-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 03 /13:09

JAV prisiekusieji pripažino „mirties pirkliu“ pramintą rusą Viktorą Butą kaltu, Rusija abejoja priimto sprendimo teisingumu

JAV prisiekusiųjų žiuri pripažino Rusijos pilietį Viktorą Butą kaltu pagal visus kaltinimo punktus, taip pat dėl susimokymo nužudyti kelis Amerikos piliečius ir dėl ginklų kontrabandos.
Viktoras Butas
Viktoras Butas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V.Butas, pramintas „mirties pirkliu“ ir tapęs to paties pavadinimo knygos personažu, buvo areštuotas Bankoke 2008 metais per Amerikos kovos su narkotikų prekyba valdybos operaciją, o 2010 metais buvo perduotas į JAV teisti.

Prisiekusieji paskelbė verdiktą Manhatano federaliniame teisme, praėjus parai nuo pasitarimo pradžios.

V.Butas pripažintas kaltu pagal visus keturis straipsnius: dėl susimokymo nužudyti kelis Amerikos piliečius ir pareigūnus, dėl susimokymo parduoti zenitines raketas ir aprūpinti teroristinę organizaciją materialinėmis priemonėmis. Dabar V.Butui, buvusiam sovietinės armijos karininkui, gresia 25-eri metai laisvės atėmimo.

„Tai buvo sunki byla, – sakė žurnalistams Rusijos piliečio advokatas Kennethas Kaplanas. – Mes gerai kovojome. Kova dar nebaigta. Jis turi įvairių juridinių galimybių.“

Pasak K.Kaplano, V.Butas paduos apeliaciją dėl teismo sprendimo po nuosprendžio paskelbimo, kuris numatytas vasario 8 dieną.

Vašingtonas priskiria FARC prie teroristinių organizacijų ir kaltina judėjimą prekyba kokainu

Per teisminį nagrinėjimą parodymus davė Amerikos agentai, dėjęsi Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) atstovais ir susitikę su V.Butu Tailande dėl ginklų, kuriuos, pasak kaltintojų, Rusijos pilietis sutiko parduoti.

Teismas taip pat išklausė V.Buto verslo partnerio Andrew Sullivano parodymus. Jis prisipažino, kad dalyvavo sandėryje su FARC.

V.Butui buvo pateikti kaltinimai tik mėginimu parduoti ginklų FARC, bet Amerikos valdžia teigia, kad jis varė ginklų kontrabandą nuo dešimtojo dešimtmečio, ir kad tarp jo pirkėjų buvo diktatorių iš Afrikos, Pietų Amerikos ir Artimųjų Rytų.

Pasak kaltinimo, agentai, prisistatę kaip FARC nariai, sakė V.Butui, kad ginklai bus naudojami prieš Amerikos lakūnus, padedančius Kolumbijos valdžiai. Susitikime Bankoke V.Butas atsakė: „Mūsų priešas bendras“.

Vašingtonas priskiria FARC prie teroristinių organizacijų ir kaltina judėjimą prekyba kokainu.

Tuo tarpu Rusijos URM mano, kad JAV valdžios politinis spaudimas V.Buto bylos procesui kelia abejonių teismo priimto sprendimo teisingumu.

„Kelia pasipiktinimą tai, kad dėl V.Buto bylos JAV vykdomosios valdžios pastangomis kryptingai buvo kuriamas neigiamas fonas, trukdęs objektyviai nagrinėti faktus“, – sakoma Rusijos URM oficialiojo atstovo Aleksandro Lukaševičiaus komentare, išplatintame ketvirtadienį.

„Negalima laikyti normaliomis nepagrįstai griežtas Rusijos piliečio laikymo sąlygas, kuriomis akivaizdžiai buvo siekiama priversti jį sudaryti sandorį su „teisingumu“. Visa tai kelia abejonių pačiu pagrindu, kuriuo remiantis buvo rengiamas kaltinimas, ir priimto teismo sprendimo teisingumu“, – pažymima komentare.

Papildyta. Rusijos verslininko Viktoro Buto advokatai patikino, jog negavo jokių duomenų, kad jų ginamasis gali būti apkeistas į kalinį, atliekantį bausmę Rusijoje, rašo ketvirtadienį JAV laikraštis „The NewYork Times“.

Vienas Rusijos piliečio advokatų K.Kaplanas pavadino kai kuriose žiniasklaidos priemonėse pasirodžiusius pranešimus apie galimus mainus „nepagrįstais gandais“.

Panašios nuomonės laikosi ir Juanas Zarate, kuravęs kovos su terorizmu klausimus JAV prezidento George`o W.Busho administracijoje.

„Jis (V.Butas) – vienintelis toks tarptautinis teroristas, kuris pagaliau teisiamas. Aš nemanau, jog JAV valdžia nuspręs, kad jos interesus atitinka sugrąžinti V.Butą į Rusiją, kuris jis, labai galimas dalykas, bus paleistas į laisvę“, – mano J.Zarate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius