-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 11 22 /19:53

JAV pasitraukė iš „Atviro dangaus“ stebėjimo sutarties

Vašingtonas sekmadienį patvirtino, kad Jungtinės Valstijos pasitraukė iš „Atviro dangaus“ stebėjimo sutarties.
JAV vėliava
JAV vėliava / 123RF.com nuotr.

„Šiandien sukanka šešis mėnesiai nuo tos akimirkos, kad Jungtinės Valstijos informavo apie savo pasitraukimą iš „Atviro dangaus“ sutarties. Dabar mes nesame šios sutarties, kurią Rusija šiukščiai pažeidinėjo daug metų, dalyviai“, – nurodoma JAV nacionalinės saugumo tarybos tviteryje išplatintame pareiškime.

Tarybos vadovas Robertas O'Brienas pažymėjo, kad „JAV prezidentas niekada nenustojo teikti pirmenybę Amerikai traukiantis iš atgyvenusių sutarčių ir susitarimų, kurie buvo naudingi mūsų priešininkams mūsų nacionalinio saugumo sąskaita“.

Prieš pusmetį JAV pranešė tarptautiniams partneriams, kad traukiasi iš sutarties, leidžiančios daugiau nei 30 valstybių stebėjimo tikslais vykdyti neginkluotų orlaivių skrydžius virš viena kitos teritorijos.

Tokiais prieš kelis dešimtmečius inicijuotais perskridimais per kitos šalies teritoriją siekiama skatinti pasitikėjimą ir padėti išvengti konfliktų.

Donaldo Trumpo administracija tuomet pareiškė norinti pasitraukti iš pakto, nes Rusija esą jį pažeidžia, o tokių skrydžių metu renkamus vaizdus galima greičiau ir pigiau įsigyti iš JAV ir komercinių palydovų.

Prezidentas Dwightas Eisenhoweris pirmasis 1955 metais pasiūlė, kad Jungtinės Valstijos ir Sovietų Sąjunga leistų rengti žvalgybos skrydžius virš viena kitos teritorijos. Iš pradžių Maskva atmetė šią idėją, bet amerikiečių prezidentas George'as H.W.Bushas ją atgaivino 1989 metais, o 2002-aisiais įsigaliojo atitinkama sutartis. Lig šiol dokumentą pasirašė 34 valstybės; Kirgizija ją parafavo, bet dar neratifikavo.

Pagal šį susitarimą buvo atlikta daugiau kaip 1 500 skrydžių, kuriais siekiama skatinti karinės veiklos skaidrumą ir padėti stebėti ginklų kontrolę bei kitų paktų įgyvendinimą. Kiekviena „Atviro dangaus“ šalis turi sutikti leisti rengti žvalgybos skrydžius visoje savo teritorijoje, tačiau Rusija apribojo prieigą prie tam tikrų savo rajonų.

Vokietija apgailestauja dėl JAV pasitraukimo

Vokietija apgailestauja dėl JAV pasitraukimo iš „Atviro dangaus“ sutarties, pranešė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas.

„Šiandien įsigaliojo skelbtas JAV pasitraukimas iš vadinamosios „Atviro dangaus“ sutarties. Mums labai gaila, kad Jungtinės Valstijos ryžosi tam. Mūsų pozicija dėl šios sutarties lieka nepakitusi: mes manome, kad tai yra svarbi pasitikėjimo kūrimo proceso dalis“, – H.Massą cituoja Vokietijos URM spaudos tarnyba.

Vokietijos diplomatijos vadovas pabrėžė, jog jo šalis ir toliau laikysis šios sutarties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius