Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV reikalauja Kubos pasiaiškinti dėl aštuonių žmonių įkalinimo

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo antradienį paskelbė laišką, kuriuo spaudžia Kubą pasiaiškinti dėl aštuonių žmonių, Vašingtono vadinamų politiniais kaliniais, sulaikymo, ir tvirtina, kad Havana ignoravo Vašingtono diplomatines pastangas sulaukti atsakymų.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Valstybės departamento paskelbtame laiške M.Pompeo prašo Kubos užsienio reikalų ministro Bruno Rodriguezo \pateikti „išsamų paaiškinimą“ dėl aštuonių kalinių sulaikymo.

Tarp jų minima Martha Sanchez, priklausanti disidentiniam politinių kalinių artimųjų judėjimui „Ladies in White“ („Ponios baltais drabužiais“). M.Pompeo teigimu, ši moteris Kuboje atlieka penkerių metų įkalinimo bausmę.

Kalinių sąraše dar minimas Eduardo Cardetas, Krikščionių išlaisvinimo judėjimo, katalikiškų pažiūrų partijos, komunistinėje saloje ginančios demokratiją, lyderis.

Savo laiške M.Pompeo išreiškė susirūpinimą, kad Kuba sulaiko žmones kaip „pavojingus“ potencialius nusikaltėlius, o ne už konkrečius nusižengimus, nepaisant garantijų, kad tokių priemonių šalyje nebenaudojama.

„Jungtinės Valstijos pripažįsta kiekvienos šalies suverenią teisę teisti ir bausti asmenis už baudžiamųjų įstatymų pažeidimus, jei jiems garantuojamas teisingas teismo procesas nepriklausomame ir nešališkame tribunole“, – parašė M.Pompeo.

„Tačiau šis principas nepateisina Kubos piliečių įkalinimo už paprasčiausią naudojimąsi savo žmogaus teisėmis ir pagrindinėmis laisvėmis, įskaitant religijos, žodžio, susirinkimų ar asociacijos laisves“, – pridūrė jis. Pasak JAV valstybės sekretoriaus, Kuba turi daugiau kaip 100 politinių kalinių.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas atšaukė savo pirmtako Baracko Obamos pradėtą susitaikymo su Kuba politiką. B.Obama tvirtino, kad kelis dešimtmečius JAV vykdyta izoliacinė politika Kubos atžvilgiu žlugo.

Per savo istorinį 2016-ųjų vizitą į Kubą B.Obama įteikė kalinių sąrašą tuometiniam lyderiui Rauliui Castro ir prašė tuos asmenis paleisti į laisvę.

Pasak M.Pompeo, Kuba aiškiai pademonstravo, kad neatsakys į pasiteiravimus dėl tų kalinių, taip pat ir į JAV klausimus, šių metų birželį pateiktus per oficialią diplomatinę notą.

Spalį Havanos diplomatai nutraukė vieną posėdį Jungtinėse Tautose, kai JAV užsiminė apie sunkią kalinių padėtį Kuboje.

Tąkart kubiečių diplomatai, protestuodami prieš JAV pareiškimą, be kita ko, šaukė, daužė rankomis per stalą, o saugumo pareigūnams nepavyko nuraminti Kubos delegacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius