-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV respublikonų kovoje dėl Baltųjų rūmų greitos atomazgos dar nematyti

Dar vasario 6 dieną viskas atrodė aišku – buvęs Masačusetso gubernatorius Mittas Romney triuškinamai laimėjo pirminius rinkimus Floridoje ir Nevadoje, tad buvo galima manyti, jog jis artimiausiu metu taps neginčijamu respublikonų kandidatu, lapkritį mesiančiu iššūkį JAV prezidentui demokratui Barackui Obamai.
Rickas Santorumas
Rickas Santorumas / „AP“ nuotr.

Tačiau jeigu savaitė JAV politikoje yra ilgas laikas, dvi savaitės prilygsta ištisam amžiui. Amerikos padangėje kyla nauja žvaigždė – konservatyvių krikščioniškų pažiūrų Rickas Santorumas, atkaklus gėjų santuokų ir abortų priešininkas, per vieną dieną sujaukęs visas šios rinkimų kampanijos prognozes.

Vasario 7 dieną R.Santorumo pergalės Minesotoje, Misūryje ir Kolorade iškėlė jį iš atokios trečiosios vietos į pirmąją, o agentūros „Gallup“ naujausia apklausa rodo, kad buvęs Pensilvanijos senatorius pagal populiarumą visoje šalyje tarp potencialių respublikonų rinkėjų lenkia M.Romney aštuoniais procentiniais punktais.

Jeigu jam pavyktų vasario 28 dieną laimėti M.Romney gimtajame Mičigane, respublikonų lyderiams veikiausiai tektų susitaikyti su perspektyva, kad įnirtinga ir partijos reputacijos negerinanti kova gali tęstis iki pat nacionalinio suvažiavimo, kuris vyks rugpjūčio 27-30 dienomis.

Ne paslaptis, kad R.Santorumo požiūris į daugelį problemų, tokių kaip homoseksualumas arba abortai, kertasi su daugelio amerikiečių nuomone, o kai kurie prognozuoja, kad jo pergalė Mičigane gali sukelti paniką Respublikonų partijoje.

Blogiausia, jog R.Santorumo išpažįstamas itin moralizuojantis socialinis konservatyvizmas, puikiai pasiteisinantis per respublikonų pirminių rinkimų sezoną, smarkiai kertasi su nuosaikesne žinia, reikalinga užsitikrinti pergalę per visuotinius rinkimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mittas Romney
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mittas Romney

M.Romney yra sukaupęs patirties būdamas liberalios Masačusetso valstijos gubernatoriumi, ne kartą pademonstravęs savo permainingą požiūrį į gėjų santuokas ir abortus, taip pat atskleidęs savo nesugebėjimą užmegzti glaudžius ryšius su respublikonų rinkėjų branduolį sudarančia visuomenės dalimi.

Dabar belieka spėlioti, ar jo rinkimų kampanijos pranašumas organizaciniuose ir finansavimo aspektuose bus pakankamas, kad padėtų atremti iškilusį iššūkį.

Didėjančią desperaciją tarp respublikonų atskleidžia faktas, kad vienas jų senatorius neseniai sakė televizijai ABC, jog jeigu M.Romney pralaimėtų Mičigane, partijai derėtų į šias lenktynes įtraukti naują kandidatą.

„Mus nužudytų, – neįvardytas senatorius atsakė, kai buvo paklaustas, kaip M.Romney sektųsi grumtis su B.Obama. – Jis būtų pernelyg diskredituotas, jeigu nesugebėtų laimėti netgi Mičigane, iš kurio kilusi jo šeima, kur jis užaugo.“

Tuo tarpu komentuodamas R.Santorumo galimybes, ABC pašnekovas pareiškė: „Jis pralaimėtų 35 valstijose.“

Tokį patį rezultatą senatorius taip pat pranašauja buvusiam Atstovų Rūmų pirmininkui Newtui Gingrichui.

Santorumas taip pat turi milijonierių rėmėją – prieštaringai vertinamą verslininką Fosterį Friessą, uolų krikščionį.

Jeigu nė vienam kandidatui nepavyktų per pirminius rinkimus atskirose valstijose užsitikrinti 1 144 balso teisę nacionaliniame respublikonų suvažiavime turinčių delegatų palaikymo, tikėtina, kad partijai tektų griebtis „suvažiavimo su tarpininkavimu“ scenarijaus, kai kurio nors kandidato persvarai pasiekti prireiktų užkulisinių susitarimų.

Teoriškai prie šių lenktynių galėtų prisidėti naujas kandidatas, tikintis, kad jis laimės vėlesnius balsavimus ir užsitikrins pakankamą palaikymą tarp delegatų, kad galėtų per nacionalinį suvažiavimą pateikti save kaip partijos gelbėtoją.

Kita vertus, buvusio JAV prezidento George'o W.Busho rinkimų kampanijos vyriausiasis strategas Karlas Rove'as sekmadienį interviu televizijai „Fox News“ pareiškė, jog toks scenarijus „maždaug tiek pat mažai tikėtinas kaip gyvybė Plutone“. Jis taip pat kaltino analitikus susirgus „ankstyvuoju rinkimitu“, dar likus daug laiko iki šių lenktynių pabaigos.

Tačiau buvusio Demokratų partijos kandidato Howardo Deano rinkimų kampanijos vadovas Joe Trippi nesutinka su šia nuomone, sakydamas, kad M.Romney pralaimėjimo Mičigane atveju „vėl bus traukinių avarijų“ ir kad prie lenktynių tikriausiai prisidės koks nors naujas kandidatas.

Tarp tokių kandidatų minimas buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas, Atstovų Rūmų biudžeto komiteto pirmininkas Paulas Ryanas, Floridos senatorius Marco Rubio, Indianos gubernatorius Mitchas Danielsas (Mičas Danielsas) ir netgi buvusi Aliaskos gubernatorė Sarah Palin (Sara Peilin), anksčiau pretendavusi į viceprezidento postą.

„Visi šie žmonės jau atsisakė, ir nuo to laiko tapo tik dar sunkiau“, – perspėjo dienraščio „The Wall Street Journal“ apžvalgininkė Kimberley Strassel, kalbėdamasi sekmadienį su „Fox News“.

Mėgindamas duoti atkirtį „užkratui“, M.Romney pertvarkė savo kampaniją, paskleidęs puokštę politinių reklamų prieš R.Santorumą, o vasario 24 dieną planuoja pasakyti svarbią kalbą apie ekonomikos problemas Fordo stadione, kuriame bazuojasi Detroito amerikietiškojo futbolo klubas „Lions“.

Net jeigu R.Santorumas laimėtų Mičigane ir tą pačią dieną vyksiančius rinkimus kitoje numanomoje M.Romney tvirtovėje – Arizonoje, jam būtų vis sunkiau galynėtis su savo priešininko finansiniais ir organizaciniais pajėgumais.

Kita vertus, R.Santorumas taip pat turi milijonierių rėmėją – prieštaringai vertinamą verslininką Fosterį Friessą, uolų krikščionį.

Be to, R.Santorumas turi kai ką, ko neįmanoma nupirkti už pinigus ir ko labai stinga M.Romney – konservatyviųjų rinkėjų pasitikėjimą.

Labiausiai tikėtinu scenarijumi – ypač jeigu N.Gingrichas toliau pelnys dalį konservatyviųjų rinkėjų balsų, o libertaras Ronas Paulas išplės savo šalininkų bazę – taps ilga kova iki pat nacionalinio Respublikonų partijos suvažiavimo.

Tuo tarpu Baltieji rūmai, pakylėti gerėjančių šalies ekonomikos rodiklių, gudriai šypsosi, numatydami šią perspektyvą, dėl kurios B.Obama atrodo vienintelis brandus kandidatas kovoje dėl viduriniosios klasės amerikiečių palaikymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius