reidai buvo surengti tokiu metu, kai buvęs prokuroras Chrisas Christie suintensyvino savo kampaniją prieš J.Corzine'ą prieš šį lapkritį vyksiančius rinkimus. Respublikonas Ch.Christie anksčiau garsėjo nenuilstamu ir sėkmingu politinės korupcijos persekiojimu Naujajame Džersyje.

VIDEO: Politicians, Syrian Jews Arrested in Federal Money Laundering Sweep

J.Corzine'ui tenka kovoti su didelio masto nepasitenkinimu jo darbu, kai valstiją užklupo visos šalies recesija, mažinamos išlaidos, o valstijos tarnautojai turi dirbti trumpesnę darbo savaitę. FTB agentas Weysanas Dunas suskubo neigti bet kokius politinius motyvus dėl šių areštų, kurių dauguma, regis, susiję su demokratais.

„Šis tyrimas apėmė daug abiejų politinių partijų administracijų, – sakė jis. – Kalbama ne apie politiką ir tikrai ne apie religiją. Kalbama apie nusikaltimus. Apie nusikaltėlius, kurie naudojasi politika ir religija.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius