-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV pirmąkart pasiuntė prieš „Islamo valstybę“ Šaltojo karo simbolį – bombonešį B-52

Jungtinių Valstijų oro pajėgos pirmąkart pasiuntė bombonešį B-52 smogti džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) taikiniams, trečiadienį pranešė Pentagonas, intensyvindamas jau 20 mėnesių vykdomą kampaniją prieš ekstremistus Irake ir Sirijoje.
Bombonešis B-52
Bombonešis B-52 / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Antskrydis, per kurį tas didžiulis bombonešis sunaikino vieną ginklų sandėlį į pietus nuo Irako šiaurinio miesto Mosulo, buvo surengtas tą pačią savaitę, kai JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris apsilankė Bagdade ir paskelbė, kad kampanijai prieš IS bus skirta papildomai amerikiečių karių, lėšų ir įrangos.

Kad ši kampanija intensyvėja, rodo ir kiti ženklai: su kurdų pajėgomis bendradarbiaujantys JAV specialiųjų pajėgų kariai surengė reidą prieš vieną svarbų „Islamo valstybės“ veikėją.

O Pentagonas nurodė pakeitęs taisykles, pagal kurias suteikiamas leidimas aviacijos smūgiams, galintiems kelti pavojų civilių gyvybėms.

Pagal naujas taisykles galutinį sprendimą priima trijų žvaigždučių JAV generolas Bagdade, o ne keturių žvaigždučių generolas JAV Centrinio štabo būstinėje Floridoje.

JAV kariuomenės atstovas Bagdade pulkininkas Steve'as Warrenas tvirtino, kad šie pokyčiai nepablogins bendrų priežiūros standartų, sprendžiant, kada civilių žūties rizika yra priimtina.

„Tai nereiškia, kad bus daugiau civilių aukų – tai reiškia spartesnį smūgių vykdymą“, – pažymėjo S.Warrenas.

Pentagonas yra pripažinęs, kad nuo kampanijos Irake pradžios 2014 metų rugpjūtį per JAV vadovaujamos koalicijos smūgius žuvo 26 civiliai ir tikino, kad tokį gana mažą šalutinių aukų skaičių lemia valdomų raketų ir bombų naudojimas. Vis dėlto nepriklausomi stebėtojai sako, kad civilių aukų skaičius yra gerokai didesnis.

Pentagonas taip pat pasiūlė naudoti atakos sraigtasparnius „Apache“ per planuojamą pagrindinį puolimą prieš Mosulą, Irako antrąjį didžiausią miestą, tebekontroliuojamą „Islamo valstybės“.

Pirmadienį bombonešio „B-52 Stratofortress“ smūgis sunaikino IS ginklų sandėlį al Kaijaros mieste, esančiame už maždaug 60 km į pietus nuo Mosulo.

Šie didžiuliai lėktuvai, sukonstruoti 6-ame dešimtmetyje, tapo JAV karinės galios simboliu per Šaltąjį karą. B-52 buvo naudojami per beatodairiškus bombardavimus Vietnamo kare.

S.Warrenas sakė, kad Irake naudojami B-52 apginkluojami tik valdomomis bombomis.

„Kolektyvinėje pasąmonėje išlikę prisiminimai apie B-52, prieš dešimtmečius vykdydavusius esą beatodairiškus bombardavimus, – aiškino kariuomenės atstovas. – Tos dienos jau seniai praeityje. Dabar B-52 yra tiksliai nutaikomų ginklų nešėjas ir vykdys tokius pačius precizinius smūgius, kuriuos matėme pastaruosius 20 mėnesių.“

Keli B-52 atskrido į Katarą anksčiau šį mėnesį, kad pakeistų naujesnių bombonešių B-1 kontingentą, maždaug metus rengusį antskrydžius Irake ir Sirijoje.

Keli B-52 atskrido į Katarą anksčiau šį mėnesį, kad pakeistų naujesnių bombonešių B-1 kontingentą, maždaug metus rengusį antskrydžius Irake ir Sirijoje.

S.Warrenas taip pat pranešė, kad JAV komandosai šiaurės Irake vėlai sekmadienį surengė reidą, kurio taikinys buvo Suleimanas Abd Shabibas al Jabouri, „vienas iš ISIL karinių emyrų ir ISIL karo tarybos narys“.

S.Warrenas atsisakė nurodyti, ar S.Abd Shabibas al Jabouri buvo nukautas, tačiau kurdų regioninė saugumo taryba savo pranešime, kurį gavo AFP, nurodė, kad jis mirė.

„Al Jabouri, taip pat žinomas kaip Abu Saifas, buvo ISIL karinės tarybos narys, prižiūrintis grupuotės veiklą Pietų Mosule ir Machmure. Per bendrą operaciją taip pat buvo nukauti du jo padėjėjai“, – pažymima pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius