Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl JAV prezidento rinkimų kandidatai vis dažniau linksniuoja Vladimiro Putino vardą?

Vladimiro Putino vardas neišvengiamai bus linksniuojamas JAV prezidento rinkimų debatuose. Rusijos prezidento užsienio politika tapo puikiu priekaištu Baracko Obamos neryžtingumui ir jo pirmosios kadencijos valstybės sekretorės, dabartinės demokratų kandidatės Hillary Clinton veiklai, rašo „The Moscow Times“.
Vladimiras Putinas ir Barackas Obama
Vladimiras Putinas ir Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuoga krūtine lakstantis ir agresyvių geopolitinių sprendimų nevengiantis V.Putinas – puikus taikinys tiems, kurie kritikuoja karą Ukrainoje, Krymo aneksiją ir Šaltojo karo atgaivinimą, kurį 9-ojo dešimtmečio pabaigoje manėsi užbaigęs respublikonų herojus Ronaldas Reaganas.

„Putinas bando mums parduoti stipraus vyruko koncepciją“, – teigė respublikonų kandidatas, senatorius iš Pietų Karolinos valstijos Lindsey Grahamas. „Jis turi įvaizdį ir jo įvaizdžio dalis yra tiesiai rėžti: Mes nebūsime stumdomi Vakarų!“, – sakė L.Grahamas.

Joks kitas užsienio lyderis nesutraukia tiek respublikonų kritikos, kiek V.Putinas. Visų respublikonų kandidatų žinia aiški: jei vienas iš jų taps prezidentu, santykiai su Rusija bus dar aštresni.

„Manau, kad tai padarys įspūdį respublikonų rinkėjams. Žmonės nerimauja dėl to, kas Putino galvoje“, – teigė Pietų Ilinojaus universiteto Paulo Simono viešosios politikos instituto direktorius Davidas Jepsenas.

Respublikonams pagelbės ir tai, kad 62 metų buvęs KGB agentas, dabartinis Rusijos lyderis tapo kaip niekada nepopuliarus amerikiečių akyse. Nepriklausomos apklausos duomenimis, net 70 procentų amerikiečių labai nepalankiai vertina V.Putiną ir jo politiką.

Respublikonams pagelbės ir tai, kad 62 metų buvęs KGB agentas, dabartinis Rusijos lyderis tapo kaip niekada nepopuliarus amerikiečių akyse. Nepriklausomos apklausos duomenimis, net 70 procentų amerikiečių labai nepalankiai vertina V.Putiną ir jo politiką.

Užsienio politika nebūna svarbiausias rinkimų faktorius, esminiu klausimu dažnai tampa ekonomikos problemos, tačiau šį kartą respublikonai turi nemažai kozirių – nuo „Islamo valstybės“ egzekucijų ir Kinijos bandymų judinti diskutuotinų teritorijų klausimą iki karinę agresiją demonstruojančios Rusijos.

Tuo pat metu Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas jau yra pareiškęs, kad „Rusijos lyderis gali priimti kritiką, tačiau griežtai reaguos į bet kokius įžeidimus“.

„Deja, bet per visą modernią Rusijos ir JAV santykių istoriją dar nesame matę tokio gerų santykių aukojimo vardan rinkimų kampanijos“, – netiesiogiai respublikonų kandidatams įgėlė D.Peskovas.

Europoje besilankysiantis respublikonų kandidatas Jebas Bushas jau pareiškė, kad norėtų, jog V.Putinas „šiek tiek sutrūkčiotų“. Kita kandidatė, buvusi „Hewlett-Packard“ vadovė Carly Fiorina pavadino V.Putiną „blogu vyruku“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jebas Bushas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jebas Bushas
 

V.Putinas buvo ir vienintelis užsienio lyderis, kurį savo kalboje paminėjo į prezidento postą vėl kandidatuosiantis Teksaso gubernatorius Rickas Perry. „Vladimiras Putinas naudojasi energetika, kad laikytų mūsų sąjungininkus įkaitais. Jei energetika tapo ginklu, mes privalome turėti geriausias jo atsargas“, – entuziastingai aiškino R.Perry.

Respublikonai kaltina H.Clinton, kurios 2009 metų kelionė į Maskvą ir bandymai vykdyti „perkrovimo“ politiką, pasak jų, atleido vadžias ir sušvelnino JAV poziciją bei leido V.Putinui įsibėgėti.

Respublikonai kaltina H.Clinton, kurios 2009 metų kelionė į Maskvą ir bandymai vykdyti „perkrovimo“ politiką, pasak jų, atleido vadžias ir sušvelnino JAV poziciją bei leido V.Putinui įsibėgėti.

„Ji pati atvežė santykių perkrovimo mygtuką į Kremlių“, – balandžio mėnesį priminė Teksaso gubernatorius.

Respublikonų kandidatai pasisako ne tik už griežtesnes sankcijas Rusijai, bet ir ginklų siuntimą bei kitokią pagalbą Ukrainai, taip pat – NATO gynybos stiprinimą. Tai ypač galioja Lenkijai ir Baltijos šalims. Be to, jie nori spartinti JAV dujų eksportą į Europą, taip išlaisvinant ją nuo rusiškų dujų priklausomybės.

B.Obama patvirtino pakankamai griežtas sankcijas Rusijai, tačiau jį vis sulaiko kai kurių Europos valstybių nerimas, kad per griežta reakcija gali sukelti nepamatuotą Rusijos kerštą. B.Obamos kadencijos metu Rusijos ir Vakarų santykiai pasiekė kritiškiausią ribą nuo pat Šaltojo karo laikų, o pats V.Putinas nereaguoja į raginimus ir pasiūlymus.

„Prezidentas bijo išprovokuoti Putiną“, – tiesiai šviesiai rėžė senatorius Johnas McCainas, 2008 metais varžęsis su B.Obama dėl JAV prezidento posto. „Putinas puikiai jaučiasi, nes jam dar neteko sumokėti didelės kainos už agresiją“, – pridūrė J.McCainas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas McCainas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas McCainas
 

Užsienio politikos ekspertų teigimu, V.Putinas yra išskiriamas, nes nenorima, kad viešojoje erdvėje jo portretas sutaptų su Rusijos žmonių vaizdavimu. „Žymiai palankiau yra išskirti jį, nei kalbėti apie siaubingą visos Rusijos politiką“, – teigė buvęs JAV ambasadorius Ukrainoje Johnas Herbstas, dabar patarinėjantis respublikonų kandidatams.

Buvusio ambasadoriaus Rusijoje Michaelo McFaulo teigimu, santykių perkrovimo politika nebuvo tokia katastrofiška, kaip ją piešia respublikonai. „Buvo pasirašytas naujas susitarimas dėl branduolinių ginklų, susitarta dėl sankcijų Iranui, atvertas JAV pajėgų aprūpinimo kelias Afganistane“, – pasakojo jis.

Buvusio ambasadoriaus Rusijoje Michaelo McFaulo teigimu, santykių perkrovimo politika nebuvo tokia katastrofiška, kaip ją piešia respublikonai. 

Tiesa, M.McFaulas pritaria, kad V.Putino išskyrimas yra teisingas žingsnis, nes būtent jo grįžimas į valdžią 2012 metais, po Dmitrijaus Medvedevo kadencijos, ir pradėjo santykių aštrinimo erą.

„Prieš kelis metus dar turėjome bendradarbiavimo su Rusija laikotarpį, o dabar esame arti blogiausių santykių nuo pat Šaltojo karo laikų“, – konstatavo buvęs JAV ambasadorius Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius