-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidentas Barackas Obama paprašė Izraelio paaiškinti perspėjimus dėl Irano

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį paskambino Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahui, kai šis netikėtai išprovokavo santykių krizę, pareiškęs, jog Vašingtonas neturi moralinės teisės stabdyti žydų valstybės planuojamos atakos prieš Irano branduolinę programą.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama pasielgė neįprastai, paskambinęs premjerui paryčiais Izraelio laiku, padidėjus įtampai, kai Izraelio pareigūnai užsiminė, jog Jungtinių Valstijų vadovas atmetė B.Netanyahu prašymą surengti derybas Amerikoje.

Ši nesantaika prasiveržė likus mažiau nei dviem mėnesiams iki JAV prezidento rinkimų, o respublikonų kandidatui ir B.Netanyahu draugui Mittui Romney atsiveria puiki proga sukompromituoti B.Obamos užsienio politikos prestižą, kaltinant, jog jis apleidžia Izraelį ir pataikauja Iranui.

JAV pranešime sakoma, kad prezidento pokalbis telefonu truko valandą, taip pat tvirtinama, kad abi šalys nėra susipriešinusios dėl požiūrio į Irano problemą.

Tačiau susidaro įspūdis, jog B.Obama suirzo dėl B.Netanyahu retorikos apie esminę užsienio politikos krizę, išnaudojant jo siekį būti perrinktam antrai kadencijai.

„Prezidentas Obama ir premjeras Netanyahu dar kartą patvirtino, kad jie vieningi savo pasiryžime neleisti Iranui įgyti branduolinių ginklų, taip pat sutarė tęsti savo glaudžias konsultacijas“, – nurodoma pranešime.

Ten pat sakoma, kad priešingai nei praneša Izraelio žiniasklaida, „ministras pirmininkas Netanyahu nebuvo pateikęs prašymo susitikti su prezidentu Obama Vašingtone, ir toks prašymas niekada nebuvo atmestas“.

Vienas Izraelio pareigūnas anksčiau sakė naujienų agentūrai AFP, kad B.Netanyahu prašė surengti derybas vėliau šį mėnesį, kai Niujorke vyks Jungtinių Tautų (JT) Generalinė Asamblėja, tačiau Baltieji rūmai atsakė, kad prezidento „darbotvarkė labai įtempta“ dėl rinkimų kampanijos, todėl toks susitikimas nebus įmanomas.

Izraelio lyderis supykdė B.Obamos padėjėjus, kurie sulaukė respublikonų kaltinimų, esą prezidentas stumia Izraelį „po autobusu“, viešai kritikuodamas Vašingtono atsisakymą nubrėžti kokias nors „raudonas linijas“ dėl Irano branduolinės programos, kurias peržengus būtų imtasi veiksmų.

„Pasaulis sako Izraeliui: „Palaukit, laiko dar yra.“ Aš sakau „Ko laukti? Iki kada laukti?“ – B.Netanyahu antradienį sakė anglų kalba, o jo komentarai buvo aiškiai nukreipti prieš Baltuosius rūmus.

„Tarptautinės bendruomenės nariai, atsisakantys nubrėžti raudonas linijas Iranui, neturi teisės uždegti raudonos šviesos Izraeliui“, – pridūrė jis.

Baltieji rūmai viešai pareiškė, kad abiejų lyderių derybos Niujorke neplanuojamos tik dėl įtemptos darbotvarkės.

„Jie tiesiog nebus tame mieste tuo pačiu metu“, – aiškino Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Tommy Vietoras.

B.Obama į Niujorką atvyks rugsėjo 24 dieną, pirmadienį, ir išvyks kitą dieną, o B.Netanyahu į JT Generalinę Asamblėją atvyks tik vėliau tą savaitę, nurodė T.Vietoras, pridūręs, kad Izraelio lyderis susitiks su JAV valstybės sekretore Hillary Clinton.

Šis ginčas įsiplieskė pagausėjus prognozių, jog B.Netanyahu gali įsakyti surengti vienašališką smūgį šiitiškos respublikos branduolinei programai, nors Vašingtonas mano, kad toks žingsnis būtų per ankstyvas.

Baltieji rūmai teigia, jog dar yra laiko pastangoms pakeisti Irano elgesį diplomatinėmis priemonėmis ir sankcijomis, nors neatmetama, kad B.Obama pasiruošęs galiausiai panaudoti jėgą, kad šiitiška respublika atsisakytų savo ambicijų pasigaminti branduolinių ginklų.

B.Obama ir B.Netanyahu santykiai jau seniai įtempti. Per paskutinį jųdviejų susitikimą kovą B.Netanyahu perspėjo, kad Izraelis privalo likti „savo likimo šeimininkas“, tvirtai gindamas savo tiesę vienašališkai smogti Iranui.

Pernai B.Netanyahu išprovokavo pasipiktinimą, kai išdėstė B.Obamai geliančią viešą paskaitą apie žydų tautos istoriją per susitikimą Baltųjų rūmų Ovaliniame kabinete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius