-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 31 /18:34

JAV prezidento patarėjas J.Kushneris susitiko su Jordanijos karaliumi derybų

JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas ir žentas Jaredas Kushneris trečiadienį Amane susitiko derybų su Jordanijos karaliumi Abdullah II aptarti prieštaringai vertinamą Jungtinių Valstijų parengtą Artimųjų Rytų taikos planą.
Jaredas Kushneris ir Abdullah II
Jaredas Kushneris ir Abdullah II / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jiedu aptarė „pastangas išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą“, pranešime nurodė karaliaus atstovai.

Pranešime priduriama, kad J.Kushneris „Jordanijoje lankosi per kelionę, per kurią [jis numato apsilankyti] keliose regiono šalyse“.

Amerikiečių iniciatyvos ekonominė dalis buvo pristatyta birželį, kai J.Kushneris per Bahreine surengtą konferenciją paskelbė apie numatomas 50 mlrd. JAV dolerių (43,9 mlrd. eurų) investicijas Artimuosiuose Rytuose.

Tačiau plane kol kas nenumatyta, kaip spręsti pagrindinius klausimus, tokius kaip nepriklausoma Palestinos valstybė, Izraelio okupacija ir palestiniečių teisė sugrįžti į namus, iš kurių pabėgo ar buvo išvaryti po to, kai 1948-aisiais buvo įkurtas Izraelis.

D.Trumpas yra pripažinęs ginčijamą Jeruzalės miestą Izraelio sostine, o J.Kushneris pasiūlė, kad taikos plane nebūtų minima Palestinos valstybė.

Per trečiadienio susitikimą su amerikiečių lyderio patarėju Jordanijos karalius pabrėžė, kad reikia „pasiekti sąžiningą ir tvarią taiką, kad būtų užtikrintas nepriklausomos Palestinos valstybės įkūrimas... su sostine rytų Jeruzalėje, taikiai ir saugiai sugyvenančios su Izraeliu“, nurodė Abdullah II atstovai.

Pasak Jordanijos karaliaus, bet koks taikos planas turėtų būti paremtas tarptautinės bendruomenės palaikomu „dviejų valstybių sprendiniu“ bei turėtų neprieštarauti 2002-ųjų Arabų taikos iniciatyvai.

Arabų Lygos iniciatyvoje, pasiūlytoje 2002-aisiais ir atnaujintoje 2007-aisiais, numatoma, kad arabų valstybės pripažintų Izraelį, jeigu jis pasitrauktų iš 1967 metais okupuotų palestiniečių teritorijų.

J.Kushnerį į Jordaniją atlydėjo D.Trumpo pasiuntinys Artimiesiems Rytams Jasonas Greenblattas, informavo karaliaus Abdullah II atstovai.

Vienas JAV prezidento administracijos pareigūnas anksčiau šį mėnesį nurodė, kad J.Kushneris grįš į Artimuosius Rytus toliau pristatinėti savo plano, tačiau nenurodė, koks maršrutas planuojamas.

Anksčiau J.Kushneris lankėsi Izraelyje, Saudo Arabijoje ir Jordanijoje.

Jordanijoje, vienoje iš dviejų arabų valstybių, pasirašiusių taikos sutartį su Izraeliu, gyvena 9,5 mln. žmonių, ir daugiau kaip pusė jų turi palestinietiškų šaknų.

Maždaug trečdalis jų neturi Jordanijos pilietybės ir yra laikomi pabėgėliais. Daug jordaniečių būgštauja, kad jei įsigalios J.Kushnerio siūlomas planas, šie žmonės visam laikui liks Jordanijoje ir gaus pilietybę.

Daugiau kaip 2 mln. palestiniečių Jordanijoje yra Jungtinių Tautų pripažįstami pabėgėliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius