Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV patvirtintos pirmosios „etiškos“ žmogaus kamieninių ląstelių linijos

JAV vyriausybė trečiadienį patvirtino pirmąsias 13 žmogaus embrioninių kamieninių ląstelių linijų, kuriomis mokslininkai galės naudotis ir gauti milijonus dolerių federalinių lėšų, kaip kovo mėnesį žadėjo prezidentas Barackas Obama.
Kamieninės ląstelės
Kamieninės ląstelės / wikimedia.org nuotr.

Tas linijas naudodamiesi privačiais fondais sukūrė du tyrėjai iš Harvardo universiteto ir Rockefellerio universiteto, sakė Nacionalinių sveikatos institutų (NIH) direktorius Francisas Collinsas.

Kovo mėnesį B.Obama panaikino suvaržymus dėl žmogaus embrioninių kamieninių ląstelių tyrimų, kuriuos įvedė jo pirmtakas George'as W.Bushas.

Jis negalėjo panaikinti Kongreso įvestų suvaržymų, pagal kuriuos draudžiama naudoti federalines lėšas kamieninėms ląstelėms gauti, jei tam reikia sunaikinti žmogaus embrioną. Tačiau dabartinis sprendimas sudaro sąlygas mokslininkams naudoti federalines lėšas darbui su kitų sukurtomis kamieninių ląstelių linijomis.

Kovo mėnesį B.Obama panaikino suvaržymus dėl žmogaus embrioninių kamieninių ląstelių tyrimų, kuriuos įvedė jo pirmtakas George'as W.Bushas.NIH įsteigė komisiją, kuri sprendė, kurios kamieninių ląstelių linijos atitinka griežtus etinius suvaržymus. Tos ląstelės, pavyzdžiui, turi būti išgautos naudojant vaisingumo klinikose atlikusius ir padovanotus embrionus, o tėvai turi būti pasirašę detalius sutikimo dokumentus.

Mokslininkai tikisi, kad pasinaudodami embrioninėmis kamieninėmis ląstelėmis galės padaryti perversmą medicinos srityje ir išauginti naujus audinius vietoje tų, kuriuos pažeidė liga. Oponentai sako, kad žmogaus embrionų negalima naikinti dėl jokių priežasčių.

Etiškai priimtinos

Tačiau F.Collinsas sakė, kad NIH patvirtintos linijos yra priimtinas kompromisas: „Jos yra iš embrionų, gautų etiškai pagrįstų sutikimo procesų metu“.

Šiuo metu svarstomos dar 96 linijos ir artimiausiu metų galima tikėtis daugiau patvirtintų linijų, pridūrė F.Collinsas.

11 iš minimų linijų sukūrė George'as Daley iš Masačusetse įsikūrusio Harvardo kamieninių ląstelių instituto. Jis sakė, kad jo laboratorija kamieninių ląstelių linijas pradėjo kurti 2006 metais, naudodamasi privačiomis aukomis, o dabar laukia galimybės pasinaudoti federaliniais pinigais.

Pasak F.Collinso, embrioninių kamieninių ląstelių vis tiek reikia tyrimams, nors mokslininkai ir rado būdų paprastas organizmo ląsteles paversti į embrionines kamienines ląsteles panašiomis ląstelėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius