-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV prezidento posto siekiantys kandidatai ruošiasi balsavimui Ajovoje

JAV prezidento rinkimų kampanijai tęsiantis jau kelis mėnesius pretendentai sekmadienį karštligiškai stengėsi palenkti į savo pusę rinkėjus, likus parai iki pagrindinių partijų kandidatų nominavimo proceso pradžios Ajovoje.
Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton
Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton / „Scanpix“ nuotr.

Demokratė Hillary Clinton, baimindamasi, kad nepasikartotų 2008 metų scenarijus, kai ji buvo sutriuškinta Ajovoje tada dar gana mažai žinomo politiko Baracko Obamos, nusprendė nepalikti vietos jokiems atsitiktinumams ir šį savaitgalį aktyviai važinėjo po tą valstiją.

Tačiau jos pagrindinis varžovas senatorius Bernie Sandersas darė lygiai tą patį, mėgindamas sužlugdyti dar vieną H.Clinton mėginimą įsiamžinti istorijoje.

Tuo tarpu respublikonų kampanijos favoritas Donaldas Trumpas ir jo artimiausias varžovas Tedas Cruzas atvirai paprašė konservatyviųjų Ajovos evangelikų palaikymo per itin svarbius pirmuosius pirminius rinkimus, kurie toje valstijoje vyks pirmadienį.

Politikai, kuriems mažiau tikėtina pelnyti savo partijos kandidato statusą, tokie kaip respublikonė Carly Fiorina, irgi agitavo rinkėjus, primindami, kad Ajovos balsavimo rezultatų prognozės yra garsėja nepatikimumu ir kad šioje valstijoje netikėti politiniai virsmai yra įprastas dalykas.

Trys demokratai ir 12 respublikonų siekia tapti savo partijų vėliavnešiais, prieš balsavimą Ajovoje visiškai netausojo savęs, dalyvaudami dešimtyse renginių toje užsnigtoje Vidurio Vakarų regiono valstijoje. Jie iš visų jėgų ruošėsi pirmadienį įvyksiančiam pirmajam balsavimui per šių metų JAV prezidento rinkimų kampanijos maratoną.

Ajova yra maža ir gana homogeniška valstija, bet šių rinkimų rezultatai gali būti itin reikšmingi abiejų stovyklų įtakingiausiems veikėjams, kurie trokšta užsitikrinti postūmį prieš pirminius rinkimus Naujajame Hampšyre.

Tarp respublikonų šiuo metu pirmauja milijardierius D.Trumpas, paleidęs skutais įprasto politinio žaidimo taisyklių knygą ir beveik nesilaikęs įprastos strategijos – kad kandidatai Ajovoje turi praleisti ištisas dienas ir savaites.

Vis dėlto jis paskelbė privalomą kreipimąsi į evangelikus, kurie 2012 metais sudarė 57 proc. Ajovos pirminių rinkimų rinkėjų ir tikriausiai atliks labai svarbų vaidmenį balsuojant vasario 1-ąją.

D.Trumpas savo „Facebook“ paskyroje paskelbė trumpą vaizdo įrašą, kurioje jis matomas laikantis motinos dovanotą Bibliją.

„Noriu padėkoti evangelikams. Niekada jūsų nenuvilsiu“, – žadėjo jis..

Šeštadienį per kampanijos renginį Dubjuko mieste D.Trumpas demonstravo jam įprastą pasitikėjimą savimi, sakydamas: „Jeigu laimėsim Ajovoje, galėsim vadovauti paradui!“ Nekilnojamo verslo magnatas taip pat kritikavo T.Cruzą ir reiškė abejones, ar šis Teksaso senatorius apskritai turi teisę siekti prezidento posto, nes yra gimęs Kanadoje.

T.Cruzas, įsitraukęs į žūtbūtinę kovą su D.Trumpu Ajovoje ir tikisi didelio evangelikų aktyvumo, kuris galbūt padėtų jam užsitikrinti pergalę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kandidatas į JAV prezidento postą Tedas Cruzas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kandidatas į JAV prezidento postą Tedas Cruzas

„Baltuosiuose rūmuose mums reikia dieviškos išminties“, – jo šalininkė Pam Cobb sakė per senatoriaus kampanijos renginį Aida Grove valstijos šiaurės vakaruose.

Kaip rodo apklausos, trečias populiariausias respublikonų stovykloje yra Floridos senatoriaus Marco Rubio, laikomas kylančia žvaigžde.

„Turite teisę pykti“, – M.Rubio sakė daugiau negu 300 žmonių, susirinkusių universiteto salėje Eimso mieste.

„Tačiau pyktis nėra planas“, – perspėjo jis, aiškiai geldamas D.Trumpui, nevengiančiam pompastiškų ir kontraversiškų pareiškimų.

M.Rubio save pateikinėjo kaip respublikonų kandidatą, turintį daugiausiai galimybių įveikti H.Clinton, bet perspėjo, kad vidinė nesantaika konservatoriams gali nulemti nesėkmę per šių metų rinkimus.

„Mūsų pirminiai rinkimai vyks ir jie bus karšti“, – pripažino jis, paminėdamas neigiamus politinius pareiškimus, kuriais jis keitėsi su T.Cruzu.

„Tačiau galiausiai mes visus sutelksime. Turim tai padaryti. Negalime laimėti, jeigu būsim susipriešinę vieni su kitais“, – aiškino M.Rubio. Kandidatai, tarp jų M.Rubio, šį savaitgalį į kampanijos renginius vežiojosi savo svarbius sąjungininkus, kad jie suteiktų papildomos politinės galios.

H.Clinton į sceną Ajovos valstijos universitete Eimse pasikvietė savo dukrą Chelsea ir buvusią Kongreso narę Gabby Giffords, tapusią ginkluoto smurto taikiniu ir padėjusią buvusiai valstybės sekretorei atkreipti visuomenės dėmesį į šią rykštę.

„Hillary yra kieta, – G.Giffords sakė pristatydama kandidatę. – Baltuosiuose rūmuose ji priešinsis ginklų lobistams.“

Tuo tarpu B.Sandersas šeštadienio vakarą surengė triukšmingą mitingą Ajova Sityje, kuriame dalyvavo roko grupė „Vampire Weekend“.

Ten susirinko apoe 3,5 tūkst. žmonių, tarp jų 17-metė Corinne Fonteyne, kuri lapkritį jau galės balsuoti.

„Tikiu, kad būtų jėga turėti moterį prezidentę, – sakė ji. – Bet Bernie yra kelias, kurį pasirinksiu.“

H.Clinton ir B.Sandersas Ajovoje yra maždaug vienodai populiarūs, bet buvusi pirmoji šalies ponia sulaukė palankių naujienų šeštadienį, kai naujienų agentūros „Bloomberg“ ir dienraščio „Des Moines Register“ atlikta paskutinė apklausa prieš pirminius rinkimus parodė, kad ji toliau šiek tiek pirmauja.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bernie Sandersas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bernie Sandersas.

Tyrimas atskleidė, kad ji lenkia B.Sandersą 45 proc. prieš 42.

Ta pati apklausa patvirtino D.Trumpo persvarą prieš kitus respublikonų kandidatus: milijardierių buvo linkę palaikyti 28 proc. rinkėjų; 23 proc. žadėjo balsuoti už T.Cruzą, o M.Rubio rinkosi 15 procentų.

Dvi paros prieš balsavietėms atveriant duris, H.Clinton sulaukė labai vertingo, bet ne visai netikėto palaikymo iš dienraščio „The New York Times“, kurio vedamajame ji buvo pavaizduota kaip „viena iš plačiausiai ir giliausiai kvalifikuotų kandidatų į prezidentus per (šalies) istoriją“.

Laikraštis taip pat pagyrė Ohajo gubernatorių Johną Kasichą, sakydamas, kad jis yra „vienintelis įtikinamas pasirinkimas respublikonams, pavargusiems nuo ekstremizmo ir nepatyrimo, demonstruojamo per šias lenktynes“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius