Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV pareigūnas: J. Bidenas ketvirtadienį pasikalbės su B. Netanyahu

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį pasikalbės su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi), pranešė JAV pareigūnas, ir tai bus pirmasis jų pokalbis po to, kai per Izraelio smūgį Gazos Ruože žuvo septyni pagalbos darbuotojai.
JIM WATSON / AFP
JIM WATSON / AFP

Apie tai pranešta po to, kai J. Bidenas išreiškė pasipiktinimą dėl JAV įsikūrusios labdaros organizacijos „World Central Kitchen“ darbuotojų žūties ir pareiškė, kad Izraelis turi dėti daugiau pastangų, kad apsaugotų pagalbos darbuotojus ir civilius gyventojus.

„Galiu patvirtinti, kad prezidentas J. Bidenas ir ministras pirmininkas B. Netanyahu rytoj pasikalbės“, – trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė su šiuo klausimu susipažinęs JAV pareigūnas.

B. Netanyahu teigė, kad Izraelio kariai netyčia nužudė pagalbos darbuotojus per pirmadienį Gazos Ruože surengtą išpuolį. Tarp aukų buvo JAV ir Kanados pilietybes turintis asmuo, trys britai, lenkas, australas ir palestinietis.

Tačiau J. Bidenas antradienį paskelbė vieną griežčiausių pareiškimų dėl Izraelio veiksmų nuo pat karo su „Hamas“ pradžios po spalio 7-osios „Hamas“ išpuolių.

J. Bidenas teigė, kad yra „pasipiktinęs ir susigraudinęs“ dėl šių mirčių, ir pridūrė: „Tokių incidentų, kaip vakarykštis, paprasčiausiai neturėtų pasitaikyti“.

Baltieji rūmai pripažino, kad J. Bidenas buvo vis labiau nusivylęs Izraelio nesugebėjimu apsaugoti humanitarinės pagalbos darbuotojų ir civilių gyventojų, nors B. Netanyahu ne kartą kreipėsi į jį.

„Manau, kad šiame J. Bideno pareiškime jaučiamas nusivylimas“, –  žurnalistams sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Tačiau Baltieji rūmai teigė, kad J. Bidenas ir toliau palaikė Izraelio teisę gintis ir neketina riboti ginklų tiekimo šiam svarbiam JAV sąjungininkui.

Demokrato J. Bideno ir kraštutinių dešiniųjų lyderio B. Netanyahu santykiai tampa vis labiau įtempti.

Paskutinį kartą J. Bidenas ir B. Netanyahu kalbėjosi kovo 18 dieną, kai JAV prezidentas paragino Izraelio vadovą nepradėti sausumos puolimo Rafache, Gazos Ruožo pietuose. 

Kitą savaitę Vašingtone turėtų apsilankyti Izraelio delegacija ir aptarti šį klausimą.

B. Netanyahu anksčiau atšaukė delegacijos, turėjusios išvykti į Vašingtoną, kelionę, Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai priėmus rezoliuciją, kuria reikalaujama nutraukti ugnį Gazos Ruože. JAV tame balsavime susilaikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius