Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prasidėjo kadencijos vidurio rinkimai, kuriuose ant kortos pastatyta Senato kontrolė

JAV rytinėse valstijose antradienį anksti ryte prasidėjo balsavimas svarbiuose kadencijos vidurio rinkimuose, kuriuose prezidento Baracko Obamos demokratams prognozuojamas skaudus pralaimėjimas, o respublikonams – reikšmingas pozicijų sustiprėjimas.
Rinkėjas JAV
Rinkėjas JAV / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmosios balsavietės rinkimuose, kuriuose ant kortos pastatyta JAV Senato kontrolė, atsidarė rytinėse Kentukio, Meino, Naujojo Hampšyro, Naujojo Džersio, Niujorko ir Virdžinijos valstijose.

Šiuo metu demokratai Senate turi 55 vietų daugumą, respublikonams priklauso 45 vietos.

Remiantis pastarojo meto viešosios nuomonės apklausomis, respublikonai turi daugiau šansų laimėti mūšį dėl valdžios Vašingtone nepaisant Aliaskoje, Šiaurės Karolinoje ir kitose valstijose laukiamos įnirtingos kovos, ir ši partija neabejoja savo sėkme, vieniems svarbiausių per daug metų kadencijos vidurio rinkimams pasiekus finišo tiesiąją.

Šiuo metu demokratai Senate turi 55 vietų daugumą, respublikonams priklauso 45 vietos.

Jei respublikonams, turintiems daugumą Atstovų Rūmuose, pavyks per šiuos rinkimus papildomai užsitikrinti šešias vietas, B.Obamai, kovojančiam su Ebolos krize, islamo ekstremistais ir ieškančiam būdų paspartinti ekonomikos augimą, likusius dvejus savo kadencijos metus teks dirbti su jo politinių oponentų kontroliuojamu Kongresu.

„Ketiname būti atsakinga valdanti respublikonų dauguma“, – interviu „ABC News“ sakė Senato respublikonų lyderis Mitchas McConnellas Kentukyje, kur jo laukia sunkios grumtynės su demokratų kandidate Alison Lundergan Grimes. 

Šiam politikos veteranui tai bus labiausiai įtempta rinkimų kova per visą tris dešimtmečius trunkančią jo politinę karjerą. Vis dėlto dvi savaitgalį atliktos apklausos parodė, kad jis didina atotrūkį nuo savo varžovės.

„Pučia mums palankus vėjas“, – sekmadienį CNN sakė senatorius Randas Paulas tikėtinas Respublikonų partijos kandidatas 2016-aisiais vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

„Manau, žmonės pasirengę naujai vadovybei“, – pridūrė jis.

Pagrindinė respublikonų rinkimų kampanijos žinia buvo tokia, kad balsas už demokratus yra balsas už populiarumą praradusį prezidentą ir jo politiką, visų pirma prieštaringai vertinamą sveikatos apsaugos reformą.

Pagrindinė respublikonų rinkimų kampanijos žinia buvo tokia, kad balsas už demokratus yra balsas už populiarumą praradusį prezidentą ir jo politiką, visų pirma prieštaringai vertinamą sveikatos apsaugos reformą.

„Tai referendumas dėl prezidento“, – sakė senatorius R.Paulas interviu NBC.

Per šiuos rinkimus taip pat bus kovojama dėl visų 435 vietų Atstovų Rūmuose, ir ekspertai mano, kad respublikonams pavyks laimėti daugiau vietų nei jie turi dabar.

Tuo tarpu trys pagrindiniai prognozuotojai tikimybę, kad respublikonai įgis ir Senato kontrolę, vertina 70-77 procentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius