Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV reiškia susirūpinimą, kad Ukrainos rinkimai yra žingsnis atgal

Jungtinės Valstijos pirmadienį išreiškė susirūpinimą tuo, kad parlamento rinkimų Ukrainoje eiga reiškė žingsnį atgal demokratijai šioje buvusioje sovietinėje respublikoje.
Viktoras Janukovyčius balsuoja per rinkimus
Viktoras Janukovyčius balsuoja per rinkimus / „Scanpix“ nuotr.

JAV valstybės departamento atstovo pareigas einantis Markas Toneris atkreipė dėmesį į tokius JAV susirūpinimą keliančius dalykus, kaip vyriausybės išteklių naudojimas siekiant padėti valdančiosios partijos kandidatams, trukdymas naudotis žiniasklaida ir opozicijos kandidatų puldinėjimas.

„Nors rinkimų diena bendrai buvo taiki ir ją stebėjo daug vidaus bei tarptautinių stebėtojų, mus neramina įtarimai sukčiavimu ir klastojimu per balsavimo ir sutraukimo į lenteles procesą“, – sakė M.Toneris.

Vašingtonas „yra susirūpinęs, kad sekmadienį įvykusių parlamento rinkimų organizavimas prilygsta žingsniui atgal nuo pažangos, padarytos per ankstesnius parlamento rinkimus ir 2010 metų prezidento rinkimus, rinkimus, kurie žymėjo svarbius žingsnius pirmyn Ukrainos demokratijai“.

Pirmadienį Ukrainoje skaičiuojant balsus, valdančioji Regionų partija atrodė laiminti prieš kalinamos buvusios premjerės Julijos Tymošenko sąjungininkus, o premjeras Mykola Azarovas prognozavo, kad valdantieji naujajame parlamente turės aiškią daugumą.

Tačiau J.Tymošenko partija paskelbė atlikusi lygiagretų balsų skaičiavimą, kuris rodo, kad Regionų partija jos frakciją lenkia daug mažesne persvara – tik kiek daugiau nei vienu procentu. Tokius rezultatus prognozavo ir balsavusiųjų apklausos.

Pasak M.Tonerio, JAV pareigūnai yra susirūpinę dėl „šio skirtumo tarp preliminarių centrinės rinkimų komisijos rezultatų ir lygiagrečių balsų lentelių, taip pat – dėl centrinės rinkimų komisijos sprendimo neskelbti apylinkių rezultatų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius