Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Sausumos pajėgų šunys pagaliau gaus tinkamas priemones klausai apsaugoti

Šunys karyboje yra nepamainomi pagalbininkai. Jų uoslės negali atkartoti jokios technologijos. Jie yra greiti, paklusnūs ir kartais gelbsti karių gyvybes. Tačiau ir patys dirba labai sudėtingomis sąlygomis. JAV Sausumos pajėgos pagaliau pasirūpino, kaip apsaugoti šunų klausą.
Tarnybinis šuo oro uoste
Tarnybinis šuo oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šunys tarnauja praktiškai visose kariuomenės šakose – nuo oro pajėgų iki laivyno. Sausumos pajėgose jie, greičiausiai, naudojami dažniausiai. Nors kartais jie padeda sulaikyti priešiškų pajėgų atstovus, dažniausiai jie ieško sprogmenų ir ginklų. Kaip ir žmonės, šunys-kariai taip pat dirba pavojingomis sąlygomis.

Sraigtasparnių, lėktuvų, antžeminių transporto priemonių keliamas kurtinantis triukšmas stipriai neigiamai veikia žmonių ir šunų klausą, o ką jau kalbėti apie sprogimus ir šūvius. Žmonės dėl to dažnai nešioja ausų kamštukus, kurie dažnai pritaikomi ir šunims. Tik gyvūnams jie nepatinka ir netinka.

Taigi, JAV Sausumos pajėgos kartu su technologijų bendrove „Zeteo Tech“ specialiai šunims sūkūrė apsaugines triukšmą blokuojančias ausines CAPS („Canine Auditory Protection System“). Priešingai nei kitos apsauginės priemonės, CAPS švelniai visiškai apgobia šuns ausis. Tai yra iš minkštos, triukšmą sugeriančios medžiagos pagamintos ausinės, kurios yra tvirtinamos prie šuns galvos taip, kad jis net norėdamas jų negalėtų nusipurtyti.

Geriausia tai, kad CAPS nesukelia jokio diskomforto ir netrukdo kitai naudojamai įrangai. Pavyzdžiui, šuo gali dėvėti ir CAPS ir apsauginius akinius. Šios apsauginės ausinės yra pakankamai plonos ir lengvos, todėl šuo ir toliau gali prasibrauti pro mažus tarpus jų nepamesdamas.

Galbūt jums pasirodys keista, kad tarnaujantiems šunims buvo sukurtos specialios ausinės klausai išsaugoti. Tačiau jiems kuriamos ir neperšaunamos liemenės batai, akiniai. Jei tarnaujantis šuo nusilaužia iltinį dantį, jis yra sutaisomas – kartais uždedama ir titano karūnėlė.

Tiesą sakant, 2011 metais buvo pasklidęs mitas, kad JAV Jūrų pėstininkų korpuso šunys nešioja titaninius dantis, kad kąsdami padarytų daugiau žalos. Tai, žinoma, nesąmonė – jei nuotraukose pamatysite metalinius dantis, žinokite, kad tai – tik suremontuotas nulūžęs dantis.

Galiausiai, šunų darbas yra labai vertinamas ir jie yra gerbiami. Kartu jie yra ir labai brangūs dėl savo įgūdžių ir jiems ugdyti skirto laiko. Todėl kariaujančio šuns klausos saugojimas yra ir finansiškai protingas sprendimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius