-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidentas Barackas Obama perspėja dėl stiprėjančio antisemitizmo

JAV prezidentas Barackas Obama, trečiadienį dalyvaudamas ceremonijoje, per kurią buvo pagerbti keturi žmonės, rizikavę savo gyvybėmis, kad išgelbėtų žydus nuo Holokausto, perspėjo, kad antisemitizmas vėl stiprėja ir kad puolimas prieš bet kurį tikėjimą yra puolimas prieš visas religijas.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama šiuos komentarus išsakė trečiadienio vakarą Izraelio ambasadoje Vašingtone, tapdamas pirmuoju pareigas einančiu JAV prezidentu, pasakiusiu kalbą toje atstovybėje. Per tą renginį šalies vadovą pristatė „Oskarų“ laureatas Stevenas Spielbergas – sukrečiančio filmo apie Holokaustą „Šindlerio sąrašas“ (Schindler's List) režisierius ir vienas iš Holokausto istorijos fondo įkūrėjų.

„Pernelyg dažnai, ypač pokyčių laikais, ypač nerimo ir netikrumo laikais, esame pernelyg linkę pasiduoti primityviam troškimui surasti kažką kitą, ką nors skirtingą, kad suverstume kaltę dėl savo sunkumų, – pabrėžė B.Obama. – Taigi, šį vakarą turime pripažinti tikrovę, kad pasaulyje stiprėja antisemitizmas. Mes to negalime paneigti.“

Jungtinės Valstijos sausio 27-ąją yra paskelbusios Tarptautine Holokausto atminimo diena. 1945 metais tą dieną buvo išvaduota Aušvico mirties stovykla.

Per Holokaustą naciai ir jų kolaborantai išžudė apie 6 mln. žydų.

Per ceremoniją ambasadoje buvo pagerbti keturi velioniai žydų gelbėtojai: Tenesio valstijos mieste Noksvilyje gyvenęs Roddie Edmondsas, Indianos mieste Gošene gyvenusi Lois Gunden ir Lenkijos piliečiai sutuoktiniai Walery bei Maryla Zbijewskiai, gyvenę Varšuvoje. Jeruzalėje įsikūręs Holokausto tyrimų ir informacijos centras „Yad Vashem“ suteikė šiems žmonėms Pasaulio teisuolių titulą.

„Yad Vashem“ šį titulą oficialiai suteikia Izraelio ir žydų tautos vardu ne žydų tautybės žmonėms, rizikavusiems savo gyvybėmis, kad išgelbėtų žydus per nacių vykdytą Holokaustą Antrojo pasaulinio karo metais.

B.Obama sakė, kad Holokaustas yra unikalus „nusikaltimas, neturintis atitikmenų istorijoje“, bet taip pat pabrėžė esantis susirūpinęs dėl nepakantumo kitiems tikėjimams.

„Dėl to reikia stoti prieš bet kokių formų fanatizmą ir atmesti mūsų tamsiausias paskatas, taip pat saugotis, kad tribalizmas netaptų vienintele vertybe mūsų bendruomenėse ir mūsų politikoje, – aiškino jis. – Dėl to reikia laikytis pamokymo, kuris labai dažnai kartojamas Toroje: priimti pašalietį, nes mes ir patys kadaise buvom pašaliečiai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius