Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pietuose per tornadus ir audras žuvo daugiau nei 220 žmonių

Per Jungtines Valstijas praūžusios audros ir tornadai nusinešė daugiau nei 220 žmonių gyvybes, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.
Tarp nuolaužų stovintys automobiliai
Tarp nuolaužų stovintys automobiliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Viesulas sunaikino ištisus gyvenamuosius rajonus, vertė mašinas, griovė elektros stulpus ir rovė medžius.

Per vieną didžiausių pastarųjų keturių dešimtmečių audrų Jungtinėse Valstijose labiausiai nukentėjusioje Alabamos valstijoje žuvo 131 žmogus, pranešė valstijos gubernatorius Robertas Bentley. Stichija padarė didžiulės žalos turtui, sakė jis.

„Manome, kad žuvusiųjų skaičius dar augs“, – kalbėjo gubernatorius spaudos konferencijoje, kurioje taip pat dalyvavo Federalinės krizių valdymo agentūros (FEMA) administratorius Craigas Fugate'as.

Remiantis pirminiais iš atskirų valstijų surinktais duomenimis, Misisipėje žuvo 32 žmonės, 30 žmonių žuvo Tenesyje, 11– Arkanzase, 10 – Džordžijoje, aštuoni – Virdžinijoje ir du – Luizianoje.

Kelias dienas daugiau nei šimtas susidariusių galingų tornadų sūkurių ir audra šlavė beveik viską savo kelyje, judėdami iš Vakarų į Rytus.

Manoma, kad kelioms dienoms ar savaitėms, kol darbininkai tvarkys nutrauktus elektros laidus, bus uždaryta „Browns Ferry“ branduolinė jėgainė Alabamoje. Visoje valstijoje be elektros liko iki 1 mln. žmonių.

FEMA vadovo C.Fugate'o teigimu, kol kas pagrindinis dėmesys skiriamas nukentėjusiųjų gelbėjimui ir agentūra dar negali pateikti tikslaus žuvusiųjų skaičiaus.

Vienas smarkiausių Alabamoje siautėjusių tornadų trečiadienį maždaug pusantro kilometro pločio ruožu įsisuko į Tuskalusą – Alabamos universiteto miestelį, kur žuvo 15 žmonių, tarp kurių buvo ir studentų.

„Garsas buvo kaip veikiančio grandininio pjūklo. Girdėjau kaip trankosi nuolaužos. Viskas, kas liko – keli drabužiai ir įrankiai, kurie buvo per sunkūs audrai išjudinti. Tai buvo nerealu“, – pasakojo 24-erių studentas Steve'as Nivenas.

„Gali įsigyti naujus daiktus, bet nepakeisi žmonių. Užjaučiu tuos, kurie neteko savo artimųjų“, – sakė jis.

„Visi žino, kad tornadas atidunda kaip traukinys, ir aš tikrai išgirdau traukinį, – pasakojo vienas miestelio gyventojas Anthony Foote'as, kurio namai buvo smarkiai apgriauti. – Nubėgau slėptis ir įšokau į vonią. Namas pradėjo drebėti, byrėjo langų stiklai.“

JAV prezidentas Barackas Obama nurodė skelbti nepaprastąją padėtį Alabamos valstijoje ir skirti federalinę finansinę paramą.

„Mes liūdime kartu su tais, kuriuos paveikė šis siautėjimas ir esame pasirengę toliau teikti paramą Alabamos gyventojams“, – sakė prezidentas ketvirtadienį savo „Twitter“ žinutėje. Tornadai yra gana įprastas reiškinys JAV pietuose ir vidurio vakaruose, bet retai jie būna tokie niokojantys.

Vienoje Tuskalusos dalyje su žeme sulygintos parduotuvės, vaistinės, degalinės, skalbyklos. Šiame mieste Alabamos vakarinėje dalyje gyvena apie 95 tūskt. žmonių.

Alabamos ir Misisipės valdžia sako, jog aukų skaičius dar didės, nes paieškos ir gelbėjimo darbai tebesitęsia.

Dėl audros Tenesyje teko uždaryti tris branduolinius reaktorius Alabamos elektrinėje, nutrūko elektros tiekimas 25-iomis aukštos įtampos linijomis. Šimtuose tūkstančių namų nėra elektros.

Alabamos valstijos gubernatorius R.Bentlis paskelbė nepaprastąją padėtį ir pranešė sukėlęs ant kojų 2 000 nacionalinių gvardiečių. Jo pavyzdžiu pasekė ir Arkanzaso, Misisipės bei Tenesio gubernatoriai – jie taip pat paskelbė nepaprastąją padėtį.

„Dabar veikiame paieškos ir gelbėjimo režimu“, – sakė R.Bentlis CNN televizijai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius