Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidentas telefonu pasveikino B.Netanyahu su pergale Izraelio rinkimuose

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį telefonu pasveikino buvusį Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu su pergale parlamento rinkimuose.
Buvęs Izraelio ministras pirmininkas ir „Likud“ partijos vadovas Benjaminas Netanyahu su žmona Sara
Buvęs Izraelio ministras pirmininkas ir „Likud“ partijos vadovas Benjaminas Netanyahu su žmona Sara / „AP“/„Scanpix“

Taip pat abiejų šalių lyderiai pareiškė, kad JAV ir Izraelio aljansas išlieka stiprus.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre sakė, kad J.Bidenas paskambino Izraelio lyderiui „pasveikinti jį su jo partijos pergale“.

Ji pridūrė, kad JAV prezidentas „dar kartą patvirtino dvišalės partnerystės tvirtumą ir pabrėžė savo nepajudinamą paramą Izraelio saugumui“.

B.Netanyahu aljansas su kraštutiniais dešiniaisiais praėjusią savaitę vykusiuose rinkimuose užsitikrino daugumą parlamente.

B.Netanyahu išplatintame pranešime teigė, kad „aljansas tarp JAV ir Izraelio yra stipresnis nei kada nors anksčiau“.

Jis taip pat padėkojo J.Bidenui už ilgametę draugystę ir įsipareigojimą Izraeliui.

„Pasakiau jam, kad galime pasiekti daugiau taikos susitarimų, taip pat susidoroti su Irano agresijos grėsme“, – teigė Izraelio lyderis.

Atskiruose išplatintuose pranešimuose B.Netanyahu biuras nurodė, kad J.Bidenas Izraelį vadina broliu, su kuriuo rašys istoriją.

J.Bideno ir B.Netanyahu santykiai kartais būna sudėtingi, nors lyderiai demonstruoja asmeninį palankumą vienas kitam. Nesutarimai tęsiasi dėl tokių klausimų kaip branduolinio susitarimo su Iranu atgaivinimas, ginklų tiekimas Ukrainai, kovojančiai prieš Rusijos invaziją, bei palestiniečių likimas.

B.Netanyahu partija „Likud“ parlamente gavo 32 vietas, ultraortodoksų partijos – 18 vietų, o kraštutinių dešiniųjų aljansas – 14 vietų.

Tuo metu laikinojo ministro pirmininko, centristo Yairo Lapido blokas 120 vietų parlamente gavo 51 mandatą.

Partijos „Likud“ 73 metų lyderis B.Netanyahu Izraelio premjero poste yra dirbęs ilgiausiai šalies 74 metų istorijoje, ir dabar vėl stos prie valdžios vairo.

Pirmadienį B.Netanyahu susitiko su Itamaru Ben-Gviru, kraštutinių dešiniųjų Žydų jėgos bloko vadovu. Per pastarąsias kelias dienas B.Netanyahu susitiko beveik su visais bloko, kuris greičiausiai sudarys būsimą koaliciją, lyderiais.

I.Ben-Gviras, garsėjantis savo pasisakymais prieš arabus ir raginimais Izraeliui aneksuoti visą Vakarų Krantą, pareiškė, kad naujoje vyriausybėje jis nori eiti viešojo saugumo ministro pareigas. Šias pareigas einantis žmogus yra atsakingas už policijos veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius