-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV prezidento Baracko Obamos priešininkai piktinasi iki 15 trln. dolerių išaugusia rekordine valstybės skola

JAV prezidento Baracko Obamos politiniai priešininkai respublikonai trečiadienį piktinosi dėl žinios, kad šalies skola pirmąkart viršijo 15 trln. dolerių, kritikuodami šalies vadovo ekonomikos politiką, likus metams iki kitų prezidento rinkimų.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atstovų Rūmų biudžeto komiteto pirmininkas respublikonas Paulas Ryanas savo oficialioje svetainėje socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad 15 trln. dolerių skolos ribos peržengimas „žymi nešlovės dieną JAV istorijoje. Jūs nusipelnėte lyderių, norinčių spręsti šią problemą.“

Teksaso gubernatorius Rickas Perry, kuris gali tapti respublikonų kandidatu, mesiančiu iššūkį B.Obamai ateinančiais metais, savo „Twitter“ svetainėje kaltino „Obamos socialistinę politiką“ dėl šalies „vedimo į bankrotą“, taip pat pareiškė, kad atėjo „laikas pertvarkyti Vašingtoną“.

„Ši stulbinama skola yra sunki „cemento batų“ pora mūsų vaikams ir Amerikos ekonomikos ateičiai“, – sakoma R.Perry pranešime.

„Amerika peržengė neįsivaizduojamą slenkstį: mūsų skola dabar daugiau nei 15 trilijonų. Tai yra, daugiau nei 48 tūkst. (dolerių) kiekvienam piliečiui, – piktinosi Respublikonų nacionalinio komiteto pirmininkas Reince'as Priebusas. – Ši milžiniška skola lėtina mūsų ekonomiką ir kenkia mūsų kreditavimo reitingui. Amerika negali sau leisti dar ketverių šio prezidento metų ir demokratų beatodairiško išlaidavimo.“

Vienas iš įnirtingiausių B.Obamos kritikų respublikonas senatorius Mitchas McConnellis kol kas nekomentavo šios žinios, bet neseniai sakė: „Pažvelkit – turime mūsų ekonomikos dydžio skolą. Vien tai mums paverčia labai panašiais į Graikiją.“

Tačiau jo biuras paskelbė pranešimą, kuriame atkreipiamas dėmesys, jog B.Obamai pradedant prezidento kadenciją, JAV skola buvo 10,62 trln. dolerių, o šių metų balandį, kai prezidentas pareiškė „Tikiu, kad galime gyventi pagal savo išgales“, ji buvo pasiekusi 14,304 trln. dolerių.

Nei vienas iš komentavusių respublikonų neminėjo 2007-2008 metų ekonomikos krizės, prasidėjusios vadovaujant respublikonui prezidentui George'ui W.Bushui, kuri, kaip teigia nepriklausomi analitikai, buvo pagrindinė staigaus JAV įsiskolinimų šuolio priežastis.

Jie taip pat tylėjo apie kitus svarbius veiksnius – G.W.Busho pastangomis 2001 ir 2003 metais patvirtintas dideles mokesčių lengvatas, kurias B.Obama atnaujino praeitų metų pabaigoje, taip pat karus Afganistane ir Irake, kuriuos dabartinis šalies vadovas žadėjo užbaigti.

Dabartinis JAV įsiskolinimas apytiksliai prilygsta 99 proc. šių metų Amerikos bendrojo vidaus produkto (BVP), o daugelis ekonomistų tokį santykį laiko labai nepalankiu.

Vyriausybės skolos nuolat didėjo nuo rugpjūčio 2 dienos, kai JAV Kongresas išėjo iš kelis mėnesius trukusios politinės aklavietės ir sutiko padidinti oficialias šalies skolinimosi ribas, kurios anksčiau buvo 14,3 trln. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius