-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidentas Barackas Obama CŽV vadovo postą siūlys Johnui Brennanui

JAV prezidentas Barackas Obama naujuoju Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovu siūlys paskirti jos ilgametį darbuotoją Johną Brennaną.
Barackas Obama ir Johnas Brennanas
Barackas Obama ir Johnas Brennanas / Baltųjų rūmų nuotr.

25 metus CŽV dirbęs J.Brennanas šiuo metu yra B.Obamos vyriausiasis patarėjas kovos su terorizmu reikalams. Baltieji rūmai nurodė, kad prezidentas apie J.Brennano nominaciją paskelbs pirmadienio popietę.

Vienas administracijos pareigūnas sakė, kad prezidentas taip pat oficialiai pasiūlys nauju gynybos sekretoriumi paskirti Chucką Hagelį.

Abi kandidatūras turės patvirtinti Senatas.

Tiek Ch.Hagelis, tiek J.Brennanas palaiko glaudžius ryšius su B.Obama, kuris vertina savo artimiausios aplinkos narių ištikimybę.

B.Obama svarstė galimybę paskirti J.Brennaną CŽV vadovu 2008 metais, tačiau tąsyk jis atsisakė, kilus klausimų dėl jo numanomų ryšių su šiurkščiais tardymais

J.Brennanas, būdamas prezidento patarėju, daug prisidėjo planuojant 2011 metais surengtą reidą, per kurį buvo nukautas tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ lyderis Osama bin Ladenas, 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių prieš JAV sumanytojas. Jis taip pat vadovavo administracijos pastangoms pažaboti teroristų grupuočių stiprėjimą Jemene, Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje.

57 metų J.Brennanas anksčiau vadovavo CŽV biurui Saudo Arabijoje ir užėmė įvairius kitus postus, įskaitant agentūros direktoriaus pavaduotojo.

B.Obama svarstė galimybę paskirti J.Brennaną CŽV vadovu 2008 metais, tačiau tąsyk jis atsisakė, kilus klausimų dėl jo numanomų ryšių su šiurkščiais tardymais, vykdytais šios agentūros vadovaujant ankstesnio prezidento George'o W.Busho administracijai.

J.Brennanas neigė esantis kaip nors susijęs su prieštaringai vertinamais tardymo metodais, įskaitant imituojamą skandinimą, taip pat yra pasisakęs prieš jų naudojimą.

Tuo metu B.Obamai adresuotame laiške J.Brennanas rašė esantis „griežtas priešininkas daugelio Busho administracijos veiksmų, tokių kaip prevencinis karas Irake ir tardymo naudojant prievartą taktika, įskaitant imituojamą skandinimą“.

Daugelis imituojamą skandinimą ir kitus tardymo metodus prilygina kankinimams.

Baltųjų rūmų pareigūnai sakė nesitikintys, kad J.Brennanui šįkart nekils panašių problemų, nes jis jau ketverius metus dirba B.Obamos administracijoje.

„Šis klausimas buvo pašalintas iš debatų, nes prezidentas ir Johnas Brennanas, jo vyriausiasis patarėjas kovos su terorizmo klausimams, nutraukė šiuo metodus“, – sakė B.Obamos patarėjo nacionalinio saugumo reikalams pavaduotojas Benas Rhodesas.

Tačiau J.Brennano kandidatūra tikriausiai iškels į dėmesio centrą prieštaringai vertinamą B.Obamos administracijos bepiločių lėktuvų programą. J.Brennanas buvo pirmasis šios administracijos pareigūnas, viešai pripažinęs, kad vykdomos šios itin slaptos taikinių žudymo operacijos.

J.Brennanas teigė, kad užsienyje vykdomos bepiločių lėktuvų operacijos yra teisėtos, apsaugančios amerikiečių gyvybes ir leidžiančios išvengti potencialių teroro atakų.

Jeigu šis paskyrimas būtų patvirtintas, J.Brennanas pakeis Davidą Petraeusą, kuris atsistatydino pripažinęs, kad buvo užmezgęs romaną su savo biografe.

Atsistatydinus D.Petraeusui, agentūrai laikinai vadovavo CŽV direktoriaus pavaduotojas Michaelas Morellas, kuris taip pat buvo vienas iš tikėtinų B.Obamos kandidatų į šį postą. B.Rhodesas sakė, kad M.Morellas dalyvaus pirmadienį vyksiančiame susitikime Baltuosiuose rūmuose ir veikiausiai liks dirbti CŽV.

Pirmadienį paskelbti kandidatų vardai rodo, kad B.Obamos aukščiausiuose administracijos postuose nebelieka moterų, o tai kelia nepasitenkinimą kai kurioms demokratėms.

Prezidentas netrukus turėtų paskelbti naujo iždo sekretoriaus kandidatūrą, tačiau favoritu laikomas dabartinis Baltųjų rūmų administracijos vadovas Jackas Lew.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius