-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 17 /10:46

JAV paskelbė orderį Irano tanklaivio „Grace 1“ konfiskavimui

JAV Teisingumo departamentas penktadienį paskelbė orderį konfiskuoti Irano supertanklaivį „Grace 1“.
Iraniečių naftą gabenęs tanklaivis „Grace 1“
Iraniečių naftą gabenęs tanklaivis „Grace 1“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis sprendimas buvo priimtas kitą dieną po to, kai Gibraltaro teismas sutiko paleisti praeitą mėnesį sulaikytą laivą.

Jungtinės Valstijos paragino konfiskuoti laivą, kuris penktadienį tebestovėjo nuleidęs inkarą Jungtinės Karalystės valdos vandenyse, už „neteisėtos prieigos prie JAV finansų sistemos schemą, siekiant palaikyti neteisėtus naftos gabenimus į Siriją iš Irano, organizuotus Islamo revoliucinės gvardijos korpuso (IRGC), pripažinto užsienio teroristine organizacija“, sakoma Teisingumo departamento dokumente.

Orderyje taip pat nurodoma, kad laivas, visa jame esanti nafta turi būti konfiskuoti už Įstatymo dėl ekonominių galių tarptautinės nepaprastosios padėties atveju (IEEPA) pažeidimą, taip pat bankinį sukčiavimą, pinigų plovimą ir teroristinę veiklą.

Be to, nurodoma konfiskuoti 995 tūkst. JAV dolerių neįvardytame JAV banke esančioje sąskaitoje, kuri siejama su „Paradise Global Trading“ – ši orderyje pavadinta priedangos bendrove, susijusia su įmonėmis, kurios atstovauja revoliucinės gvardijos interesams.

Didžioji Britanija ir Gibraltaras kol kas nenurodė, ar vykdys šį orderį.

Anksčiau penktadienį Irano pareigūnai sakė, kad tanklaivis, gabenantis 2,1 mln. barelių naftos, ruošiasi išplaukti, Gibraltaro Aukščiausiajam Teismui nusprendus paleisti laivą, kuris liepos 4-ąją buvo sulaikytas padedant Britanijos karališkiesiems jūrų pėstininkams, įtarus, jog juo gabenama nafta į Siriją, pažeidžiant Europos Sąjungos ir JAV sankcijas.

Teisėjas atmetė Vašingtono paskutinę minutę pateiktą teisinį prašymą, kuriame buvo reikalauta nepaleisti laivo.

Irano uostų ir jūrų laivybos organizacijos vadovo pavaduotojas Jalilas Eslami penktadienį sakė savo šalies valstybinei televizijai, kad prieš išplaukdamas „Grace 1“ bus pervadintas ir vietoje Panamos vėliavos iškels iranietiškąją.

Tačiau vienas šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad laivas tebelaukia naujos įgulos, kad galėtų palikti Gibraltarą.

„Grace 1“ buvo sulaikytas, kai Persijos įlankoje po kelių tariamai Irano įvykdytų išpuolių prieš mažesnius tanklaivius buvo gerokai padidėjusi įtampa.

Jungtinės Valstijos dėl Amerikos sąjungininkams Teherano esą keliamos grėsmės sustiprino savo karines pajėgas regione, į kurį nusiuntė naują lėktuvnešio smogiamąją grupę, raketų kompleksų ir strateginių bombonešių.

„Scanpix“/AP nuotr./Tanklaivis „Grace 1“
„Scanpix“/AP nuotr./Tanklaivis „Grace 1“

Iranas laivo sulaikymą pavadino „neteisėtu perėmimu“, kurį surežisavo Jungtinės Valstijos, o Vašingtonas tai pavadino „puikia žinia“.

Įtampa tarp Teherano ir Vašingtono nuolat didėjo, D. Trumpui praeitais metais nusprendus išvesti Jungtines Valstijas iš 2015-ųjų istorinės sutarties tarp galingųjų šalių ir Irano dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos. Vašingtonas taip pat grąžino Iranui taikytas griežtas ekonomines sankcijas.

Priėmus sprendimą paleisti „Grace 1“ Jungtinė Karalystė pakartojo reikalavimą paleisti Hormūzo sąsiauryje liepos 19-ąją Irano sulaikytą tanklaivį, plaukiojantį su Britanijos vėliava.

Teheranas teigia, kad tanklaivis „Stena Impero“ pažeidinėjo „tarptautines jūrų laivybos taisykles“, bet šio laivo sulaikymas daugelio buvo laikomas veidrodiniu atsaku į „Grace 1“ sulaikymą.

Į laivą siunčiama nauja įgula

Prieš laivo paleidimą ketvirtadienį Gibraltaro vyriausybė pareiškė, jog Iranas raštu patikino, kad laivas neplauks į šalis, kurioms „taikomos Europos Sąjungos sankcijos“.

„Dėl mūsų veiksmų Sirijos Assado [Sirijos prezidento Basharo al Assado] režimas neteko naftos, kurios vertė viršija 140 mln. JAV dolerių“, – pareiškė Gibraltaro vyriausiasis ministras Fabianas Picardo.

Dėl Jungtinių Valstijų paskelbto konfiskavimo orderio Didžiajai Britanijai teks spręsti, ar vėl imtis veiksmų sulaikyti laivą, ir kol kas neaišku, ar tai bus padaryta.

Irano pareigūnai penktadienį pareiškė, jog tanklaivis rengiasi išplaukti su Irano vėliava ir šiam reisui bus pervadintas „Adrian Darya“.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas per tviterį parašė, kad šis nesėkmingas JAV mėginimas prilygsta „piratavimui“. Ministras pridūrė, kad toks žingsnis atskleidžia D.Trumpo administracijos „panieką įstatymams“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammadas Javadas Zarifas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammadas Javadas Zarifas

Tačiau naujienų agentūros AFP šaltinis pranešė, jog laivas iš Gibraltaro išplauks tik sulaukęs naujos iraniečių įgulos. Jo pradinė įgula ir kapitonas buvo Indijos piliečiai.

JAV Valstybės departamentas ketvirtadienį pagrasino uždrausti išduoti vizas kiekvienam laive dirbančiam asmeniui.

Tačiau Iranas penktadienį neigė pateikęs kokių nors garantijų, kad užsitikrintų laivo paleidimą, ir tvirtino, kad Gibraltaras šį paaiškinimą pateikė tik norėdamas „išsaugoti reputaciją“.

„Iranas nepateikė jokių patikinimų, kad „Grace 1“ neplauks į Siriją, siekdamas užsitikrinti jo paleidimą“, – valstybinio transliuotojo jaunimui skirtame tinklalapyje buvo cituojamas Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Abbasas Mousavi.

„Tanklaivio kelionės tikslas buvo ne Sirija. Net jeigu jis būtų buvęs toks, tai nėra kieno nors kito reikalas“, – sakoma pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius