-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pritarė planams parduoti Saudo Arabijai tankų ir kitokios ginkluotės už 1,15 mlrd. dolerių

Jungtinės Valstijos patvirtino planus parduoti Saudo Arabijai iki 153 tankų, taip pat šimtus kulkosvaidžių ir kitokios ginkluotės bei karinės įrangos, kurios bendra vertė – 1,15 mlrd. JAV dolerių, ketvirtadienį pranešė Pentagonas.
Saudo Arabijos kariuomenė
Saudo Arabijos kariuomenė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis pranešimas buvo paskelbtas tuo pačiu metu, kai Saudo Arabijos vadovaujama koalicija pirmąkart per pastaruosius tris mėnesius atnaujino aviacijos smūgius Jemeno sostinėje. Per šiuos antskrydžius žuvo 14 žmonių, buvo uždarytas oro uostas ir įšaldytos Jungtinių Tautų palaikomos taikos derybos.

JAV valstybės departamento atstovė Elizabeth Trudeau sakė esanti „labai susirūpinusi“ dėl pranešimų apie antradienį surengtų atakų aukas, bet tiesiogiai neatsakė, kai buvo paklausta, ar Valstybės departamentui rūpi, jog į Saudo Arabiją siunčiami Amerikos ginklai gali būti panaudoti prieš civilius.

Kongresas gali per 30 dienų blokuoti šį sandorį, nors mažai tikėtina, kad taip pasielgs.

„Reguliariai kalbamės su mūsų partneriais ir sąjungininkais visame pasaulyje. Aišku, aukos tarp civilių mums kelia didžiulį susirūpinimą“, – sakė E.Trudeau.

Kaip nurodo Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra (DSCA), Rijadas paprašė parduoti iki 133 amerikietiškų tankų „M1A1/A2 Abrams“, modifikuotų pagal Saudo Arabijos poreikius, taip pat dar 20 tankų, kurie pakeistų dabar šalies turimas sugedusias mašinas.

Be to, sunitiška karalystė pageidauja įsigyti 153 .50 kalibro kulkosvaidžių, 266 7,62 mm kalibro kulkosvaidžių M240, dūminių užtaisų leidimo įrenginių, šarvuotųjų techninės priežiūros mašinų ir įvairios kitokios įrangos.

Valstybės departamentas suteikė leidimą „galimam“ pardavimui ir pirmadienį informavo Kongresą, nurodė DSCA.

Kongresas gali per 30 dienų blokuoti šį sandorį, nors mažai tikėtina, kad taip pasielgs.

Pentagono pranešime nebuvo paminėtas konfliktas Jemene. Saudo Arabijos vadovaujama koalicija pernai kovą pradėjo intervenciją toje šalyje, kai šiitų husių sukilėlių ir buvusiam prezidentui Ali Abdullah Salehui (Aliui Abdulai Salehui) ištikimos pajėgos užėmė sostinę Saną.

JT nurodė, kad nuo koalicijos aviacijos bombardavimų kampanijos pradžios pernai kovą Jemene žuvo jau per 6,4 tūkst. žmonių, daugiausiai civilių.

Dėl kautynių 2,8 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus, o daugiau kaip 80 proc. gyventojų reikalinga humanitarinė pagalba.

Pernai lapkritį Jungtinės Valstijos patvirtino 1,29 mlrd. sandorį Saudo Arabijos oro pajėgų arsenalo atsargoms papildyti, nes karalystė išeikvojo daug bombų ir raketų per bombardavimo kampaniją Jemene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius