Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Senatas nesusitarė – gali kilti pavojus Amerikos nacionalinio saugumo programai

Kai kurios svarbios JAV Patriotinio įstatymo nuostatos liovėsi galioti nuo pirmadienio vidurnakčio, Senatui nesusitarus dėl jų pratęsimo, o dėl tokios padėties Amerikos nacionalinio saugumo programa gali patirti sunkumų, kai šaliai tebegresia ekstremizmo pavojus.
JAV Senatas
JAV Senatas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Galutinis terminas suėjo vidurnaktį (7 val. Lietuvos) laiku, kai senatoriams nepavyko susitarti dėl šios kovos su terorizmu programos pratęsimo, respublikonui senatoriui Randui Paului vienašališkai blokavus bet kokius veiksmus.

Senatas dėjo pastangas priimti kruopščiai abiejų partijų parengtą reformų įstatymą, turėjusį sustabdyti prieštaringai vertinamą Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) programą, pagal kurią buvo renkami duomenys apie milijonų niekaip su terorizmu nesusijusių amerikiečių pokalbius telefonu.

Tačiau įstatymų leidėjai nesugebėjo priimti vadinamojo JAV Laisvės įstatymo, kuris būtų palikęs galioti svarbias nacionalinio saugumo priemones arba trumpam pratęsęs priemones, numatytas JAV Patriotiniame įstatyme, priimtame po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų.

„Patriotinis įstatymas liausis galioti šiąnakt“, – senatorius R.Paulas sakė po kelias valandas trukusių bevaisių debatų, kaip būtų galima užbaigti derinti reformų įstatymą.

R.Paulas, siekiantis tapti respublikonų kandidatu į prezidento postą per 2016 metų rinkimus, blokavo paspartintą balsavimo procedūrą dėl to teisės akto, taip pat bet kokias pastangas pratęsti Patriotinio įstatymo nuostatų galiojimą.

Tikėtina, kad reformų įstatymas bus priimtas vėliau šią savaitę, sakė senatoriai ir jų padėjėjai. Jeigu tas teisės aktas būtų priimtas dabartinės redakcijos, jis žymėtų pabaigą masinio telefoninių duomenų rinkimo programoje, kurią 2013 metais pirmasis paviešino buvęs NSA kontraktininkas Edwardas Snowdenas.

Kai tas sprendimas buvo atidėtas, ši masinio šnipinėjimo programa ir kitos dvi pagal Patriotinį įstatymą vykdytos priemonės, leidusios rengti atsitiktinius įtariamų teroristų pokalbių pasiklausymus ir sekti vadinamuosius vienišus vilkus, turės būti bent jau laikinai sustabdytos nuo pirmadienio, kol bus priimtas reformų įstatymas.

„Šį vakarą nėra galimybės sudaryti jokio susitarimo – nei dėl pratęsimo, nei dėl teisės akto priėmimo“, – Senato žvalgybos komiteto pirmininkas Richardas Burras (Ričardas Baras) sekmadienio vakarą sakė naujienų agentūrai AFP.

JAV Laisvės įstatymą jau priėmė Atstovų Rūmai, bet Senatui nepavyko susitarti, kaip turėtų būti pratęstos arba reformuotos labai svarbios kovos su terorizmu priemonės, nors Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas sušaukė retą sekmadieninį posėdį.

R.Paulas, kuris nori, kad būtų panaikintos visos masinio duomenų rinkimo priemonės, ir nepalaiko reformų įstatymo, užkirto kelią šioms pastangoms.

„Raginame Senatą užtikrinti, kad šis neatsakingas įgaliojimų sustabdymas būtų kiek įmanoma trumpesnis“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovo spaudai Joshua Earnesto pranešime.

Pasak jo, Senatas „atliko svarbų, nors pavėluotą, žingsnį į priekį“, parengęs reformų įstatymą. J.Earnestas ragino įstatymų leidėjus „atidėti į šalį savo partinę motyvaciją ir sparčiai veikti“, kad tas teisės aktas būtų priimtas.

Šis įgaliojimų sustabdymas, anot kai kurių įstatymų leidėjų, kelia neraminančių klausimų, ar JAV tarnybos sugebės užtikrinti šalies saugumą, jeigu jų įgaliojimai bus suvaržyti.

„Manau, nutiko labai, labai negerai, kad esame pakliuvę į tokią padėtį“, – sakė konservatyvių pažiūrų respublikonas senatorius Mike'as Lee, kuris palaiko reformų įstatymą.

„Ketverius metus žinojome, kad ši diena ateis – ketverius metus... Ir manau, kad neatleistina, jog praeitą savaitę nusišalinome“ per savaitės trukmės pertrauką, neišsprendę šio klausimo, pabrėžė jis.

Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Johnas Brennanas sekmadienį perspėjo, kad priverstinė pertrauka gyvybiškai svarbiose sekimo programose gali padidinti terorizmo grėsmes, taip pat argumentavo, kad telefoninių pokalbių metaduomenų rinkimas nepažeidžia pilietinių teisių, bet užtikrina piliečių saugumą.

„Šiuo metu negalime to sau leisti“, – pabrėžė J.Brennanas, turėdamas omenyje šių kovos su terorizmu priemonių sustabdymą.

„Kai matome, kokios šiurpio teroro atakos ir smurtas vykdomas visame pasaulyje, turime palaikyti mūsų šalies saugumą. Vandenynai nebeužtikrina mūsų saugumo, kaip užtikrindavo prieš šimtmetį“, – CŽV direktorius sakė televizijos CBS pokalbių laidai „Face the Nation“.

Nepriklausomas senatorius Angusas Kingas sakė, kad svarbu sustabdyti vyriausybės agentūrų vykdomą metaduomenų kaupimą ir perduoti šią pareigą telekomunikacijų bendrovėms. Pasak jo, institucijos turėtų būti įpareigotos gauti slapto teismo orderį prieš prašydamos bendrovių perduoti duomenis apie konkrečius įtariamuosius.

Be to, jis pridūrė, kad JAV Laisvės įstatymo projektas turėtų būti pataisytas, įtraukiant įpareigojimus bendrovėms ilgą laiką saugoti pokalbių metaduomenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius