-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV pradėtas didžiausio pinigų plovimo tyrimas prieš skaitmeninės valiutos operatorę

Jungtinės Valstijos antradienį paskelbė apie „didžiausią“ pasaulyje pinigų plovimo tyrimą skaitmeninės valiutos operatorės „Liberty Reserve“ atžvilgiu, kuris reiškia didelį smūgį tam, ką prokuroras pavadino virtualiosios bankininkystės „laukiniais vakarais“.
JAV prokuroras Preetas Bharara
JAV prokuroras Preetas Bharara / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kosta Rikoje įsikūrusi operatorė, kuri disponavo didžiuliais, vyriausybių nekontroliuotais pinigais, kaltinama vykdžiusi „6 mlrd. dolerių pinigų plovimo schemą ir turėjusi nelicencijuotą pinigų pervedinėjimo verslą“, paskelbė Niujorko prokuratūra.

Pasak prokurorų, „Liberty Reserve“ atliko mažiausiai 55 mln. neteisėtų transakcijų mažiausiai milijonui vartotojų ir „palengvino pasaulinį nusikalstamą elgesį“.

Tyrime dalyvauja teisėsaugos pareigūnai iš 17 šalių ir manoma, kad tai „didžiausias persekiojimas dėl pinigų plovimo per visą istoriją“, nurodė prokuratūra.

„Liberty Reserve“ direktoriai penktadienį buvo areštuoti per koordinuotus reidus Kosta Rikoje, Ispanijoje ir Niujorke, nulemdami likimą kompanijos, kuri buvo tarp sėkmingiausiai dirbančių populiariame, bet vis atidžiau tikrinamame neoficialiosios bankininkystės ir virtualiųjų valiutų pasaulyje.

Vienas jų, Rusijos pilietis Maksimas Čucharevas, turi būti išduotas Jungtinėms Valstijoms, antradienį paskelbė Kosta Rikos pareigūnai.

JAV prokuroras Preetas Bharara sakė, kad „vienintelė laisvė, kurią „Liberty Reserve“ suteikė daugeliui savo vartotojų, buvo laisvė vykdyti nusikaltimus“.

„Liberty Reserve“ įkūrėjas Arthuras Budovsky, buvęs JAV pilietis, vėliau gavęs Kosta Rikos pilietybę, ir jo partneriai kaltinami tuo, kad sukūrė firmą, kuri buvo vaizduojama kaip teisėta pinigų pervedinėjimo sistema.

Tačiau iš tikrųjų ta organizacija virto „kibernetinio nusikalstamo pasaulio finansiniu centru“, sakoma kaltinamajame akte.

JAV prokuroras Preetas Bharara sakė, kad „vienintelė laisvė, kurią “Liberty Reserve„ suteikė daugeliui savo vartotojų, buvo laisvė vykdyti nusikaltimus“.

Klientai dabar jau uždarytoje „Liberty Reserve“ interneto svetainėje pirkdavo internetinę valiutą LR, kurią paskui būdavo galima naudoti transakcijoms su kitais LR vartotojais.

Sistema nebuvo įregistruota JAV institucijose ir ne taip, kaip kai kurios kitos nevalstybinės valiutų sistemos, nereikalaudavo vartotojų įrodyti savo tapatybės.

Ta sistema, kaip teigiama kaltinamajame akte, buvo sukurta specialiai nusikalstamoms transakcijoms ir pinigų plovimui, palengvinant „įvairią nusikalstamą veiklą internete, įskaitant sukčiavimą dėl kreditinių kortelių, tapatybės vogimą, investicinį sukčiavimą, įsilaužimus į kompiuterius, vaikų pornografiją ir narkotikų kontrabandą“.

„Neteisėto atsakovų elgesio mastas stulbina“, – sakoma kaltinamajame akte.

„Su daugiau kaip 200 tūkst. vartotojų Jungtinėse Valstijose “Liberty Reserve„ kasmet atlikdavo daugiau kaip 12 mln. finansinių transakcijų, kurių bendra vertė – daugiau kaip 1,4 mlrd. dolerių“.

Pasak pareigūnų, kai „Liberty Reserve“ suprato, kad jos atžvilgiu pradėtas tyrimas, ji ėmė rodyti ženklus, kad nutraukia savo veiklą, bet ir toliau veikė už virtinės antrinių kompanijų Australijoje, Kinijoje, Kipre, Honkonge, Maroke, Rusijoje ir Ispanijoje.

A.Budovsky ir jo partneriai „Liberty Reserve“ įsteigė po ankstesnės panašios kompanijos „Gold Age Inc“, kuri prekiavo skaitmenine valiuta „E-Gold“ ir kurią ją pareigūnai uždarė.

Tada 39 metų A.Budovsky emigravo į Kosta Riką, atsisakė JAV pilietybės ir tapo Nyderlandų gyventoju. Jis buvo areštuotas Ispanijoje.

Jam ir keturiems jo partneriams, kurių amžius – nuo 27 iki 46 metų, gresia kalėjimo iki 20 metų bausmės, jei bus pripažinta jų kaltė dėl sąmokslo plauti pinigus, ir iki 10 metų kalėjimo bausmės dėl kaltinimų, susijusių su vadovavimu nelicencijuotam pinigų pervedimo verslui.

M.Čucharevas vadinamas vienu iš žmonių, kurie buvo atsakingi už „Liberty Reserve“ techninę infrastruktūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius