Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ruošiasi priimti APEC šalių lyderius

Šią savaitę Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) vadovaus dar vienam svarbiam aukščiausiojo lygio susitikimui.
Getty Images via AFP-Scanpix nuotr.
Getty Images via AFP-Scanpix nuotr.

Šį kartą tarp svečių bus ne tik sąjungininkai, bet ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), taip pat – Rusijos atstovas.

J. Bidenas San Fransiske pasveikins 20 kitų Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) forumo, sukurto prieš tris dešimtmečius, kai JAV politikai buvo įsitikinę, kad aktyvi prekyba suartins Ramiojo vandenyno regioną, narių.

Ši optimistinė vizija baigėsi, nes J. Bideno administracija APEC forsuoja tik ribotą ekonominį paktą, o pastaraisiais mėnesiais griežtina sankcijas Kinijai, kuri laikoma pagrindine JAV varžove.

Tačiau ir JAV, ir Kinija yra išreiškusios viltį, kad bus užtikrintas didesnis stabilumas. Vizitui į Vašingtoną esant politiškai neįmanomam ir iki Jungtinių Valstijų prezidento rinkimų likus vieneriems metams, APEC yra unikali galimybė Xi Jinpingui ir J. Bidenui susitikti JAV teritorijoje.

Tikimasi, kad trečiadienį įvyksiančiame J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikime – pirmajame po prieš beveik metus įvykusio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Balyje – bus aptarti įvairūs nesutarimai, įskaitant Taivaną, kurio rinkimai po dviejų mėnesių gali sukelti naują įtampą santykiuose su Pekinu.

Kinija reiškia pretenzijas į šią savarankišką demokratinę salą ir neatmeta galimybės ją užgrobti jėga.

Pirmadienį Pekinas teigė, kad susitikime Kinijos lyderis ir JAV prezidentas aptars „pasaulinę taiką ir vystymąsi“.

„Dviejų valstybių vadovai nuodugniai bendraus strateginiais, bendraisiais ir krypties klausimais, susijusiais su Kinijos ir JAV santykiais, taip pat svarbiausiais klausimais, susijusiais su pasauline taika ir vystymusi“, – per eilinę spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

„Kinija nebijo konkurencijos, bet mes prieštaraujame Kinijos ir JAV santykių apibūdinimui konkurencijos kalba“, – pridūrė ji.

Vienas JAV pareigūnas išreiškė viltį, kad Xi Jinpingas ir J. Bidenas užmegs naujus ryšius, JAV norint atkurti abiejų kariuomenių bendravimą, kuris laikomi ypač svarbiu krizei dėl Taivano suvaldyti.

APEC kitiems San Fransiske susirinksiantiems lyderiams gali pasirodyti kaip antraeilis dalykas po J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimo, tačiau tikėtina, kad pats susitikimas jiems taip pat atneš palengvėjimą, teigė Kinijos politikos ekspertas Jude'as Blanchette'as (Džudas Blanšetas) iš Strateginių ir tarptautinių studijų centro (CSIS).

„Net ir tos regiono šalys, kurios itin nerimauja dėl didėjančios Kinijos agresijos, vis dar turi glaudžius ekonominius ryšius su Kinija ir iš esmės pirmenybę teiktų stabiliems JAV ir Kinijos santykiams, o ne nestabiliems“, – sakė jis.

Vėl susirinksiantys sąjungininkai

Priešingai nei diplomatinės amerikiečių pastangos, kuriomis siekiama išvengti konflikto su Kinija, JAV šalinasi Rusijos – APEC narės – dėl jos invazijos į Ukrainą.

Kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuriam Tarptautinis baudžiamasis teismas yra išdavęs arešto orderį, vyks į San Fransiską, niekas ir nesitikėjo, o JAV aiškiai nurodė, kad jis yra nepageidaujamas.

Maskvai atstovaus ministro pirmininko pavaduotojas Aleksejus Overčiukas, kuris vis dar yra aukščiausio lygio Rusijos svečias JAV nuo plataus masto karo pradžios.

J. Bidenas, aiškiai rodydamas priešingą požiūrį nei jo pirmtakas ir varžovas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), sutelkė dėmesį į sąjungų stiprinimą, įskaitant naujas formas, pavyzdžiui, trišalį karinį paktą su Australija ir Jungtine Karalyste.

Nepaisant Kinijos dalyvavimo, Jungtinės Valstijos ir toliau bendradarbiaus su APEC sąjungininkais, kad „atremtų bet kokias pastangas pažeisti tarptautines taisykles ir normas“, naujienų agentūrai AFP sakė vyriausiasis amerikiečių pareigūnas, atsakingas už APEC, Mattas Murray'us (Metas Murėjus).

Jis teigė, kad ši organizacija yra tinkama vieta J. Bideno ir Xi Jinpingo aukščiausiojo lygio susitikimui, nes APEC yra neįpareigojanti, todėl nesutariančios šalys gali kalbėtis.

Tarp APEC dalyvaujančių JAV sąjungininkų bus Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis), kuris per pastarąjį mėnesį lankėsi ir Vašingtone, ir Pekine, taip pat Japonijos premjeras Fumio Kishida (Fumijas Kišida) ir Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas).

Prieš išskrisdamas į San Fransiską, J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose pasveikins kadenciją baigiantį Indonezijos prezidentą Joko Widodo (Džoką Vidodą), Jungtinėms Valstijoms siekiant konkuruoti su Kinija dėl didžiulių šio salyno nikelio atsargų, gyvybiškai svarbių elektrinių automobilių gamybai.

Postūmis dėl prekybos susitarimo

San Fransiskas buvo pasirinktas dėl istorinių ryšių su Azija ir kertinio vaidmens pasaulinių technologijų srityje, tačiau mažai tikėtina, kad APEC susitikimas leis atsikvėpti nuo klausimo, kuris jau mėnesį įsitaisęs J. Bideno dėmesio centre – Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karo.

Tarp APEC narių yra ne tik Indonezija, didžiausia iš šalių, kuriose musulmonai sudaro daugumą, bet ir kaimyninė Malaizija, kurios ministras pirmininkas Anwaras Ibrahimas (Anvaras Ibrahimas) sulaukė opozicijos raginimų boikotuoti aukščiausiojo lygio susitikimą dėl JAV paramos Izraeliui.

Neįprasta, kad APEC, kurioje narės vadinamos ne šalimis, o ekonomikomis, priklauso ir Kinija, ir Taivanas.

Taivanui atstovauja ne politikas, o verslininkas – Morrisas Changas (Morisas Čangas), svarbi Taivano puslaidininkių pramonės figūra.

Vašingtone laisvosios prekybos susitarimai tapo neparankūs, D. Trumpui pasitraukus iš besiformuojančios Ramiojo vandenyno regiono šalių partnerystės, kurią Azijos sąjungininkėms siūlė jo pirmtakas Barackas Obama (Barakas Obama).

Vietoj to J. Bidenas pasiūlė Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono ekonominę programą (Indo-Pacific Economic Framework, IPEF) kuri nesuteikia galimybės patekti į rinką, tačiau ja siekiama palengvinti verslo sąlygas 14 šalių, įskaitant Japoniją, Indiją, Australiją, Pietų Korėją ir didžiąją dalį Pietryčių Azijos, bet ne Kiniją.

Derybos dėl vienos iš trijų IPEF dalių – tiekimo grandinių – jau baigtos, o dėl kitų dviejų, prekybos ir švarios energijos, APEC gali padaryti išvadas, sakė Wendy Cutler (Vendi Katler), buvusi JAV prekybos derybininkė, dabar – Azijos visuomenės politikos instituto viceprezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius