-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV respublikonai kritikuoja naujas administracijos sankcijas „Nord Stream 2“ statytojams

JAV prezidento Joe Bideno administracija penktadienį paskelbė naujų sankcijų vienam Rusijos laivui ir jį valdančiai bendrovei, dalyvaujantiems tiesiant dujotiekį „Nord Stream 2“, prieš kurį griežtai nusistatęs Vašingtonas ir kai kurios Europos šalys.
Vamzdžiai dujotiekiui „Nord Stream 2“
Vamzdžiai dujotiekiui „Nord Stream 2“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau aukšto rango respublikonų įstatymų leidėjai pareiškė, kad šis žingsnis yra nepakankamas, nes administracija nepaskelbė sankcijų jokioms naujoms su „Nord Stream 2“ susijusioms įmonėms arba asmenims. Jie taip pat sakė, kad naujos sankcijos yra perteklinės, nes jos dubliuojasi su ankstesnėmis priemonėmis vamzdžių klojimo laivui „Fortuna“ ir jį valdančiai bendrovei KVT-RUS, sausį įvestomis prezidento Donaldo Trumpo administracijos.

Apie naujas sankcijas Kongresas buvo informuotas penktadienį vakare Valstybės departamentui pateikus ataskaitą. Galutinis terminas pateikti šią ataskaitą buvo vasario 16-oji.

Kongreso padėjėjai taip pat stebėjosi, kad žodis „Rusija“ niekur ataskaitoje nėra minimas, išskyrus jos pavadinimą, ir kad dokumente nepateikia jokių detalių apie konsultacijas su JAV partnerėmis ir sąjungininkėmis, kurias paveiktų siūlomos priemonės.

Kaip ir D.Trumpo administracija, naujasis J.Bideno kabinetas nusistatęs prieš naująjį Rusijos dujų eksporto vamzdyną, nes jis, kaip manoma, mažins Europos energetiniam saugumui, ypač Rytų ir Vidurio Europos šalyse, tokiose kaip Ukraina ir Lenkija, kurias šis dujotiekis aplenkia. Vašingtonas baiminasi, kad Rusija dujotiekiu naudosis kaip politiniu įrankiu spausti kaimyninėms šalims.

„Mums jau kurį laiką buvo aišku, kad „Nord Stream 2“ yra blogas sandoris ir kad bendrovės rizikuoja užsitraukti sankcijų, jeigu jame dalyvauja“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as, likus kelioms valandoms iki ataskaitos perdavimo Kongresui.

„Toliau dirbsime su mūsų sąjungininkais ir partneriais, kad užtikrintume, jog Europa turėtų patikimą, diversifikuotą energijos tiekimo tinklą, nekenkiantį mūsų kolektyviniam saugumui. Mūsų tikslas visame tame – sustiprinti Europos energetinį saugumą ir apsaugoti nuo grobuoniško elgesio“, – pridūrė jis.

Tačiau Kongreso respublikonai ataskaitą vertino itin skeptiškai ir peikė administraciją, kad nebuvo paskelbta sankcijų kitiems subjektams, ypač bendrovėms ir asmenims Vokietijoje, kuri tvirtai palaiko „Nord Stream 2“. Administracijos pareigūnai aiškino, kad nuo jų darbo pradžios praėjo dar mažai laiko, todėl jie nori įvertinti visus galimus pasirinkimus, prieš siūlydami naujas sankcijas.

Tačiau Senato užsienio santykių komiteto narys Jimas Rischas ir Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto narys Michaelas McCaulas, abu – respublikonai, reikalavo administracijos paaiškinti, kas konkrečiai bus daroma siekiant, kad dujotiekis nebūtų baigtas statyti.

„Esu giliai susirūpinęs ir nusivylęs Valstybės departamento ataskaita dėl „Nord Stream 2“ veiklos ir jų sprendimo nesiimti papildomų sankcijų kitiems subjektams, dalyvaujantiems jo statyboje, – sakė J.Rischas. – Kongresas priėmė daug abiejų partijų palaikomų įstatymų, susijusių su šiuo projektu, taip pat konkrečiai išplėtė privalomas sankcijas, kad jos apimtų šiuo metu vykdomus vamzdyno klojimo darbus. Administracijos sprendimas ignoruoti šią veiklą reikalauja nedelsiamo paaiškinimo.“

„Trumpai tariant, šiandieninis sankcijų paskelbimas – visiškai neadekvatus“, – pareiškė M.McCaulas ir pridūrė, kad papildomi suvaržymai subjektams, kuriems sankcijos buvo taikomos jau anksčiau, neatitinka įstatymų leidėjų ketinimų sustabdyti vamzdyno tiesimą.

„Leisti užbaigti šį vamzdyną būtų ne kas kita, o suteikti pergalę [Rusijos prezidentui] Vladimirui Putinui“, – pabrėžė jis.

Respublikonų susirūpinimui dėl administracijos veiksmų taip pat tikriausiai pritars kai kurie demokratai. Senatorė Jeanne Shaheen prisidėjo prie respublikono senatoriaus Tedo Cruzo rengiant prieš „Nord Stream 2“ nukreiptus teisės aktus ir aktyviai kritikavo šį bendrą Rusijos ir Vokietijos projektą.

Nepritarimas šiam vamzdynui ir jo potencialiam poveikiui Europai padidėjo po Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimo ir vėlesnio įkalinimo, taip pat dėl Rusijos pastangų griežtomis priemonėmis numalšinti jo šalininkų protestus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius