-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidento D.Trumpo sūnus iškviestas liudyti Senate

JAV tyrimas dėl įtariamo Rusijos kišimosi trečiadienį vėl sukėlė sumaištį Vašingtone, kai prezidento Donaldo Trumpo sūnus, kaip pranešama, buvo iškviestas liudyti viename Senato komitete, o Baltieji rūmai atsisakė paskelbti medžiagą, susijusią su tyrimais dėl valstybės vadovo veiksmų.
Donaldas Trumpas jaunesnysis
Donaldas Trumpas jaunesnysis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors aukščiausiasis pagal rangą Kongreso respublikonas ankstesnę dieną pareiškė, kad tyrimas dėl Rusijos yra „užbaigta byla“, D.Trumpo konfliktas su jo oponentais demokratais pasiekė naujas aukštumas, vienam Atstovų Rūmų komitetui nubalsavus pripažinti generalinį prokurorą Williamą Barrą pademonstravus nepagarbą įstatymų leidėjams, kai šis atsisakė perduoti svarbius dokumentus.

Tarp dramatiškų trečiadienio įvykių išsiskyrė D.Trumpo sprendimas pirmąkart per savo kadenciją pasinaudoti prezidentine privilegija ir uždrausti perduoti Kongreso demokratams nesuredaguotą specialiojo prokuroro ataskaitą dėl Rusijos numanomo kišimosi į JAV rinkimus. Tuo metu respublikonų vadovaujamas Senato žvalgybos komitetas netikėtai paskelbė šaukimą prezidento sūnui Donaldui Trumpui jaunesniajam liudyti atliekant tyrimą šiuo klausimu, pranešė JAV žiniasklaida.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas

Kiek žinoma, tai yra pirmasis teisinis šaukimas JAV prezidento šeimos nariui atvykti liudyti dėl vykdomo tyrimo. Jis buvo išduotas, nors specialusis prokuroras Robertas Muelleris nusprendė neapkaltinti D.Trumpo 2016 metų rinkimų kampanijos narių nusikalstamu sąmokslu susimokyti su Maskva.

41 metų D.Trumpas jaunesnysis jau yra savanoriškai davęs parodymus Žvalgybos komitetui už uždarų durų. Tąsyk prezidento sūnus buvo klausinėjamas apie 2016 metų birželio 9-ąją Niujorke esančiame dangoraižyje „Trump Tower“ įvykusį jo ir kitų kampanijos narių susitikimą su viena rusų advokate, pasiūliusia jiems kompromituojančios medžiagos apie demokratų kandidatę Hillary Clinton.

Komiteto nariai nepatvirtino, kad buvo išduotas šaukimas prezidento vyriausiam sūnui, šiuo metu padedančiam vadovauti šeimos verslo imperijai „Trump Organization“, taip pat nesakė, kokius klausimus norima jam užduoti.

Vis dėlto remdamasis vienu D.Trumpui jaunesniajam artimu asmeniu dienraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad jis pasisiūlė atsakyti į komiteto raštu pateiktus klausimus ir ketina priešintis reikalavimui atvykti liudyti asmeniškai.

„Konstitucinė krizė“

Baltieji rūmai siekia, kad įstatymų leidėjams nebūtų perduota didelė dalis tyrimo medžiagos, įskaitant R.Muellerio ataskaitos dalis, kurių nėra suredaguotoje šio dokumento versijoje. Tuo metu Kongreso nariai stengiasi pabrėžti savo priežiūros galias.

Prezidento retas žingsnis pasinaudoti savo privilegija buvo atliktas Atstovų Rūmų teismų komitetui ėmusis iki šiol svariausios priemonės prieš D.Trumpo administracijos narį – sprendimo pritarti siūlymui, kad W.Barrui būtų pareikštas papeikimas dėl pademonstruotos nepagarbos.

„Šiandien buvome priversti atlikti labai sunkų ir reikšmingą žingsnį“, – po balsavimo, per kurį pozicijos pasiskirstė pagal partinę liniją, sakė komiteto pirmininkas Jerry Nadleris.

Pasak jo, siūlymas pareikšti papeikimą W.Barrui „greitai“ bus perduotas svarstyti visiems Atstovų Rūmams, bet konkretaus laiko nepaminėjo.

Jis kaltino D.Trumpą ir Baltuosius rūmus trukdymu Kongreso atstovams vykdyti vykdomosios valdžios priežiūrą.

„Tai puolimas prieš mūsų demokratijos esmę, – pabrėžė J.Nadleris. – Dabar esame pasiekę konstitucinę krizę.“

Teisingumo departamentas savo ruožtu pareiškė, kad balsavimas dėl siūlymo pasmerkti W.Barrą yra „nederamas politinis teatras“.

Keliomis valandomis anksčiau D.Trumpas leido suprasti, kad pasinaudos prezidento privilegija neleisti paviešinti viso R.Muellerio ataskaitos teksto.

„Nei Baltieji rūmai, nei generalinis prokuroras Barras nevykdys pirmininko Nadlerio neteisėtų ir neapgalvotų reikalavimų“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Stephenas Boydas pabrėžė, kad D.Trumpas siekia neleisti Kongresui perduoti „visos medžiagos, kurios buvo pareikalauta“.

J.Nadleris perspėjo, kad tokie veiksmai „yra Trumpo administracijos visiško nepaisymo, jog Kongresas turi vykdyti konstitucijos jam suteiktas pareigas, aiškus eskalavimas“.

R.Muelleriui pateikus savo ataskaitą Teisingumo departamentui demokratams nesiseka susitarti dėl aiškios strategijos, ką daryti toliau.

Kai kurie ragino inicijuoti D.Trumpo apkaltą, bet kiti pabrėžė, kad būtina iš naujo sutelkti dėmesį į paprastiems amerikiečiams svarbiausius klausimus, artėjant 2020 metų rinkimams.

D.Trumpas teigė, kad specialiojo prokuroro ataskaita jį visiškai išteisina. Nagrinėdamas klausimą, ar prezidentas savo veiksmais trukdė vykdyti teisingumą, R.Muelleris nepateikė išvados D.Trumpas įvykdė nusikaltimą, bet pridūrė, kad „tai jo nereabilituoja“.

Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi, ypač atkakli D.Trumpo oponentė Kongrese, susilaikė nuo raginimų surengti jam apkaltą.

Tačiau trečiadienį ji pasisakė, kad W.Barrui būtų pareikštas papeikimas dėl nepagarbos, taip pat aštriai komentavo Baltųjų rūmų atsisakymą pateikti nesuredaguotą R.Muellerio ataskaitą.

„Ar taip elgiamasi, kai neturi ką slėpti?“ – per tviterį parašė N. Pelosi.

„Apgailėtina“

Per kelias valandas trukusį Teismų komiteto posėdį įstatymų leidėjai išsakė pastabų apie W.Barro tiesmukas pastangas ginti prezidentą ir demokratų užmojus nubausti generalinį prokurorą bei užsitikrinti prieigą prie svarbios medžiagos.

Trečiadienį vakare kreipdamasis į savo šalininkus Floridoje D. Trumpas gynė savo „puikų“ generalinį prokurorą ir sakė, kad R.Muelleriui per dvejus metus trukusį tyrimą „nieko“ neradus demokratai neketina nuleisti rankų.

„Žinot, jie ketino sakyti: „Norime Muellerio ataskaitos.“ Dabar jie sako: „Muellerio ataskaitos nereikia – norim viską pradėti iš naujo.“ Tai apgailėtina“, – kalbėjo prezidentas.

W.Barras nepakluso Kongreso nurodymui perduoti visą R.Muellerio ataskaitos tekstą ir susijusią medžiagą. Be to, praeitą savaitę jis atsisakė liudyti Atstovų Rūmų teismų komitetui.

Komitetas pritarė 27 puslapių papeikimo tekstui, kuriame J.Nadleris rašo, kad netgi suredaguota ataskaita „pateikia nerimą keliančių įrodymų ir analizės išvadų, jog prezidentas Trump trukdė vykdyti teisingumą aukščiausiais lygiais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius