Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidentas Barackas Obama nustatė toną savo antrajai kadencijai

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį nustatė lakonišką ir įtaigų toną savo antrajai kadencijai, aiškindamas savo tikslus amerikiečiams, perrinkusiems jį praeitą savaitę.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per savo pirmąją spaudos konferenciją po rinkimų B.Obama atrodė labai skubantis, nes jo metų pabaigoje laukia kova su respublikonais dėl biudžeto, o antroji kadencija visiems prezidentams tradiciškai būna sunkesnė.

B.Obama, nors ir buvo dominuojantis veikėjas Vašingtone, dažnai atrodydavo kaip pasyvus stebėtojas.

Per savo pirmuosius ketverius metus valstybės vadovo poste B.Obama, nors ir buvo dominuojantis veikėjas Vašingtone, dažnai atrodydavo kaip pasyvus stebėtojas.

Kitaip atrodė trečiadienį, kai prezidentas susigrąžino savo ankstesnį profesorišką įvaizdį, nuolat pabrėždamas tuos pačius svarbiausius punktus.

„Gavau vieną mandatą. Gavau mandatą padėti viduriniosios klasės šeimoms ir šeimoms, kurio sunkiai dirba, kad patektų į viduriniąją klasę“, – sakė B.Obama, stovėdamas priešais aukso spalvos užuolaidas Baltųjų rūmų Rytiniame sparne.

„Tai pasakė Amerikos žmonės“, – pažymėjo jis.

Prezidentas nebeatrodė išvargęs veikėjas, kuris sakė mažai įkvepiančią kalbą per Demokratų partijos nacionalinį suvažiavimą ir atrodė apsnūdęs per B.Obamai itin nesėkmingus pirmuosius debatus su respublikonų kandidatu Mittu Romney.

Po nesėkmės Denveryje B.Obama perėjo prie labiau lakoniškų argumentų, siekdamas pademonstruoti susikaupimą ir ryžtą.

Iškilus pavojui, kad jis nebus perrinktas, B.Obama šį dalykišką įvaizdį taip pat demonstravo vadovaudamas atsakui į superaudrą „Sandy“, kuri prieš pat rinkimus nuniokojo Niujorką ir Naująjį Džersį.

Prezidentas šią žmonių gyvybių nusinešusią audrą panaudojo kaip metaforą aktyviam vadovavimui, kurio jis siekia per savo antrąją kadenciją, prasidėsiančią nuo antrojo prisaikdinimo sausio pabaigoje.

B.Obama sakė, kad federalinių tarnybų pastangos likviduojant stichinės nelaimės padarinius buvo „agresyvios, stiprios, greitos ir patikimos, ir dėl to buvo padėta daugybei žmonių“.

Prezidentas, kurį oponentai vadina arogantišku, stengėsi vengti puikavimosi, nors buvo aiškiai pakylėtas pergalės rinkimuose.

„Tai gana gera metafora, kokios įprastinės veiklos tikiuosi iš federalinės vyriausybės“, – pridūrė jis.

Prezidentas, kurį oponentai vadina arogantišku, stengėsi vengti puikavimosi, nors buvo aiškiai pakylėtas pergalės rinkimuose.

„Esu kuo puikiausiai susipažinęs su visa literatūra apie per didelius prezidentų užmojus per antrąsias kadencijas. Mes dėl to labai atsargūs“, – sakė jis.

B.Obama veikiausiai turėjo omenyje savo pirmtako George'o W.Busho prastai įvertintus pareiškimus, jog jis užsitikrino Amerikos „mandatą“, nors buvo sunkiai perrinktas 2004 metais.

Kalbėdamas B.Obama kairiąja ranka įsikibo į tribūną su prezidento herbu, o dešiniąja mostagavo – jis dažnai pereina prie šios pozos, kai būna labiausiai užsidegęs.

Prezidentas žvelgė į akis nedidelėje salėje susirinkusiems žurnalistams ir mostelėjo ištiesta ranka, išprovokuodamas žiniasklaidos darbuotojų fotoaparatų spragsėjimo bangas, fotografams stengiantis įmažinti dinamiškus kadrus.

Per savo pirmąją kadenciją ir kai kurias spaudos konferencijas B.Obama neretai kalbėdavo pompastiškai ir netgi nuobodžiai, nuklysdamas nuo pagrindinės temos.

Tačiau naujausią jo pranešimą sudarė tik 740 žodžių. Tuo tarpu per jo pirmąją spaudos konferenciją prezidento poste, surengtą 2009 metų vasarį, B.Obama išdėstė 1 242 žodžių paskaitą..

Šįkart jo žinia buvo paprasta ir kelis kartus pakartota: respublikonai privalo priimti rinkėjų valią ir nesistengti pratęsti G.W.Busho pastangomis priimtų mokesčių lengvatų turtingiesiems – tai leistų sumažinti biudžeto deficitą, nedidinant naštos viduriniajai klasei.

Naujausią jo pranešimą sudarė tik 740 žodžių. Tuo tarpu per pirmąją spaudos konferenciją prezidento poste 2009 metais B.Obama išdėstė 1 242 žodžių paskaitą.

B.Obamos elgesys leidžia manyti, kad kitaip nei per pirmąją kadenciją, prasidėjusią su milžiniškais lūkesčiais ir beveik mesijo įkarščiu siekti „pokyčių“, jo tolesni ketveri darbo metai bus pažymėti veiksmų keliomis svarbiausiomis kryptimis.

Tačiau Vašingtonas laukia įrodymų, kiek veiksmingas bus naujasis B.Obamos tonas.

Jeigu B.Obama sugebės veikti įtaigiai, aistringai ir lanksčiai po jau ne vienerius metus trunkančio karo su respublikonais politinio paralyžiaus apimtoje JAV sostinėje, jis gali sugluminti savo kritikus.

Prezidentas pasiuntė signalą, jog po pastangų susitarti su respublikonais dėl galimybių išvengti biudžeto išlaidų ir valstybės skolų „fiskalinio skardžio“ – daugiausiai prezidento diktuojamomis sąlygomis – jis greitai imsis imigracijos įstatymų reformos.

„Mums reikia perimti iniciatyvą“, – sakė B.Obama.

Nebevaržomas būtinybės veikti atsargiai, kaip buvo likus kelioms savaitėms iki rinkimų, B.Obama taip pat aršiai atsakė į respublikonų atakas prieš JAV ambasadorę prie Jungtinių Tautų (JT) Susan Rice ir jos vaidmenį po išpuolių prieš Amerikos konsulatą Libijos Bengazio mieste.

„Jiems derėtų taikytis į mane“, – pareiškė B.Obama, nuožmiai blykstelėdamas akimis.

Anksčiau B.Obama dažnai kurstydavo viltis, kad bus imamasi veiksmų daugeliu frontų, bus vykdomos istorinės reformos – tačiau buvo įgyvendinti tik kai kurie iš šių planų, o kiti žlugo, sukeldami nusivylimą.

Tačiau naujasis B.Obama pasistengė sumažinti lūkesčius vienoje svarbioje srityje – pastangose spręsti pasaulinio klimato šiltėjimo problemą, nors buvo prognozuojama, kad dar kartą mėgins siūlyti didelės apimties teisės aktus dėl taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis mažinimo.

Prezidentas aptakiai kalbėjo apie planus suburti koaliciją, kuri imtųsi spręsti klimato pokyčių problemą, ir pabrėžė per savo pirmąją kadenciją pradėtą kampaniją už taupesnį energijos vartojimą.

Tačiau jis leido suprasti, jog jeigu dėl šių pastangų tektų skirti mažiau dėmesio jo pagrindinei misijai, B.Obama nuo jos ketina atsiriboti.

„Jeigu ši žinia reikštų, kad mes ketiname ignoruoti darbo vietų (kūrimą) ir (ekonomikos) augimą vien tam, kad spręstume klimato pokyčių (klausimą), nemanau, kad kas nors tam pritars. Aš tam nepritarsiu“, – pažymėjo B.Obama.

VIDEO: President Obama Holds a Press Conference

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius