-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV respublikonų debatuose užvirė arši Donaldo Trumpo ir Tedo Cruzo kova

Likus dviem savaitėms iki pirmojo balsavimo Amerikos prezidento rinkimų kampanijoje, favoritais tarp respublikonų kandidatų laikomi Donaldas Trumpas ir Tedas Cruzas ketvirtadienį surėmė ietis geriausiu eterio laiko transliuotuose debatuose, kuriuose atsisakė įprastų pastarųjų mėnesių mandagybių.
Donaldas Trumpas ir Tedas Cruzas
Donaldas Trumpas ir Tedas Cruzas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kandidatai įsivėlė į ilgas žodines batalijas apie konservatyvias vertybes ir D.Trumpo pareiškimą, kad T.Cruzui, Kanadoje gimusiam Teksaso senatoriui, laikomam griežtojo kurso šalininku, gali būti teisiškai užkirstas kelias tapti prezidentu.

VIDEO: Respublikonų debatai

Artėjant vasario 1-ajai, kai Ajovoje bus atiduoti pirmieji balsai partijos kandidato į prezidentus rinkimuose, T.Cruzas, kuris toje valstijoje pagal populiarumą nedaug atsilieka nuo pirmoje vietoje esančio D.Trumpo, pareiškė, kad prieštaringai vertinamas verslo magnatas panikuoja.

„Dar rugsėjį mano draugas Donaldas sakė, kad jo advokatai išnagrinėjo tai visais aspektais, ir ten nieko nėra“, – sakė T.Cruzas.

„Nuo rugsėjo konstitucija nepasikeitė. Bet pasikeitė apklausų rezultatai. Donaldui neramu, kad jo populiarumo reitingai mažėja Ajovoje“, – pridūrė senatorius.

Teksase augęs, Harvardo universitete teisės mokslus baigęs T.Cruzas, kurio tėvas kubietis, o motina – amerikietė, gimė ne Jungtinėse Valstijose, o kaimyninėje Kanadoje. Tačiau teisės ekspertai sutinka, kad senatorius atitinka Konstitucijos nuostatą, jog JAV prezidentu gali būti tik asmuo, „gimęs Jungtinių Valstijų piliečiu“ (natural-born citizen), nes jo motina amerikietė.

T.Cruzas netgi pareiškė, kad pats D.Trumpas gali neatitikti konstitucijoje įvardijamų kriterijų prezidento postui užimti, nes jo motinė gimė Škotijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Respublikonas Tedas Cruzas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Respublikonas Tedas Cruzas.

D.Trumpas jam atsikirto: „Kaip žinote, Tedai, trijose pastarosiose apklausose daviau jums į kaulus. Todėl jums nederėtų klaidingai nušviesti, kaip gerai jums sekasi apklausose“.

Aštri diskusija parodė, kad ne vieną mėnesį trukęs palyginti malonaus ir korektiško D.Trumpo ir T.Cruzo bendravimo laikotarpis baigėsi.

Abu šie kandidatai apeliuoja į respublikonų rinkėjus, itin nepatenkintus demokratais Vašingtone ir neretai netgi savo pačių partijos lyderiais.

Abu šie kandidatai apeliuoja į respublikonų rinkėjus, itin nepatenkintus demokratais Vašingtone ir neretai netgi savo pačių partijos lyderiais.

T.Cruzas užsipuolė D.Trumpą, esą šiam artimos „Niujorko vertybės“ – pritarimas abortams ir gėjų teisėms, akivaizdžiai stengdamasis užsitikrinti didesnį palaikymą konservatyvumu garsėjančioje Ajovoje.

„Nedaug konservatorių ateina iš Manhatano“, – pajuokavo jis.

Atsikirsdamas D.Trumpas pareiškė, kad šie komentarai „labai įžeidžiantys“, ir netikėtai emocingai gynė niujorkiečius, sugebėjusius atsitiesti po 2001 metų Rugsėjo 11-osios.

„Kai sugriuvo Pasaulio prekybos centras, mačiau tai, su kuo joks kitas žemės kampelis nebūtų susitvarkęs gražiau, žmoniškiau už Niujorką“, – sakė jis.

Kalbant apie nacionalinį saugumą, dar vienas respublikonų kandidatas, buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas, pareiškė, kad prezidentaujant Barackui Obamai šalis tapo mažiau saugi, o Demokratų partijos favoritė į prezidento postą Hillary Clinton būtų tikra „nacionalinio saugumo katastrofa“, jei laimėtų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jebas Bushas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jebas Bushas

Debatų metu D.Trumpas pakartojo savo kontroversišką raginimą laikinai uždrausti musulmonams atvykti į Jungtines Valstijas. Jis sakė, jog nesigaili iškėlęs šį siūlymą ir pažymėjo, kad jo populiarumo reitingai išsaugo, kai paskelbė šį planą.

Pagal sugriežtintas „Fox Business Network“ organizuotų debatų taisykles pagrindinėje diskusijoje dalyvavo mažiau kandidatų.

Verslininkė Carly Fiorina dalyvavo tik „apšildančioje diskusijoje“, nes neprasimušė į pagrindinius debatus, kaip ir Kentukio senatorius Randas Paulas, nusprendęs apskritai nepasirodyti.

Prieš balsavimą Ajovoje yra numatyti dar vieni respublikonų kandidatų debatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius