Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV reikalauja, kad Izraelis atsisakytų statybų Rytų Jeruzalėje, praneša žiniasklaida

Izraelio žiniasklaida pirmadienį pranešė, kad JAV spaudžia žydų valstybę atsisakyti naujų namų statybos aneksuotoje Rytų Jeruzalėje plano, dėl kurio smarkiai pablogėjo Vašingtono ir Izraelio diplomatiniai santykiai.
Izraelis
Izraelis / „Scanpix“ nuotr.

Pastarosiomis dienomis keli aukšti JAV administracijos pareigūnai pasmerkė praeitą savaitę paskelbtą Izraelio planą pastatyti Rytų Jeruzalėje 1 600 apartamentų žydų naujakuriams, nors palestiniečiai tikisi, kad ta šio šventojo miesto dalis kada nors taps jų būsimos valstybės sostine.

Vašingtono pyktį dar labiau sustiprino faktas, kad šis planas paskelbtas per JAV viceprezidento Joe Bideno vizitą Artimuosiuose Rytuose. Dėl pareiškimo JAV atsidūrė labai nepatogioje padėtyje, taip pat komplikavosi Vašingtono pastangos atnaujinti žydų ir palestiniečių taikos procesą.

Palestiniečiai, pasirodžius pranešimui, tuoj pat pagrasino nedalyvauti derybose, kurias JAV tikėjosi iš naujo išjudinti po 14 mėnesių pertraukos.

JAV pareigūnai neatskleidė, kokius žingsnius pasiūlė Izraeliui, kad ši krizė būtų išspręsta, o Izraelio Vyriausybės atstovas Markas Regevas pirmadienį atsisakė tai komentuoti. Tačiau Izraelio laikraščiai ir radijas nurodė, kad Vašingtonas nori, jog statybų plano būtų atsisakyta.

Izraelio žiniasklaida taip pat pranešė, kad JAV pageidauja, jog žydų valstybė padarytų reikšmingų palestiniečių pasitikėjimą stiprinančių žingsnių.

Spėjama, jog tokiais veiksmais galėtų tapti Izraelio kalėjimuose laikomų šimtų palestiniečių paleidimas; papildomų Vakarų Kranto teritorijų perdavimas Palestinos Autonomijos kontrolei; kai kurių Izraelio užkardų, trukdančių palestiniečių ir prekių judėjimui Vakarų Krante, panaikinimas, taip pat palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamo Gazos ruožo blokados sušvelninimas.

Žiniasklaida praneša, jog Vašingtonas taip pat pareikalavo, kad Izraelis oficialiai įsipareigotų per planuojamas derybas su palestiniečiais tartis dėl svarbiausių šio konflikto problemų, tokių kaip galutinis sienų nustatymas, Jeruzalės statusas ir palestiniečių pabėgėlių, pasitraukusių arba iškeldintų iš namų per karą, kilusį po Izraelio susikūrimo 1948 metais, likimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius