-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV: per derybas Helsinkyje dėl branduolinių ginklų kontrolės pasiekta „svarbi pažanga“

Helsinkyje vykusių JAV derybų su Rusija dėl branduolinių ginklų kontrolės vyriausiasis derybininkas antradienį pareiškė, kad per vienos dienos papildomą susitikimą po anksčiau Austrijoje įvykusių derybų buvo pasiekta „svarbi pažanga“.
Marshallas Billingslea
Marshallas Billingslea / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ambasadorius Marshallas Billingslea, prezidento Donaldo Trumpo specialusis pasiuntinys ginklų kontrolės klausimams, šią optimistinio tono žinutę paskelbė kitą dieną po Suomijos sostinėje įvykusio susitikimo su Rusijos užsienio reikalų viceministru Sergejumi Riabkovu. Daugiau detalių jis nepateikė.

Šis susitikimas buvo surengtas kaip priedas prie JAV ir Rusijos dialogo dėl branduolinės ginkluotės, birželį, liepą ir rugpjūtį vykusio Vienoje.

Per pirmadienį vykusias derybos, kaip manoma, daugiausiai dėmesio buvo skirta galimybei pasiekti naują susitarimą, galintį pakeisti arba pratęsti Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartį. Ši sutartis, kurios galiojimas baigsis vasarį, yra paskutinis išlikęs susitarimas, tebereguliuojantis abiejų didžiausių branduolinių galybių arsenalus.

Vis dėlto Maskvoje apie šį procesą atsiliepiama skeptiškiau. Pirmadienį kalbėdamas per susitikimą su Europos verslo lyderiais Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas kaltino Vašingtoną „vienašališkumu“ ir sakė, kad naujoji START sutartis tikriausiai liausis galiojusi.

Pasak S.Lavorovo, JAV iškeltos sąlygos pratęsti šią sutartį yra „absoliučiai vienašališkos ir neatsižvelgia į mūsų interesus arba daugelio dešimtmečių patirtį, kai ginklų kontrolė tenkino abi puses“.

Po derybų pirmadienį M.Billingslea ir S.Riabkovas atskirai susitiko su Suomijos prezidentu Sauli Niinisto. Pastarasis sakė, kad „esant dabartinei pasaulio padėčiai visi dialogai yra svarbūs, ir sveikinu, kad Jungtinės Valstijos ir Rusija juos tęsia“.

Suomija, kuri nėra NATO narė, per Šaltajį karą ne kartą buvo tapusi Vašingtono ir Maskvos viršūnių susitikimų aikštele.

D.Trumpas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2018 metų liepą savo pirmąjį dvišalį susitikimą taip pat surengė Helsinkyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius