-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV respublikonai žada priešintis Baracko Obamos imigracijos reformų planui

JAV respublikonai ketvirtadienį piktai reagavo į prezidento Baracko Obamos vienašališką planą ištraukti iš šešėlio milijonus dokumentų ir Amerikos pilietybės neturinčių žmonių bei suteikti jiems galimybę gauti leidimą dirbti.
Baracko Obamos imigracijos reformos rėmėjai
Baracko Obamos imigracijos reformos rėmėjai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų demokratija veikia ne visai taip“, – Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris pareiškė savo pranešime, kai Baltieji rūmai atskleidė detalių apie B.Obamos planą, panaikinantį deportacijos grėsmę maždaug 5 mln. neteisėtų imigrantų.

Atstovų Rūmų teritorinio saugumo komiteto pirmininkas Michaelas McCaulas planą dėl imigrantų taip pat laiko „prieštaraujančiu konstitucijai ir keliančiu grėsmę mūsų demokratijai“.

„Prezidentas anksčiau yra sakęs, kad nėra karalius arba imperatorius, tačiau jis tikrai elgiasi, tarsi būtų toks“, – pridūrė J.Boeneris.

Atstovų Rūmų teritorinio saugumo komiteto pirmininkas Michaelas McCaulas planą dėl imigrantų taip pat laiko „prieštaraujančiu konstitucijai ir keliančiu grėsmę mūsų demokratijai“.

Daugelis respublikonų sako, kad bet koks planas įteisinti Amerikos pilietybės neturinčius asmenis, kurie pažeidė įstatymus, kad patektų į Jungtines Valstijas, prilygsta „amnestijai“.

Dabar ši partija, sausį įgysianti kontrolę abiejuose Kongreso rūmuose, svarsto galimybes neutralizuoti B.Obamos įsaką.

„Mėginsiu atimti lėšas iš šių jo pastangų, kad jos liktų be palaikymo“, – perspėjo respublikonas senatorius Lindsey Grahamas, padėjęs praeitais metais parengti svarbų imigracijos reformos įstatymo projektą, kuris buvo priimtas Senato, bet atmestas respublikonų kontroliuojamų Atstovų Rūmų. 

Kongresas turės artimiausiu laiku svarstyti ir priimti vyriausybės veiklos finansavimo 2015 metais planą, o konservatyvieji politikai įžvelgia galimybę naudoti neatidėliotinus teisės aktus kaip svertą, galintį neutralizuoti įsaką dėl migrantų.

Keli iš jų sakė, kad yra galimybė atimti lėšas iš tarnybų, atsakingų už laikinų leidimų dirbti Jungtinėse Valstijose išdavimą.

Tačiau Atstovų Rūmų asignacijų komitetas, prižiūrintis biudžeto formavimą, nurodė, kad toks žingsnis nebūtų įmanomas, nes pagrindinė agentūra, turėsianti įgyvendinti B.Obamos planą, yra finansuojama iš mokesčio už priimamus prašymus išduoti leidimus gyventi ir dirbti, o ne iš Kongreso tvirtinamo biudžeto.

Su Meksika besiribojančio Teksaso generalinis prokuroras Gregas Abbottas, būsimasis šios valstijos gubernatorius respublikonas, nedelsdamas paskelbė, kad prezidento įsaką apskųs teisme.

„Esu pasiruošęs nedelsiant mesti iššūkį prezidentui Obamai teisme, užtikrindamas mūsų valstijos suverenumą ir garantuodamas įstatymų viršenybę“, – sakė jis.

Su Meksika besiribojančio Teksaso generalinis prokuroras Gregas Abbottas, būsimasis šios valstijos gubernatorius respublikonas, nedelsdamas paskelbė, kad prezidento įsaką apskųs teisme.

Senatorius Randas Paulas, vienas iš lyderių ultrakonservatyvioje respublikonų „Arbatėlės“ frakcijoje, nusistačiusioje prieš liberalią B.Obamos politiką imigrantų atžvilgiu, ragino Atstovų Rūmus priimti rezoliuciją, smerkiantį prezidento planą kaip neteisėtą. Toks žingsnis galėtų atverti kelią įsako apskundimui teisme.

Dauguma demokratų tikriausiai palaikys prezidento sprendimą, bet B.Obama sulaukė kritikos ir iš savo partijos. 

„Kongresas privalo dirbti su prezidentu, diskutuodamas dėl šių klausimų ir balsuodamas, kad apsaugotų mūsų sienas, sukurtų griežtą įteisinimo procesą ir pasirūpintų, kad darbdaviai nesamdytų neteisėtų imigrantų“, – sakė senatorius Joe Manchinas. 

Įtakinga demokratė Hillary Clinton po B.Obamos kalbos socialiniame tinkle „Twitter“ raše, kad imigracijos tema bus viena iš svarbiausių per būsimą prezidento rinkimų kampaniją.

„Ačiū (Obamai), kad ėmėsi veiksmų dėl imigracijos neveiklumo akivaizdoje. Dabar atsigręžkime į nuolatinę reformą abiejų partijų pastangomis“, – rašė H.Clinton, kuri turi didelių galimybių tapti demokratų kandidate per 2016 metų prezidento rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius