Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV povandeninis laivas su „mažos galios“ branduolinėmis raketomis pradėjo budėjimą

JAV Gynybos departamentas antradienį paskelbė dislokavęs povandeninį laivą, apginkluotą naujomis raketomis, pasižyminčiomis dideliu veikimo nuotoliu, bet gana mažos galios branduolinėmis kovinėmis galvutėmis.
„USS Tennessee“ povandeninis laivas
„USS Tennessee“ povandeninis laivas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pentagonas pareiškė, kad tai yra atsakas į Rusijos vykdomus panašių ginklų bandymus.

Mažos galios branduolinių užtaisų W76-2 buvo dislokuota dėl „išvados, kad potencialūs priešininkai, pavyzdžiui, Rusija, mano, kad mažos galios branduolinių ginklų naudojimas suteiks jiems pranašumą prieš Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkes bei partneres“, sakoma gynybos sekretoriaus pavaduotojo Johno Roodo pranešime.

Tokių ginklų dislokavimas daugeliui kelia susirūpinimą, nes manoma, kad valstybės gali būti labiau linkusios panaudoti branduolinius ginklus, jeigu turėtų mažesnio galingumo užtaisų, pasižyminčių mažesne griaunamąja galia. Taigi, branduolinio konflikto tikimybė padidėtų.

Kaip pranešama, W76-2 yra penkių kilotonų galingumo – tai yra, šių užtaisų galia yra daug mažesnė negu įprastų JAV povandeninių laivų raketų branduolinių galvučių (455 ir 90 kilotonų), tinklalapyje „Federation of American Scientists“ rašė Williamas Arkinas ir Hansas Kristensenas.

Anot jų, naujos mažesnės galios kovinėmis galvutėmis buvo apginkluotos raketos povandeniniame laive „USS Tennessee“, patruliuojančiame Atlanto vandenyne.

2018 metų Branduolinės politikos peržiūros (Nuclear Posture Review) dokumente Pentagonas užsiminė dislokuosiantis mažos galios branduolinių ginklų.

Ši nauja ginkluotė „stiprina atgrasymą ir suteikia Jungtinėms Valstijoms sparčiai panaudojamą, daugiau galimybių išgyventi suteikiantį mažos galios strateginį ginklą“, pabrėžė J.Roodas.

Be to, ji „demonstruoja potencialiems priešininkams, kad ribotas branduolinių [ginklų] panaudojimas nesuteiktų jokio privalumo, nes Jungtinės Valstijos gali patikimai ir ryžtingai atsakyti į bet kokį grėsmės scenarijų“, pridūrė jis.

Tačiau kritikai sako, kad po dešimtmečius trukusios padėties, kai nuo branduolinių ginklų panaudojimo atgrasydavo jų didžiulis griaunamasis potencialas, atsiradę mažesni užtaisai gali padidinti jų panaudojimo tikimybę.

„Kai kurie argumentuoja, kad ši kovinė galvutė yra atsakas į Rusijos vadinamąją strategiją „eskaluoti, kad būtų deeskaluojama“ ir kad ji sustiprins atgrasymą ir padidins branduolinių ginklų panaudojimo slenkstį, tačiau kiti mano, kad tai sumažins slenkstį JAV [branduolinių ginklų] panaudojimui ir padidins branduolinio karo riziką“, – sakoma praeitą mėnesį paskelbtoje JAV valstybinio analitinio centro „Congressional Research Service“ ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius