Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV pasmerkė išpuolį Irane, tačiau priežasčių ragina ieškoti „savo darže“

Jungtinės Valstijos sekmadienį pasmerkė mirtiną išpuolį per karinį paradą Irane, tačiau pareiškė, kad šalies klerikaliniai valdovai turėtų ieškoti tokių neramumų priežasčių savo šalyje. „Jungtinės Valstijos smerkia bet kokį teroro išpuolį bet kur, taškas. Mes visuomet to laikomės“, – CNN kanalui sakė JAV Jungtinėse Tautose Nikki Haley.
Irano kariai
Irano kariai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Tačiau turėdama omeny Irano prezidentą Hassaną Rouhani ji pridūrė: „Jis jau ilgą laiką engia savo žmones“.

„Priežasčių jis turėtų ieškoti „savo darže“, kas išsiaiškintų, iš kur tas ateina. Manau, kad Irano žmonėms jau atsibodo ir tai yra viso to priežastis“.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani sekmadienį dėl išpuolio per armijos paradą netoli Irako sienos, per kurį žuvo mažiausiai 29 žmonės, apkaltino arabų separatistus ir apkaltino vieną neįvardijamą Jungtinių Valstijų remiamą Persijos įlankos šalį remiant juos.

Teheranas taip pat iškvietė Danijos, Nyderlandų ir Didžiosios Britanijos diplomatus, sekmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Olandų bei danų ambasadoriai ir britų reikalų patikėtinis buvo „informuoti apie Irano griežtus protestus dėl to, kad ... jų šalys priėmė kai kuriuos (ataką įvykdžiusios) teroristinės grupuotės narius“, sakoma oficialiosios naujienų agentūros IRNA pranešime.

Atsakomybę už šį retą išpuolį, kai užpuolikai šeštadienį šaudė į minią šalies pietvakariuose esančiame Ahvazo mieste, prisiėmė ir džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), ir vietos arabų separatistai. Irano pareigūnai kaltino JAV remiamą „užsienio režimą“.

„Mums yra visiškai akivaizdu, kas tai įvykdė, kokia tai grupuotė ir su kuo ji yra siejama“, – prieš išvykdamas į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją Niujorke kalbėdamas per valstybinę televiziją sekmadienį sakė prezidentas.

„Tie, kas sukėlė šią katastrofą, ... buvo Saddamo (Sadamo) samdiniai, kol jis buvo gyvas, o vėliau pakeitė šeimininkus, – sakė H.Rouhani, turėdamas omeny velionį Irako diktatorių Saddamą Husseiną. – Viena iš šalių Persijos įlankos pietuose pasirūpino jų finansiniais, ginklų ir politiniais poreikiais. Visas šias mažas samdinių šalis, kurias matome regione, remia Amerika. Būtent amerikiečiai juos skatina.“

Užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pareiškė, kad išpuolį įvykdė „teroristai, kuriuos pasamdė, apmokė, apginklavo ir jiems sumokėjo užsienio režimas“.

Keturi užpuolikai užpuolė karinę paradą Chuzestano provincijos sostinėje Ahvaze, kuris buvo surengtas minint 1980–1988 Irano–Irako karo pradžią. Pareigūnai ir liudininkai sakė, kad ginkluoti vyrai buvo apsirengę Irano karinėmis uniformomis ir ėmė šaudyti į minią ginklais, kuriuose buvo paslėpę netoliese esančiame parke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius