-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV respublikonai dar neseniai smerkė D.Trumpą, bet dabar jau ieško jo paramos

Vos prieš dvi savaites JAV Atstovų rūmų respublikonų mažumos lyderis Kevinas McCarthy drąsiai skelbė, kad prezidentas Donaldas Trumpas kaltas dėl Kapitolijaus šturmo. Bet ketvirtadienį politikas jau svečiavosi pas D.Trumpą jo kurorte „Mar-a-Lago“ Floridoje. Kontrastas didžiulis, ir dabar jau negalima atmesti galimybės, kad eksprezidentas Amerikos konservatorių stovykloje ir toliau vaidins svarbų vaidmenį – galbūt net lemiamą, rašo AP.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iškart po Kapitolijaus šturmo atrodė, kad daugelis nuosaikesnių respublikonų tiesiog nebeiškenčia ir jau drįsta pasmerkti D.Trumpą, kuris daug savaičių neigė pralaimėjęs prezidento rinkimus Joe Bidenui ir ragino žmones protestuoti Vašingtone – juk taip galiausiai ir atsitiko, o žmonių žūčių neišvengta.

Bet dabar respublikonai į D.Trumpą žvelgia šilčiau – jie puikiai supranta, kad eksprezidento rėmėjai, kurių yra dešimtys milijonų, nusiteikę ateityje prie balsadėžių nubausti neva neištikimus politikus.

„Save America“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kevinas McCarthy
„Save America“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kevinas McCarthy

Tad dabar panašu, kad partijos vadovybė nusiteikusi joti su D.Trumpu ant vieno žirgo – bent jau iki 2022-ųjų, kai konservatoriai tikrai norės susigrąžinti Atstovų rūmų ir Senato kontrolę iš demokratų.

Izoliuotas, bet vis aktyvesnis

„Vieningi ir pasiruošę nugalėti 2022 metais“, – tviteryje po susitikimo su D.Trumpu rašė K.McCarthy, kuris, kaip ir buvęs prezidentas, paskelbė atskirus pranešimus su pasižadėjimais kartu ruoštis vidurio kadencijos rinkimams kitų metų rudenį.

Toks susitaikymas – ne tik K.McCarthy, bet ir kitų dešiniųjų – su D.Trumpu tęsiasi kitiems Atstovų rūmų respublikonams, kurie drįso balsuoti už apkaltą, jau degant.

D.Trumpo sąjungininkas Mattas Gaetzas jau vyko į Vajomingo valstiją, kurioje minią protestuotojų ragino per kitus rinkimus balsuoti prieš Liz Cheney, pasisakiusią už D.Trumpo apkaltą.

Galiausiai Senato respublikonai šią savaitę parodė, kad nėra nusiteikę nuosprendžiui „kaltas“ – visi 50 demokratų, bet tik penki respublikonai nepritarė siūlymui net nepradėti apkaltos teismo.

Toks rezultatas parodo, kad demokratams kažin, ar pavyks įtikinti 17 respublikonų senatorių, kurių reikia būtinai dviejų trečdalių daugumai, balsuoti už D.Trumpo nuteisimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Liz Cheney
„Scanpix“/AP nuotr./Liz Cheney

Aišku, D.Trumpas vis tiek mažiau matomas nei anksčiau. Prieš Kapitolijaus įvykius tikėtasi, kad jis po išsikraustymo iš Baltųjų rūmų audringai aiškinsis santykius su varžovais Respublikonų partijoje, „Twitter“ stengsis pakenkti J.Bidenui ir retkarčiais svarstys, ar dalyvauti 2024-ųjų rinkimuose.

Senato respublikonai šią savaitę parodė, kad nėra nusiteikę nuosprendžiui „kaltas“ – visi 50 demokratų, bet tik penki respublikonai nepritarė siūlymui net nepradėti apkaltos teismo.

Dabar jis izoliuotas ir nutildytas – žurnalistams jau įdomesnė J.Bideno darbotvarkė, kol kas susidedanti iš D.Trumpo įsakų naikinimo, o socialiniuose tinkluose eksprezidento paskyros blokuojamos.

Viešai D.Trumpas paskutinį kartą pasirodė praėjusį trečiadienį, J.Bideno inauguracijos dieną, kai likus pusvalandžiui iki demokrato priesaikos pradingo už gyvatvorės „Mar-a-Lago“. Teigiama, kad jis aktyviai konsultuojasi su patarėjais ir gynybos advokatais prieš apkaltos teismą Senate.

Kitokia apkalta

Per pirmąjį apkaltos teismą D.Trumpą supo visa gynybos armija – advokatai Vašingtone, prezidento komunikacijos komanda, už mokesčių mokėtojų pinigus išlaikomi Baltųjų rūmų patarėjai, be abejo, ir visa Respublikonų partijos grietinėlė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Melania Trump
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Melania Trump

Šįkart viskas visiškai kitaip. AP teigimu, D.Trumpui netgi sunkiai sekasi suburti jam byloje atstovausiančių teisininkų komandą – nors iki teismo liko mažiau nei dvi savaitės.

D.Trumpui dabar savo paslaugų jau nebesiūlo ir baudžiamosios teisės specialistas Alanas Dershowitzas, su prezidentu dirbęs 2020 metais. Jis teigia: „Manau, kad Trumpo pozicijos prastos.“

Tačiau pats apkaltos teismas, dar neseniai laikytas proga Senato respublikonams su trenksmu išmesti D.Trumpą iš didžiosios politikos, dabar jau vadintinas savotišku kvietimu vienytis ir stoti į kovą su demokratams.

Respublikonai mieliau kalba ne apie D.Trumpo kaltę dėl smurto JAV vyriausybės atžvilgiu kurstymo, o apie patį procesą – jau Baltuosius rūmus palikusio prezidento apkalta esą prieštarauja Konstitucijai.

VIDEO: D.Trumpo šalininkų riaušėse JAV prasiliejo kraujas: veržiantis į Kapitolijų žuvo mažiausiai 4 žmonės

„Tokiu metu, kai šaliai reikia vienytis, Kongreso demokratai vėl naudoja strategiją, kurią taikė ketverius pastaruosius metus.

Jie mus tik dar labiau skaldo“, – pareiškė Respublikonų nacionalinio komiteto pirmininkė Ronna McDaniel, vis dėlto atsisakiusi kritikuoti penkis respublikonus senatorius, balsavusius už tai, kad byla būtų nagrinėjama.

Pats D.Trumpas, jei tiksliau, jo komanda, jau šaudosi pranešimais spaudai – jo ką tik įkurtas politinių veiksmų komitetas „Save America“ nesnaudžia. Ištikimas D.Trumpo sąjungininkas, senatorius Lindsey Grahamas tikina: „Jam tiesiog reikia elgtis taip, kaip jis elgiasi.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lindsey Grahamas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lindsey Grahamas

„Kol kas dar anksti kalbėti apie tai, kas bus. Jau diskutavome apie tai, kaip reikia elgtis dėl 2022 metų vidurio kadencijos rinkimų, kaip padėti respublikonams atsikovoti Senatą ir Atstovų rūmus“, – tvirtino D.Trumpo patarėjas Jasonas Milleris.

Tiesa, kol kas D.Trumpas dar neapsisprendęs, ar aktyviai pasisakys apie kandidatus tuose pirminiuose respublikonų rinkimuose, kuriuose kovos respublikonai, balsavę už jo apkaltos teismą.

Atsivėręs vakuumas

„Manau, kad jau aišku, jog respublikonų rinkėjai karštai nepritaria apkaltai. Todėl tie respublikonai, kurie balsuos už nuteisimą, rizikuoja“, – pastebėjo J.Milleris.

Ir iš tiesų, nepaisant Kapitolijaus šturmo, apklausos rodo, kad tarp respublikonų rinkėjų D.Trumpas vis dar labai populiarus. Negana to, daug konservatyvesnių amerikiečių dabar save labiau tapatina net ne su partija, o su D.Trumpu.

Respublikonų partija ketverius metus buvo Trumpo partija. O kai jis nebevadovauja partijai, atsirado akivaizdus galios vakuumas – visą šį procesą ir matote Kongrese.

„Respublikonai nori glėbesčiuotis ne tiek su Trumpu, bet su Trumpo rinkėjų baze, – sako respublikonų strategas Alexas Conantas. – Manau, kad Trumpo išvykimas atvėrė didžiulį vakuumą. Jis labiausiai vienijo respublikonus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Respublikonų partija ketverius metus buvo Trumpo partija. O kai jis nebevadovauja partijai, atsirado akivaizdus galios vakuumas – visą šį procesą ir matote Kongrese.“

Klausimas, ar D.Trumpo įtaka išsilaikys – jis pats savaime skaldo dešiniųjų stovyklą, tad prieš vidurio kadencijos rinkimus respublikonams gali ir pakenkti. Be to, neaišku, ar D.Trumpas savo populiarumą efektyviai perleistų kitiems kandidatams.

L.Grahamas, dar neseniai tikinęs, kad nuo D.Trumpo nusigręžė, dabar jau pabrėžia, kaip svarbu išlaikyti vieningą partiją – galbūt taip reaguojama ir į kalbas apie galimą naujos Patriotų partijos įkūrimą.

„Noriu būti tikras, kad Respublikonų partija gali augti ir sugrįžti. Mums reikės Trumpo, o Trumpui – mūsų“, – kalbėjo senatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius