Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV respublikonų planas greitai pertvarkyti sveikatos apsaugą griūva

Dar du JAV respublikonų senatoriai pirmadienį išreiškė nepritarimą savo partijos pastangoms pakeisti ankstesnės administracijos pradėtą sveikatos apsaugos sistemos reformą, todėl nebelieka galimybių priimti dabartinio pavidalo pasiūlymų paketą, o prezidentui Donaldui Trumpui buvo suduotas itin skaudus smūgis
Daugybei amerikiečių nepatinka respublikonų daugumos siūloma sveikatos apsaugos sistemos reforma
Daugybei amerikiečių nepatinka respublikonų daugumos siūloma sveikatos apsaugos sistemos reforma / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Respublikonų lyderiai trokšta šiemet užsitikrinti kokią nors didelę įstatymų leidybos pergalę, taip pat išpildyti D.Trumpo rinkimų kampanijos pažadą išardyti jo pirmtako Baracko Obamos iniciatyva įvykdytas sveikatos apsaugos reformas pagal Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymą (Affordable Care Act), neoficialiai vadinamą „Obamacare“.

Tačiau jie negalėjo sau leisti nepritariančių balsų savoje stovykloje.

Respublikonai 100 vietų Senate turi 52 mandatų daugumą. Demokratai vieningai nusistatę prieš siūlymą panaikinti B.Obamos reformas, o respublikonai Susan Collins ir Randas Paulas praeitą savaitę irgi paskelbė nepritariantys pateiktam pataisų projektui.

Taigi, kai pirmadienio vakarą konservatyvių pažiūrų senatoriai Mike'as Lee ir Jerry Moranas paskelbė negalintys pritarti šiam teisės aktui, ši žinia smarkiai supurtė Vašingtoną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV senatoriai Mike'as Lee ir Jerry Moranas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV senatoriai Mike'as Lee ir Jerry Moranas

„Negalime padėti savo antspaudo ant pritarimo blogai politikai“, – savo pranešime nurodė J.Moranas, atstovaujantis Kanzasui, kuriame juntamas reikšmingas nepritarimas siūlomai pertvarkai.

Senatorius pridūrė, kad naujasis projektas „nesugebės panaikinti Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymo arba išspręsti didėjančių sveikatos apsaugos kainų“ problemos.

M.Lee savo ruožtu rašė: „Jis ne tik nepanaikinta visų „Obamacare“ mokesčių, bet taip pat nepakankamai sumažina sveikatos draudimo įmokas viduriniosios klasės šeimoms ir nesukuria pakankamai erdvės, laisvos nuo daugumos brangiai kainuojančių „Obamacare“ taisyklių.“

Dėl šių įstatymų leidėjų pozicijos nebelieka galimybių, kad siūlomas projektas bus priimtas per balsavimą Senate, nebent Kongreso rūmų daugumos lyderis Mitchas McConnellas nuspręstų atlikti reikšmingų pakeitimų, galinčių įtikinti skeptikus pakeisti nuomonę.

„Respublikonai turėtų tiesiog dabar ATMESTI neveikiantį „ObamaCare“ ir dirbti dėl naujo sveikatos apsaugos plano, atverčiant visiškai tuščią lapą. Demokratai prisijungs“, – D.Trumpas parašė tviteryje, M.Lee ir J.Moranui paskelbus savo poziciją.

D.Trumpas jau antradienį, atsikėlęs, tame pačiam tviteryje pasiskundė dėl įstatymų priėmimo Senate taisyklių. JAV prezidentui nepatinka ilgametė tvarka, kai opozicija gali stabdyti teisės aktų priėmimą trukdymo (filibuster, – red.) procedūra.

Jei Senate nėra didesnės nei 60 iš 100 vietų daugumos, opozicija šia procedūra gali stabdyti balsavimus dėl įstatymų projektų.

Kritikai JAV prezidentui iškart prikišo, kad respublikonų projektui būtų užtekę 51 balso, o dešinieji Senate turi 52 vietas. Tad tai reiškia, kad respublikonų planas įtikino net ne visus saviškius, o trukdymo procedūra būtų tik kitas etapas.

Savo pranešime M.McConnellas „apgailestaudamas“ pripažino, kad jo pastangos žlugo, bet žadėjo nenuleisti rankų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mitchas McConnellas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mitchas McConnellas

„Taigi, artimiausiomis dienomis Senatas balsuos, kad priimtų „Obamacare“ panaikinimą, atidedant jį dvejiems metams, kad būtų užtikrintas stabilus pereinamasis laikotarpis“, – sakė jis, bet konkrečios datos neįvardijo.

M.McConnellas: „Artimiausiomis dienomis Senatas balsuos, kad priimtų „Obamacare“ panaikinimą, atidedant jį dvejiems metams, kad būtų užtikrintas stabilus pereinamasis laikotarpis.“

„Neveiklumas – ne išeitis, – pažymėjo Baltųjų rūmų atstovas, pageidavęs neviešinti jo vardo. – Tikimės, kad Kongresas toliau sieks parengti teisęs aktą, o prezidentas galės jį pasirašyti, kad užbaigtų „Obamacare“ košmarą.“

Keli respublikonai jau anksčiau reiškė nuogąstavimus, kad naujas projektas gali sumažinti finansavimą „Medicaid“ – populiariai programai, užtikrinančiai sveikatos priežiūros paslaugas nepasiturintiems ir neįgaliesiems.

Pagal naująją tvarką šią programą siūloma laipsniškai mažinti, bet respublikonai perspėjo, kad dėl to milijonai žmonių gali likti be sveikatos priežiūros.

Naujausi nepritariantys balsai taip pat rodo, kad konservatyvių pažiūrų įstatymų leidėjai baiminasi, jog naujasis teisės aktas nepanaikins „Obamacare“ numatytų sveikatos draudimo mokesčių.

Demokratai į pasikeitusią padėtį reagavo žaibiškai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Daugybei amerikiečių nepatinka respublikonų daugumos siūloma sveikatos apsaugos sistemos reforma
AFP/„Scanpix“ nuotr./Daugybei amerikiečių nepatinka respublikonų daugumos siūloma sveikatos apsaugos sistemos reforma

Respublikonų nesėkmė įrodo, kad „šio teisės akto pagrindinė dalis yra neįgyvendinama“, sakė Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras.

Jo nuomone, respublikonai turėtų „viską pradėti iš naujo ir dirbti su demokratais dėl teisės akto, mažinančio sveikatos draudimo įmokas, užtikrinančio ilgalaikį stabilumą rinkoms ir pagerinantį mūsų sveikatos apsaugos sistemą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius