-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV prezidentas Obama ieško, kam „išspardyti užpakalį“ dėl naftos išsiliejimo Meksikos įlankoje

JAV prezidentas Barackas Obama nesutramdė emocijų, reaguodamas į milžiniško masto naftos išsiliejimą Meksikos įlankoje, dėl kurio, kaip pirmadienį paskelbė pareigūnai, trapi JAV pietryčių pakrantės regiono ekonomika tikriausiai atsigaus tik po kelerių metų.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį duodamas interviu televizijai NBC, B.Obama pakomentavo kritiką, jog pernelyg švelniai reaguoja į šią ekologinę katastrofą. Prezidentas pareiškė, kad su žvejais ir ekspertais kalbėjosi ne siekdamas pagilinti savo žinias, o „kad žinotų, kieno užpakalį išspardyti“.

B.Obama jau tris kartus lankėsi Meksikos įlankos regione nuo avarijos vienoje naftos gavybos platformoje, įvykusios balandžio 20 dieną, bet kai kurie kritikai teigia, kad šalies vadovas per lėtai reaguoja į šią nelaimę.

Tačiau prezidentas tvirtina, jog prieš mėnesį pirmąkart apsilankęs tame regione perspėjo „apie potencialią krizę“, sakoma ištraukose iš interviu, kurios pirmadienio vakarą buvo rodomos per JAV televiziją.

Britų naftos bendrovė „British Petroleum“ (BP) šiuo metu surenka didesnę dalį naftos, plūstančios iš Meksikos įlankos dugne esančio pažeisto gręžinio.

Tuo tarpu JAV administracija paragino šią kompaniją padidinti kompensacijas žmonėms, kurie dėl išsiliejusios naftos neteko pragyvenimo šaltinio.

„Aišku, kad šios nelaimės ekonominis poveikis bus nemenkas ir ilgalaikis“, – B.Obama sakė pirmadienį po susitikimo su aukštais pareigūnais, dar kartą siekdamas pademonstruoti, kad jo administracija aktyviai koordinuoja pastangas išspręsti šią krizę.

„Noriu pakartoti, kad nepageidauju stebėti, kaip BP dreba dėl skatiko verslo įmonėms, kurios išgyvena labai sunkius laikus“, – sakė prezidentas.

JAV Pakrančių sargybos admirolas Thadas Allenas, paskirtas koordinuoti šios nelaimės padarinių likvidavimą, taip pat perspėjo dėl teršalų, pasklidusių nuo Luizianos iki Floridos, ilgalaikių pasekmių aplinkai ir ekologija.

„Naftos dėmė paviršiuje bus valoma porą mėnesių, – sakė Th.Allenas. – Ilgalaikės problemos atkuriant aplinką ir buveines, išliks kelerius metus“.

JAV televizijos reportažuose buvo matoma daugiau nafta aplipusių jūrinių paukščių, o į krantus buvo išmetama daugiau teršalų.

Pasak Th.Alleno, BP per pastarąją parą sugebėjo surinkti 11 tūkst. barelių naftos, plūstančios iš daugiau nei 1,5 kilometro gylyje esančio gręžinio, o artimiausiu laiku planuojama išpumpuoti po 20 tūkst. barelių per parą.

Vienas aukštas BP pareigūnas sakė, kad bendrovė iš pažeisto gręžinio iš viso surinko 28 tūkst. barelių naftos.

„Tai drąsinantis žingsnis“, – BP viceprezidentas Kentas Wellsas sakė spaudos konferencijoje.

Tačiau Th.Allenas pabrėžė, kad kol kas tiksliai nežinoma, kiek naftos plūsta ir pramušto gręžinio, taip pat kokia dalis teršalų buvo surinkta po balandžio 20 dienos, kai platformoje „Deepwater Horizon“ nugriaudėjo sprogimas.

Pagal du JAV vyriausybę konsultuojančių ekspertų modelius iš to gręžinio kasdien į aplinką patenka 12–25 tūkst. barelių naftos, todėl tikėtina, kad iki šiol pavyksta sulaikyti tik dalį teršalų srauto.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius