Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidentas Obama pradeda vizitą Airijoje, kurio metu aplankys savo protėvių tėviškę

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį atvyko į vėjuotą Dubliną, pradėdamas kelionę po keturias Europos šalis, kurios metu taip pat lankysis Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje ir Lenkijoje, o trumpos viešnagės Airijoje metu aplankys ir savo protėvių tėviškę.
JAV prezidentas Barackas Obama ir Michelle Obama lipa iš lėktuvo.
JAV prezidentas Barackas Obama ir Michelle Obama lipa iš lėktuvo. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV vadovas pasakys kalbą Airijos sostinės centrinėje aikštėje, o vėliau aplankys Ofalio grafystėje esantį Manigalo kaimą, kuriame gimė jo proproprosenelis pagal motinos liniją Falmouthas Kearney. Pastarasis emigravo į Ameriką prieš daugiau nei 160 metų.

19-metis batsiuvio sūnus F.Kearney 1850 metais atplaukė į Niujorką ieškoti geresnio gyvenimo.

B.Obama ir jo žmona Michelle atskrido į Dublino oro uostą pučiant stipriam vėjui ir smarkiai lyjant. Prie lėktuvo juos pasitiko aukščiausi šalies pareigūnai.

JAV vadovas vizito programą pradės nuo susitikimo su Airijos prezidente Mary McAleese jos oficialioje rezidencijoje Fenikso parke, o vėliau dalyvaus derybose su premjeru Enda Kenny kaimyniniuose Farmlėjaus rūmuose.

Vėliau prezidentas vyks į mažytį Manigalo kaimą sraigtasparniu arba automobiliu – priklausomai nuo permainingų Airijos orų.

350 gyventojų turinčiame kaimelyje iki šiol išliko dalis F.Kearney namo, nors šiame dviejų miegamųjų būste buvo įrengtas papildomas aukštas.

JAV saugumo tarnybų pareigūnai Manigale budi jau beveik savaitę. Per B.Obamos vizitą, kuris veikiausiai truks tik kiek ilgiau nei valandą, į gyvenvietę bus įleidžiami tik vietiniai ir aplinkinių ūkių gyventojai.

Kaip praneša britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, Manigalo pagrindinė gatvė išpuošta Amerikos vėliavomis, o B.Obamai ir jo žmonai Michelle čia bus surengtas nuoširdus sutikimas vietos alinėje.

26 metų buhalteris Henry Healy, kuris yra B.Obamos aštuntos eilės pusbrolis, prieš šį vizitą labai jaudinosi.

„Tai bus viena iš labiausiai įsimintinų dienų, kurias mums yra tekę regėti“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Apie B.Obamos gilias airiškas šaknis jau sukurta populiari dainelė.

„O'Leary, O'Reilly, O'Hare'as ir O'Hara nėra labiau airiai nei Barackas O'Bama“, – šaiposi grupės „Corrigan Brothers“ atlikėjai. „Jis toks airiškas, kaip kopūstai ir troškinys. Be, to, jis taip pat pat kilęs iš Havajų, Kenijos ir Amerikos.“

B.Obama pirmadienio programą baigs sakydamas kalbą Kolidž Grino aikštėje Dublino centre, kurioje 1995 metais į žmones kreipėsi ankstesnis JAV prezidentas demokratas Billas Clintonas.

Tikimasi, kad pasiklausyti JAV vadovo, kuris kalbės nuo Airijos Banko laiptų, šalia garsaus Šv.Trejybės koledžo, susirinks per 20 tūkst. žmonių.

Baltųjų rūmų atstovas Benas Rhodesas sakė žurnalistams, kad B.Obama savo kalboje pabrėš Airijos ir Jungtinių Valstijų artumą. „Prezidentui atsivėrė puiki galimybė pasveikinti ryšius tarp mūsų šalių ir unikalius Amerikos žmonių jausmus Airijai“, – nurodė pareigūnas.

B.Obamos kalba taps kulminacija per koncertą, kuriame pasirodys grupės „Westlife“, „Sawdoctors“, šių metų „Eurovizijos“ žvaigždės – brolių dvynių duetas „Jedward“, Nacionalinis kamerinis choras, dainininkė Imelda May ir kiti.

Šiame renginyje taip pat turėtų dalyvauti aktorius Danielis Day-Lewisas, Airijos regbio žvaigždė Brianas O'Driscollas ir futbolininkas Robbie Keane'as.

Dienraštis „The Irish Examiner“ nurodė, kad šis B.Obamos vizitas bus iš dalies grįžimas į tėvynę, iš dalies politinė misija, iš dalies galimybė pasireklamuoti prieš rinkimus.

„Amerikos politinės ir socialinės galios potvyniai bei atoslūgiai atspindi besikeičiančią demografinę padėtį didžiausiame pasaulyje lydymo katile“, – rašo laikraštis. „Prezidentas Obama gali būti šios energijos teikiančios įvairovės įsikūnijimas, tačiau mes visi turėtume džiaugtis faktu, kad jis renkasi pagerbti savo ryšius su Airija, kad ir kokie jie būtų tolimi.“

Antradienį prezidentas B.Obama pradės trijų dienų valstybinį vizitą į Didžiąją Britaniją.

Jis ir Michelle bus karalienės Elžbietos II svečiai bei apsistos Bakingamo rūmuose.

JAV prezidentas dalyvaus derybose su Britanijos ministru pirmininku Davidu Cameronu, kuriose, kaip manoma, daugiausia dėmesio bus skiriama NATO operacijai Libijoje.

B.Obama taip pat pasakys kalbą Britanijos parlamento abejiems rūmams, o šis faktas pabrėžia, kokią didelę reikšmę Londonas teikia šiam vizitui.

Pasak Baltųjų rūmų, B.Obamos vizitas sudarys galimybę pabrėžti, kokie stiprūs yra „ypatingi santykiai“ tarp JAV ir Britanijos.

„JAV neturi pasaulyje artimesnės sąjungininkės nei Britanija“, – sakė B.Rhodesas. „Mes visiškai sutinkame su britais svarbiausiais klausimais, susijusiais su tarptautiniu saugumu. Ir, žinoma, jau dešimtmečius mus sieja giliai jaučiamos bendros vertybės.“

Ketvirtadienį B.Obama atvyks į Prancūzijos pajūrio kurortą Dovilį, kur vyks Didžiojo aštuoneto (G-8) susitikimas. Ten jis susitiks su Prancūzijos prezidentu Nicolas Sarkozy, taip pat Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu ir Japonijos ministru pirmininku Naoto Kanu.

Penktadienį JAV prezidentas skris į Lenkiją tartis dėl naujos Amerikos priešraketinės gynybos sistemos plėtros Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius