Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV patvirtino sučiupusios vieną iš „Islamo valstybės“ lyderių

JAV kariškiams pavyko sučiupti vieną iš teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) lyderių, atsakingą už cheminių ginklų gamybą. Kaip pranešė naujienų agentūra „Reuters“, Sulaymanas Dawudas al Bakkaras, dar žinomas kaip Abu Daoudas, į amerikiečių nelaisvę vasario mėnesį pateko Irako teritorijoje.
101-osios oro desanto divizijos kariai
JAV kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį šią žinią oficialiai paskelbę Pentagono atstovai pabrėžė, kad „iš mūšio lauko buvo pašalintas svarbus IS lyderis“. Pentagonas naujieną pranešė jau po to, kai ištardė Abu Daoudą ir perdavė jį Irako pareigūnams, o šie jį uždarė už grotų.

Abu Daoudo sulaikymas leido JAV kariškiams gauti tikslios informacijos apie IS cheminio ginklo gamyklų dislokaciją ir jos darbuotojus. Pasinaudodami šiais duomenimis amerikiečiai surengė kelis antskrydžius ir sudavė smūgių iš oro serijas į numanomas cheminių ginklų gamybos vietas.

Sulaymanas Dawudas al Bakkaras praeityje, Iraką valdant Saddamui Husseinui, dirbo cheminio ir biologinio ginklo vystymo programose.

„The Los Angeles Times“ rašo, kad Sulaymanas Dawudas al Bakkaras praeityje, Iraką valdant Saddamui Husseinui, dirbo cheminio ir biologinio ginklo vystymo programose.

Taip pat patikslinama, kad teroristas buvo sučiuptas Irako šiaurėje esančiame Tel Afaro mieste, o po to pervežtas į Irako Kurdistano sostinę Erbilį, kur visą laiką buvo saugomas amerikiečių, o irakiečiams perduotas tik po to, kai baigtas tardyti.

Anksčiau, vasario viduryje, Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Johnas Brennanas televizijai CBS patvirtino, kad IS teroristai naudojo cheminį ginklą. „Žinome ne apie vieną atvejį, kai IS naudojo cheminį ginklą mūšių laukuose“, – sakė J.Brennanas.

CŽV vadovas taip pat pridūrė, kad yra žinoma, jog IS turi cheminiam ginklui reikalingų žaliavų ir gali savarankiškai pasigaminti nedidelius chloro ir iprito kiekius.

Praėjusių metų lapkritį Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos ekspertai patvirtino pranešimus, kad 2015 metų rugpjūčio 21 dieną Sirijos mieste Marėjoje, esančiame į šiaurę nuo Alepo, buvo panaudotas cheminis ginklas. Nustatyta, kad per mūšius su nuosaikiosios Sirijos opozicijos pajėgomis nuodingas medžiagas panaudojo IS smogikai.

Tą patį mėnesį „The Wall Street Journal“, remdamasis aukštu JAV administracijos pareigūnu, pranešė, kad IS teroristai panaudojo ipritą puldami Irako kurdus. Vėliau buvo skelbiama, kad cheminės ginkluotės gamyba IS užsiima specialiai tam sukurtas padalinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius