-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV rytus užgriuvęs „ciklonas bomba“ pareikalavo mažiausiai keturių gyvybių

Galingas žiemos „ciklonas bomba“ ketvirtadienį atnešė į JAV Rytų pakrantę daugybę sniego ir smarkius šalčius, sutrikdžiusius susisiekimą ir sukėlusius didelių nepatogumų daugeliui žmonių.
JAV rytus užgriuvęs „ciklonas bomba“ pareikalavo mažiausiai keturių gyvybių
JAV rytus užgriuvęs „ciklonas bomba“ pareikalavo mažiausiai keturių gyvybių / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Kaip pranešama, mažiausiai keturi žmonės žuvo pietrytinėse Šiaurės ir Pietų Karolinos valstijose. Jose apledėjus keliams įvyko daug eismo avarijų.

Didelę JAV dalį apėmusi šalčio banga jau anksčiau nusinešė apie 12 gyvybių.

Šiaurės rytuose siaučiant pūgai ir daugėjant sniego buvo atšaukta tūkstančiai skrydžių, daug kur uždarytos mokyklos.

Niujorko valstijos šiaurinėje dalyje paspaudus speigui užšalo didžiulis Niagaros krioklys, esantis ties JAV ir Kanados siena.

Sutemus snygis sumažėjo, bet prognozuojama, kad naktį temperatūra nukris iki minus 13 °C ir kad visą savaitgalį laikysis žemiau nulio.

VIDEO: Galingas žiemos ciklonas atnešė į JAV rytų pakrantę daugybę sniego ir smarkius šalčius

„Bombogenezė“

Meteorologai šį reiškinį praminė „ciklonu bomba“. Šis pavadinimas susijęs su specialistų vartojamu „bombogenezės“ terminu, apibrėžiančiu staigų slėgio sumažėjimą orų sistemoje, sukeliantį uraganinius vėjus.

Rytų pakrantėje smarkiai atšalus, daugeliui ten gyvenančių amerikiečių gresia likti be elektros. Kaip praneša televizija CNN, Virdžinijoje ir Šiaurės Karolinoje be šviesos priversti apseiti apie 30 tūkst. vartotojų.

Niujorke elektros tiekimas nutrūko apie 3 000 vartotojų, Bostone – apie 10 000, bet daliai jų šviesa vakarop buvo vėl įjungta.

Nacionalinė gvardija: „Šiuo metu pagrindinis dėmesys skiriamas teikti pagalbą susisiekimui ir transporto priemonėms.“

Masačusetso gubernatorius Charlie Bakeris sakė, kad Bostono pajūryje didžiulės bangos sukėlė „istorinį potvynį“. Buvo užlietos šio miesto rytinių rajonų gatvės, taip pat kai kurios kitos pajūrio vietovės šioje valstijoje.

Niujorko valstija paskelbė nepaprastąją padėtį ir mobilizavo papildomus išteklius. Į pakrantės rajoną buvo pasiųsta apie 500 Nacionalinės gvardijos karių.

„Šiuo metu pagrindinis dėmesys skiriamas teikti pagalbą susisiekimui ir transporto priemonėms“, – sakoma Nacionalinė gvardijos pranešime.

Pietryčių regionas pirmasis pajuto šios audros ledinį alsavimą: Florida trečiadienį pirmąkart per beveik tris dešimtmečius pamatė krintantį sniegą.

Šiaurės Karolinos gubernatorius Roy Cooperis sielvartavo dėl jo valstijoje žuvusių trijų žmonių. Du iš jų žuvo pikapui nuslydus nuo tilto ir nukritus ratais aukštyn į upelio vagą.

„Scanpix“/AP nuotr./Roy Cooperis
„Scanpix“/AP nuotr./Roy Cooperis

Floridos šiaurėje ir Džordžijos pietryčiuose buvo uždaryti kai kurie keliai. Džordžijos gubernatorius Nathanas Dealas paskelbė nepaprastąją padėtį valstijos pajūryje.

„Daug pavojų“

Prognozuojama, kad kai kur Niujorko valstijoje prisnigs daugiau kaip 30 cm, tai pat pūs smarkus gūsingas vėjas. Bostone taip pat prognozuojamas panašus smarkus snygis.

Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo perspėjo: „Naktį tikėtinas didelis šaltis, ir tai dar labiau apsunkins padėtį.“ Jis pridūrė, kad valstijoje įvyko keletas didelių avarijų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kanadą ir JAV šiaurinius regionus sukaustė arktinis šaltis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kanadą ir JAV šiaurinius regionus sukaustė arktinis šaltis

Penktadienį Long Ailande ir pietryčių Konektikute laukiama iki smarkaus vėjo, kurio greitis gali siekti 88,5 km per valandą. Dėl to juntamoji temperatūra gali būti apie minus 29 laipsnius Celsijaus, o žmonėms lauke gresia patirti nušalimų ir hipotermiją.

Nacionalinė orų tarnyba perspėjo apie „daugelį pavojų: vidutinį ir smarkų snygį, prastą matomumą, smarkius ir niokojančius vėjus, potvynius pajūryje, pavojingas sąlygas jūroje“.

„Šiandien ir ateinančią naktį tikėtini padariniai kelionėms ir ekonomikai, kaupiantis sniegui ir siaučiant pūgai. Tikėtina, kad bus išvartyta medžių ir elektros linijų, todėl gali būti pavienių arba didelio masto elektros tinklų gedimų“, – pridūrė biuras.

Sutrikdytas susisiekimas

Dėl audros oro bendrovės atšaukė daugiau kaip 4,2 tūkst. skrydžių į Jungtines Valstijas ir iš jų. Dar apie 2,2 tūkst. reisų buvo atidėti, nurodė tinklalapis „FlightAware“.

Atšaukta beveik 75 proc. skrydžių iš Bostono ir Niuarko oro uosto Naujajame Džersyje, nors Niujorko pagrindiniame oro uoste jų atšaukta tik apie ketvirtadalis.

T.McAuliffe'as: „Virdžinijos žmonės, gyvenantys paveiktose teritorijose, turėtų vengti išvažiuoti į kelius, kad vietos ir valstijos kelininkai bei gelbėtojai galėtų saugiai bei veiksmingai atlikti savo darbą.“

Oro bendrovė „Air France“ atšaukė visus ketvirtadienį ir penktadienį turėjusius įvykti skrydžius iš Paryžiaus į Niujorką ir Bostoną.

Virdžinijos gubernatorius Terry McAuliffe'as irgi paskelbė nepaprastąją padėtį.

„Virdžinijos žmonės, gyvenantys paveiktose teritorijose, turėtų vengti išvažiuoti į kelius, kad vietos ir valstijos kelininkai bei gelbėtojai galėtų saugiai bei veiksmingai atlikti savo darbą“, – perspėjo jis.

„Prognozuojama, kad žema temperatūra laikysis dar kelias dienas, todėl sąlygos keliuose liks pavojingos ir po šiandien prognozuojamos snygio pabaigos“, – pridūrė gubernatorius.

Nacionalinė geležinkelių bendrovė „Amtrak“ sustabdė traukinių eismą tarp Vašingtono ir Niuport Niuso Virdžinijos pakrantėje.

Vašingtone sniego iškrito mažai, bet federalinės agentūros darbą pradėjo dviem valandomis vėliau, o daugelis mokyklų liko uždarytos. Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas paskelbė, kad šią savaitę balsavimų nebebus, tad dėl Naujųjų metų išeiginių trumpesnė darbo savaitė įstatymų leidėjams dar labiau sutrumpėjo.

Senatoriai į Kongreso aukštuosius rūmus buvo grįžę tik trečiadienį, bet ateinančiomis savaitėmis jų laukia labai svarbūs balsavimai – tarp jų dėl lėšų skyrimo, turinčio užkirsti kelią federalinių įstaigų uždarymui, ir išlaidų mažinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius