-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prasidėjo pirmasis teismo procesas dėl kunigų pedofilų dangstymo

Aukšto rango katalikų dvasininkas saugojo tamsias sau pavaldžių kunigų, kurie seksualiai išnaudojo vaikus, paslaptis, pirmadienį, prasidedant pirmajam tokiam teismo procesui JAV, pareiškė prokuroras.
Ostija
Ostija / „Scanpix“ nuotr.

Monsinjoro Williamo Lynno, aukščiausio rango JAV katalikų hierarcho, kuris kaltinamas kunigų pedofilų dangstymu, teismo procesas prasidėjo Filadelfijoje. Jį atidžiai stebi žiniasklaida.

Kaltintojai kaltina W.Lynną perkėlus du vaikų seksualiniu išnaudojimu įtariamus kunigus į kitas vietas ir taip sudarius sąlygas tęstis jų nusikaltimams.

Apygardos prokurorės padėjėja Jacqueline Coelho pavadino W.Lynną „paslapčių saugotoju“, kuriam buvo pavesta saugoti Bažnyčią nuo skandalų ir laikyti tikinčiuosius nežinioje. „Vaikų apsauga buvo tolimiausias dalykas atsakovo Lynno protui“, – sakė J.Coelho.

Ji pažadėjo prisiekusiesiems kruopščią Bažnyčios archyvų apžvalgą, kuri W.Lynno kaltę atskleis jo paties žodžiais.

Tačiau W.Lynno advokatas Thomas Bergstromas sakė, kad jo klientas neturėjo galių sustabdyti vaikų lytinį išnaudojimą Bažnyčioje, nes stovėjo ant pernelyg žemos Bažnyčios hierarchijos pakopos.

„Lytinis vaikų išnaudojimas yra baisus, – sakė T.Bergstromas. – Monsinjoras Lynnas žino, kad tai baisu. Jis, ir, galbūt, jis vienas, bandė tai sustabdyti“.

Vis dėlto palyginti aukštas W.Lynno postas reiškia, kad tai yra pirmas toks teismo procesas Jungtinėse Valstijose.

Kitas bylos atsakovas, kunigas Jamesas Brennanas yra kaltinamas seksualiniu berniukų išnaudojimu 10-ajame dešimtmetyje.

Praėjusią savaitę dar vienas atsakovas, suspenduotas kunigas Edwardas Avery, netikėtai padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl savo lytinių nusikaltimų ir taip išvengė teismo proceso. Jam iškart buvo paskirta 2,5-5 metų kalėjimo bausmė.

Dėstydama argumentus prieš W.Lynną, J.Coelho prisiekusiesiems išvardijo detales apie maždaug 11 kunigų, tarp jų – E.Avery ir J.Brennaną, kurie kaltinami vaikų tvirkinimu.

Kai kurie tų įtarimų susiję su įvykiais dar 5-ojo dešimtmečio pabaigoje – pernelyg senais, kad už juos būtų galima teisti. Tačiau J.Coelho prisiekusiesiems sakė, kad, nepaisydamas tokių įtarimų, W.Lynnas paskirdavo juos ten, kur jie galėjo prieiti prie vaikų.

E.Avery, kuris prisipažino kaltas dėl jaunesnio nei 13 metų berniuko išprievartavimo, buvo nusiųstas į kalėjimą su lytinius nusikaltimus padariusių kunigų reabilitacijos programa.

Jo, kaip ir kitais įtariamais atvejais, W.Lynnas paskyrė kunigą į parapiją su mokykla, nors E.Avery gydytojas buvo perspėjęs neleisti jo arti vaikų.

Toje parapijoje 10-ajame dešimtmetyje E.Avery išnaudojo 10-metį patarnautoją, kuris teismo dokumentuose vadinamas „Billu“.

J.Brennanas, kaip įtariama, išžagino 1996 metais jo bute nakvojusį 14-metį berniuką, o W.Lynnas ir vėl, kaip teigiama, tai nuslėpė ir perkėlė kunigą į kitą vietą.

T.Bergstromas tvirtino, kad W.Lynnas bandė įsikišti, bet jam buvo sutrukdyta.

Jis, pasinaudodamas slaptais bažnyčios archyvais, 1994 metais sudarė 35 savo arkivyskupijos kunigų, kurie seksualiai išnaudojo vaikus, sąrašą, bet jam su Bažnyčios vyresnybės žinia buvo nurodyta jį sunaikinti, sakė T.Bergstromas.

Gynybos advokatai taip pat abejoja dviejų įtariamų aukų patikimumu, nes jos ilgą laiką vartoja narkotikus ir civilinėje byloje reikalaus arkivyskupijos milijoninių kompensacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius