-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pastangų įveikti miškų gaisrus kaina gali būti didžiausia per šalies istoriją

Kova su miškų gaisrais, siaučiančiais sausrų nualintuose Jungtinių Valstijų vakariniuose regionuose ir privertusiais mobilizuoti 30 tūkst. ugniagesių, gali tapti brangiausia per šalies istoriją, o iki šiol buvo išleista jau 1,23 mlrd. dolerių, pranešė pareigūnai.
Gaisras JAV Montanos valstijoje
Gaisras JAV Montanos valstijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vien praėjusią savaitę rekordinė 243 mln. dolerių suma buvo išleista kovai su daugiau negu 40 didelių gaisrų, sakė JAV Miškų tarnybos atstovė Jennifer Jones. Dauguma tų gaisrų liepsnojo Vašingtono valstijoje, kuriai kartu su Aliaska teko didžiausia šių stichinių nelaimių našta.

Iki šiol didžiausia suma kovai su miškų gaisrais Jungtinėse Valstijose (1,65 mlrd. dolerių) buvo išleista per 2002-uosius fiskalinius metus.

„JAV Miškų tarnyba išleido iš viso 1,23 mlrd. dolerių“, – J.Jones sakė naujienų agentūrai AFP, pridūrusi, kad ši suma gali dar išaugti, nes kai kuriose vakarinėse valstijose gaisrai dar nėra suvaldyti.

Iki šiol didžiausia suma kovai su miškų gaisrais Jungtinėse Valstijose (1,65 mlrd. dolerių) buvo išleista per 2002-uosius fiskalinius metus.

Iki penktadienio per šiuose metus šalyje buvo išdegę apie 3,5 mln. ha miškų, ir daugiau negu pusė šio ploto buvo Aliaskoje, nurodė Nacionalinis tarpžinybinis kovos su gaisrais centras.

Penktadienį „buvo pranešta apie tris naujus didelius gaisrus, o dar trys buvo suvaldyti“, sakoma agentūros pranešime.

„Daugiausiai gaisrų tebesitęsia Kalifornijoje, Aidahe, Montanoje, Oregone ir Vašingtone“, – pridūrė pareigūnai.

Pasak JAV žemės ūkio sekretoriaus Tomo Vilsacko, jeigu dabartinės meteorologinės sąlygos išsilaikys, kovai su gaisrais reikės išleisti vidutiniškai 200 mln. dolerių per savaitę. Per gaisrų gesinimą žuvo jau septyni ugniagesiai, ištekliai buvo smarkiai išsklaidyti.

Kalifornija jau ketvirtus metus iš eilės kenčia nuo rekordinių sausrų.

Pareigūnai baiminasi, kad ateinančiais metais žala gali dar labiau padidėti, ypač pietų Kalifornijoje, kur rudenį dažnai kyla smarkios audros, vadinamos Santa Anos vėjais.

„Rugsėjį ir spalį miškų gaisrai paprastai siautėja smarkiausiai“, – sakė gaisrų stebėsenos centro „Calfire“ atstovė Lynne Tolmachoff.

„Potencialas, kad šie metai bus rekordiniai, neabejotinas, – pridūrė ji. – Vis dar patiriame smarkią sausrą, kuri sukuria potencialą labai dideliems gaisrams.“

Kalifornija jau ketvirtus metus iš eilės kenčia nuo rekordinių sausrų, išdeginančių dideles valstijos teritorijas, taip pat verčiančias gyventojus mažinti vandens vartojimą ir keisti įpročius.

Į pagalbą kolegoms atvyko beveik 70 ugniagesių iš Australijos ir Naujosios Zelandijos.

Liepsnos sunaikino bent 475 namus Vašingtono ir Kalifornijos valstijose, taip pat privertė evakuotis šimtus žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius