Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 14 /15:45

JAV prezidentas Barackas Obama pasveikino susitarimą su Iranu

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį sveikino svarbią sutartį su Iranu dėl šios šalies branduolinės programos, tačiau pabrėžė, kad šis susitarimas grindžiamas ne pasitikėjimu, o patikra.
Barackas Obama kreipėsi į amerikiečius
Barackas Obama kreipėsi į amerikiečius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jis taip pat sakė, kad šis susitarimas padės sustabdyti branduolinių ginklų plitimą Artimuosiuose Rytuose.

„Visi keliai įgyti branduolinį ginklą atkirsti“, – sakė B.Obama savo kreipimesi į tautą. Prezidentui kalbant, greta jo stovėjo viceprezidentas Joe Bidenas.

„Šis susitarimas rodo, kad Amerikos diplomatija gali atnešti realių ir reikšmingų permainų“, – pabrėžė JAV lyderis. B.Obamos kreipimąsi tiesiogiai transliavo Irano valstybinė televizija, ir tai buvo tik antroji tokia transliacija nuo Islamo revoliucijos 1979-aisiais.

„Mūsų skirtumai yra realūs. Sudėtinga šalių santykių istorija negali būti ignoruojama. Įmanoma keistis“, – sakė B.Obama, per televiziją tiesiogiai kreipdamasis į tautą.

„Šis susitarimas suteikia progą judėti nauja kryptimi. Mums derėtų ja pasinaudoti“, – pabrėžė JAV lyderis.

Tuo pat metu B.Obama pažadėjo „tęsti precedento neturinčias mūsų pastangas sustiprinti Izraelio saugumą, pastangas, kurios viršija visų ankstesnių administracijų veiksmus“.

Irano prezidentas pažadėjo nesiekti branduolinio ginklo

Prezidentas Hassanas Rouhani antradienį pažadėjo, kad Iranas „niekada nesieks branduolinio ginklo, nepriklausomai nuo to, ar bus vykdomas“ Vienoje pasiektas susitarimas su pasaulio galiūnėmis.

H.Rouhani per valstybinę televiziją sakė, kad tokie ginklai yra „prieš mūsų religiją“ ir prieštarauja aukščiausiojo šalies vadovo, didžiojo ajatolos Ali Khamenei dekretui, draudžiančiam siekti atominės bombos.

Savo kalboje jis dar pakartojo pažadą regiono šalims, įtartinai žiūrinčioms į branduolinę Irano programą, kad Iranas niekada nesiekė ir nesieks „taikyti spaudimą“ savo kaimynėms.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as: „Pasaulis daro pažangą“

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pasveikino antradienį Teherano ir galingųjų pasaulio valstybių pasiektą istorinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos.

„Tai labai svarbus susitarimas, kuris buvo pasirašytas naktį“, – F.Hollande'as sakė kasmetiniame interviu Prancūzijos nacionalinės šventės – Bastilijos paėmimo dienos – proga, kurį transliavo televizija.

„Pasaulis daro pažangą“, – pridūrė jis.

Vyks Vokietijos užsienio reikalų ministras

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris antradienį pareiškė, kad planuoja vykti į Iraną, kuris pasiekė formalų susitarimą su pasaulio galingosiomis šalimis dėl savo branduolinės programos.

„Aš tikrai vyksiu į Iraną, bet kol kas neturiu konkrečių kelionės planų“, – sakė ministras žurnalistams.

Pasveikino ir britai

Didžioji Britanija pasveikino Irano ir pasaulio galių antradienį pasiektą „istorinį susitarimą“ dėl Teherano branduolinės programos ir išreiškė viltį, kad ši sutartis turės reikšmės reikšmingiems pokyčiams Teherano santykiuose su pasauliu.

„Mes viliamės ir tikimės, kad šis susitarimas pranašauja apie esminius Irano santykių pokyčius su jo kaimynais ir tarptautine bendruomene“, – sakė užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas savo pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius