-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ragina Rusiją išduoti paslapčių viešintoją Edwardą Snowdeną

Jungtinės Valstijos trečiadienį pakartojo savo reikalavimą, kad Rusija perduotų joms Amerikos žvalgybos paslapčių viešintoją Edwardą Snowdeną, kurį siekiama teisti.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry paskambino Rusijos diplomatijos vadovui Sergejui Lavrovui, kai buvo pranešta, jog Rusijos pareigūnai suteikė E.Snowdenui leidimą palikti vieno Maskvos oro uosto tranzito zoną ir oficialiai įžengti į šalies teritoriją, amerikiečiui keturias savaites išbuvus neapibrėžtoje teisinėje padėtyje.

„Jis pakartojo mūsų įsitikinimą, kad ponas Snowdenas turi būti grąžintas į Jungtines Valstijas, kur stotų prieš sąžiningą teismą“, – sakė Valstybės departamento atstovė Jen Psaki.

J.Kerry taip pat sakė S.Lavrovui, kad E.Snowdenas „kaltinamas trimis sunkiais nusikaltimais; jis nėra žmogaus teisių aktyvistas. Jis yra žmogus, kuris kaltinamas nutekinęs įslaptintą informaciją, o Rusija tebeturi galimybę pasielgti teisingai ir pasirūpinti jo grąžinimu.“

Vašingtonas „tebesiekia patikslinimo apie (E.Snowdeno buvimo vietos) tikslų statusą, tad bet koks sprendimas, kuris leistų jam išvykti iš oro uosto, labai nuviltų“, žurnalistams sakė departamento atstovė. Ji pridūrė, jog Vašingtonas mano, kad buvęs JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas tebėra tranzito zonoje Maskvos oro uoste, kur jis gyveno nuo birželio 23 dienos.

J.Psaki pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos anksčiau bendradarbiaudavo su Maskva, kai Rusija reikalaudavo grąžinti jos piliečius.

„Kaip žinote, neturime oficialios ekstradicijos sutarties su Rusija, tačiau esame grąžinę, manau, kelis šimtus asmenų į Rusiją“, – aiškino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius