-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV paskirtas specialusis prokuroras perimti du federalinius tyrimus dėl D.Trumpo

JAV teisingumo departamentas penktadienį paskyrė buvusį karo nusikaltimų tyrėją specialiuoju prokuroru, kuris prižiūrės baudžiamuosius tyrimus dėl Donaldo Trumpo, praėjus trims dienoms po to, kai buvęs prezidentas paskelbė sieksiąs grįžti į Baltuosius rūmus 2024 metų rinkimuose.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Donaldas Trumpas

D.Trumpas, kuris teigia esąs „raganų medžioklės“ taikinys, šį dramatišką žingsnį pavadino „nesąžiningu“ ir „didžiausiu teisingumo politizavimu mūsų šalyje“.

Baltieji rūmai griežtai paneigė bet kokį politinį kišimąsi, tačiau precedento neturintis specialiojo prokuroro tyrimas dėl buvusio valstybės vadovo ir dabartinio kandidato į prezidentus sudaro prielaidas užsitęsusiai teisinei kovai.

Spaudos konferencijoje generalinis prokuroras Merrickas Garlandas paskelbė, kad Jackas Smithas, iki šiol Hagoje dirbęs vyriausiuoju prokuroru, kuriam buvo pavesta tirti Kosovo karo nusikaltimus, paskirtas perimti du federalinius tyrimus dėl D.Trumpo.

Vienas iš jų susijęs su buvusio prezidento pastangomis panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus ir 2021-ųjų sausio 6 dieną jo šalininkų surengtu išpuoliu prieš JAV Kapitolijų.

Kitas – tyrimas dėl slaptų vyriausybės dokumentų, paimtų per FTB reidą D. Trumpo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ Floridoje rugpjūtį.

M.Garlandas teigė, kad specialiojo prokuroro paskyrimas atitinka viešąjį interesą, nes tiek respublikonas D.Trumpas, tiek jo įpėdinis demokratas Joe Bidenas išreiškė ketinimus kandidatuoti į prezidentus 2024 metais, nors kol kas oficialiai apie tai yra pareiškęs tik D.Trumpas.

„Šiuo metu paskirti specialųjį prokurorą yra teisinga, – sakė M.Garlandas. – To reikalauja nepaprastos aplinkybės.“

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan Pjer) sakė, kad J. Bidenas nebuvo iš anksto informuotas apie M. Garlando planus paskirti specialųjį prokurorą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius