-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV prezidentas Barackas Obama pradėjo svarbų vizitą Indijoje

JAV prezidentas Barackas Obama sekmadienį pradėjo svarbų vizitą Indijoje, siekdamas įtvirtinti vieną iš „reikšmingiausių partnerysčių 21-ame šimtmetyje“.
Barackas Obama ir Narendra Modi
Barackas Obama ir Narendra Modi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama tapo pirmuoju pareigas einančiu JAV prezidentu, dukart aplankiusiu Indiją per savo kadenciją. Jis taip pat pirmasis iš JAV prezidentų taps svečiu per Respublikos dienos paradą – spalvingas iškilmes, kuriose demonstruojama Indijos karinė galia ir kultūrinė įvairovė. Šis vizitas siunčia signalą apie stiprėjančius ryšius tarp dviejų didžiausių pasaulyje demokratijų.

Indijos premjeras Narendra Modi šiltai apkabino B.Obamą, kai jis išlipo iš savo lėktuvo „Air Force One“ Delyje, pradėdamas vizitą, laikomą naujai atšilusių dvišalių santykių simboliu, nors anksčiau Indijos ir JAV ryšiai neretai būdavo įtempti.

N.Modi pakvietė B.Obamą kartu su juo dalyvauti radijo laidoje, kurioje lyderiai galės atsakyti į klausytojų telefonu užduodamus klausimus. Kaip pranešama, premjeras taip pat ketina surengti JAV vadovui privačią vakarienę savo namuose Delyje, kurioje taip pat dalyvaus JAV pirmoji ponia Michelle Obama.

Prezidentas ir jo žmona taip pat planavo aplankyti Tadž Mahalą – garsųjį Indijos architektūros paminklą, laikomą neblėstančios meilės simboliu, tačiau šios programos dalies buvo atsisakyta, B.Obamai nusprendus nuvykti į Saudo Arabiją pagarbti naujojo karaliaus Salmano ir jo velionio tėvo Abdullah, mirusio penktadienį.

Dar prieš metus N.Modi buvo itin nepalankiai vertinamas Vašingtone, o šis B.Obamos trijų dienų vizitas žymį nepaprastą permainą santykiuose tarp abiejų šalių po 2013 metų pabaigoje įsiplieskusio diplomatinio konflikto, per kurį Delio gatvėse buvo deginamos JAV vėliavos.

Prieš savo kelionę duodamas interviu savaitraščiui „India Today“ B.Obama sakė, kad abi šalys yra „natūralios partnerės“.

VIDEO: JAV prezidentas Barackas Obama pradėjo svarbų vizitą Indijoje

„Kai sakiau kalbą Indijos parlamente per savo paskutinįjį vizitą (2010 metais), išdėsčiau savo viziją, kaip galėtume tapti pasaulinėmis partnerėmis, atremiančiomis pasaulinius iššūkius, – sakė JAV lyderis. – Norėčiau manyti, kad žvaigždės palankiai išsidėstė pagaliau įgyvendinti viziją, kurią aš pateikiau.“

Abi šalis vienija bendras siekis sukurti atsvarą stiprėjančiai Kinijai, o N.Modi politika Indijos galingosios kaimynės atžvilgiu laikoma labiau kategoriška negu ankstesnės vyriausybės.

Abi šalis vienija bendras siekis sukurti atsvarą stiprėjančiai Kinijai.

B.Obamos į Indiją atvyko praėjus vos keliems mėnesiams po N.Modi pirmojo oficialaus vizito Jungtinėse Valstijose. Kadangi laiko pasiruošimams buvo skirta nedaug, manoma, kad ši viešnagė bus svarbesnė savo simboline prasme, o ne turiniu.

Tačiau abi šalys ketina siekti sutarties dėl dalijimosi žvalgybos duomenimis, o dešimtmetį gyvuojanti bendradarbiavimo gynybos srityje sutartis gali būti atnaujinta.

Pirmadienį per susitikimą su įtakingais verslo vadovais abu lyderiai pasakys bendrą kalbą, kurioje tikriausiai bus aptarti kovos su klimato pokyčiais klausimai, ypač akcentuojami B.Obamos, taip pat padėtis Afganistane.

Indijos transliuotojas NDTV nurodė, kad N.Modi ir Obama per savo pasivaikščiojimą sekmadienį tikriausiai tarsis dėl galimo proveržio įstrigusiose derybose dėl bendradarbiavimo branduolinės energetikos srityje.

2008 metais abi šalys pasirašė istorinę sutartį, atveriančią Indijai galimybę naudotis civilinėmis branduolinėmis technologijomis, bet vėliau ji buvo įšaldyta, Jungtinėms Valstijoms nuogąstaujant dėl Indijoje galiojančių griežtų atsakomybės už incidentus įstatymų.

Indija pasiūlė, kad reaktorius šalyje statančios bendrovės specialiame draudimo fonde kauptų lėšas kompensacijoms, kurias tektų išmokėti branduolinės avarijos atveju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius